Pro Evolution Soccer (PES) - De geschiedenis van 1992 tot 2001

  Nu PES 2015 verschenen is en de serie eindelijk weer een vuist kan maken richting FIFA, leek het ons een mooi moment om te kijken naar het ontstaan van de footie serie. Bovendien viert PES ook haar 20-jarig bestaan, net als PlayStation. Meer dan genoeg redenen voor een special! Van Winning Eleven tot Pro Evolution Soccer, de footie van Konami kende veel verschillende namen en nog meer mooie momenten...

  Konami Hyper Soccer

  De stamvader aller PES games, Konami Hyper Soccer kwam in 1992 uit op de NES. Je kon hierbij uit een aantal landenteams kiezen en zelf de statistieken ervan bepalen, zoals "offense", "defense" en zelfs "luck".

  In plaats van commentaar tijdens de game kon je één uit twee tracks kiezen als soundtrack tijdens de pot. Omdat er op de NES controller maar twee actieknoppen beschikbaar waren, was de game erg simplistisch. Ook was er om een of andere reden tijdens het spelen geen score of gespeelde tijd zichtbaar.

  Desalniettemin was het zeer verslavend en veruit de beste voetbalgame van die tijd.

  geschiedenis van pes

  International Superstar Soccer (ISS)

  ISS kwam in 1994 uit voor de SNES en was een groot succes. Opvallend is dat je voor het begin van de wedstrijd een kant van een munt kon kiezen om te bepalen welke speler begint of op welke helft je begint. Er kwamen meerdere delen uit in de ISS reeks, die in Japan onder de naam World Soccer: Perfect Eleven uitkwam. Later werd dit Winning Eleven.

  Het passing systeem en de succesvolle toepassing van een goed werkende radar bleken geweldige toevoegingen die later ook door FIFA zouden worden overgenomen. Het vervolg International Superstar Soccer Deluxe (Fighting Eleven in Japan) kwam een jaar later en voerde nog een aantal verbeteringen en extra teams door.

  De Sega Megadrive/Genesis port hiervan stond tot 8 (!) spelers toe.

  geschiedenis van pes

  Goal Storm

  Goal Storm (Winning Eleven in Japan, hou je het nog bij?) was de eerste Konami voetbalgame voor de Playstation, uitgebracht in 1995. Het spel was grafisch gezien een update ten opzichte van de SNES, maar het was eigenlijk gewoon een port die door Konami uit handen was gegeven, wat je kon merken.

  Gelukkig kwam er versie van ISS Deluxe naar de PlayStation die erg goed ontvangen werd. Het was veel beter dan FIFA '97 en Actua Soccer.


  geschiedenis van pes

  Het grote succes voor Konami brak echter pas aan op de Nintendo 64...

  ISS 64

  Perfect Striker in Japan was de eerste echte grote verandering sinds de SNES versies van ISS. De game kwam in 1997 uit in de Westerse wereld en sloeg in als een bom. De zieke 3d graphics, de mogelijkheid om een dieptebal te versturen, en dezelfde snelle gameplay van ISS Deluxe met rijkelijk vloeiende goals maakte ISS 64 tot een instant klassieker.

  Toch vinden sommige mensen ISS 98 nog beter. De AI van verdedigers was verbeterd, een aantal bugs gefixt en de balans tussen aanvallen en verdedigen was uitstekend. De lijst met verbeteringen in ISS 98 is eindeloos. Om toch nog een paar voorbeelden te noemen: voor het eerst was er verschil in lengte van spelers en liepen scheidsrechters ook op het veld.

  Op de PlayStation kwam de game onder de naam ISS Pro 98 uit. Eindelijk zien we "Pro" in de titel staan! Er waren lichte tweaks, het tackelen was bijvoorbeeld wat beter uitgewerkt.

  geschiedenis van pes

  Perfect Striker 2 komt in Japan nog uit, maar het zou de toch weer een PlayStation game zijn die overal hoge scores zou halen...

  ISS Pro Evolution

  De Evolutie is eindelijk aangebroken! Het nieuwe milennium bracht ook een nieuwe PES, en de gamers zagen dat het goed was. Voor het eerst waren clubteams speelbaar, naast landenteams.

  Op een paar spelers na, waren (net als in alle voorgaande delen) echter de meeste athleten voorzien van neppe namen. Ook toen had Konami helaas al moeite met het verkrijgen van licenties. Maar wees eerlijk, het heeft ook tot veel gegiechel geleid. Von Nistelbaum? Radonlo? Roberto Larcos? Nee?

  De welbekende Master League modus werd voor het eerst in ISS Pro Evolution geïntroduceerd, op de PlayStation 1 nog. Verrassend genoeg werd de eerste voetbalgame van Konami voor de PS2 weer alleen ISS genoemd. Dit is echter ook vrijwel een port van de N64 ISS die wel betere graphics kent, maar een inkakkende framerate en matige controls doen deze game snel vergeten.

  geschiedenis van pes

  Pro Evolution Soccer

  De naam die we inmiddels allemaal zo goed kennen is nu helemaal compleet. Waarschijnlijk om verwarring met de voorgaande Nintendo games te voorkomen, is International Superstar Soccer op de PlayStation vanaf nu Pro Evolution Soccer. In Japan werd gekozen om Winning Eleven aan te houden.

  Pro Evolution Soccer kwam uit in 2001 op de PS1 en PS2. Hoewel de game goed werd ontvangen en er voor het eerst variabele sprint snelheden waren, werd het goed werkende passing systeem onnodig aangepast; Konami's wegen zijn soms ondoorgrondelijk.

  Goals scoren was vrij lastig, maar het voelde erg goed om er dan eindelijk één te maken. Of dit het gevolg was van het weinige aantal doelpunten of slim ontworpen gameplay mag je zelf bepalen.

  geschiedenis van pes

  Dit was de geschiedenis van PES voordat het PES was, neem ook een kijkje bij onze review van PES 2015 om te kijken hoe het er nu voor staat met de footie!

  Pro Evolution Soccer 2015

  Verkijgbaar vanaf 13 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.