PlayStation VR release - Wat we tot nu toe weten van Sony's VR bril

Article
woensdag, 16 maart 2016 om 16:12
xgn google image
Sony heeft eindelijk haar nieuwe bril aan de wereld laten zien! Het gaat hier niet om een bril die je bij de opticien haalt, maar gewoon om een zeer speciale Virtual Reality bril. Wat moet je weten voor de PlayStation VR release? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij!
Natuurlijk komt er de komende tijd nog veel meer nieuws over de Virtual Reality bril van Sony, maar dat betekent niet dat we nu niet alvast de balans op kunnen maken. Wat is de prijs, waar kun je de bril aanschaffen en misschien nog wel belangrijker: welke games komen er uit voor de nieuwe bril? Je kunt het allemaal hier lezen.

PlayStation VR release specs - een bril die wel wil

Op de GDC 2016 toonde Sony in een presentatie de definitieve specificaties, al met al was het al een beetje wat we ervan verwachtten. Maar het is toch goed om zwart op wit te zien wat de bril allemaal wel en niet kan.
Ten eerste heeft de bril een 5.7” Oled scherm met een resolutie van 1920x1080 voor beide ogen. Dat betekent dat de bril ten opzichte van zijn concurrenten een iets mindere beeldkwaliteit heeft, aangezien de resolutie dus opgedeeld moet worden.
De bril zou een framerate kunnen halen van 120 fps doordat het een 120 Hertz beeldscherm heeft. Hiernaast heeft Sony ook geprobeerd om een realistische ervaring te bieden door de latentie zo laag mogelijk te houden voor de bril, deze latentie is namelijk slechts 18 miliseconden.
PlayStation Camera is ook een benodigde accessoire als je gebruik wilt maken van de Virtual Reality bril. Deze camera registreerd namelijk de bewegingen van de bril als hij aanstaat. De PlayStation Camera kan de beweging registreren door negen afzonderlijke ledlampjes te volgen die over de PlayStation VR zijn geplaatst.
88047

Playstation VR release en prijs

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, bij de PlayStation VR release heeft de bril niet het allerlaagste prijskaartje, dat is weggelegd voor de Gear VR van Samsung, maar die heeft ook mindere specificaties. PlayStation VR kost 399 euro en is daarmee wel goedkoper dan zijn directe concurrenten. Hoewel die 399 euro niet helemaal de volledige prijs weergeeft.
De bril alleen is namelijk niet voldoende om aan de slag te kunnen met Sony’s visie op Virtual Reality. Zoals je op de vorige pagina hebt kunnen lezen heb je voor de VR bril ook nog een aparte camera nodig. Deze PlayStation Camera kost 62 euro, waardoor je op 455 euro uitkomt. Het zou kunnen dat Sony de PlayStation Camera gaat bundelen met de VR, maar daar is op dit moment nog geen sprake van.
Hoewel de meeste mensen die een aanschaf van deze bril in overweging nemen waarschijnlijk al een PS4 in huis hebben, zetten we de console er voor de volledigheid ook nog even bij. De goedkoopste uitvoering van de PlayStation 4 staat op dit moment op 290 euro, waardoor je op een totaalprijs uitkomt van 745 euro. Als je hier de games bovenop telt ben je nog meer kwijt, maar een specifieke prijs van een VR game hebben we nog niet, dus deze kunnen we ook niet meenemen.
De datum van de PlayStation VR release staat op dit moment op oktober. deze herfst kun je dus het gure weer negeren door je af te sluiten op je kamer met een VR bril als slaapmasker voor je ogen.
88048

Playstation VR release games - kruip in de huid van Darth Vader

De grootste titel die Sony bekendmaakte tijdens hun presentatie van hun VR bril is Star Wars Battlefront. Hoewel we op dit moment nog niet weten of het om een nieuwe titel gaat of om een patch van een bestaande game, kunnen we wel zeggen dat het ons ontzettend tof lijkt om vanuit het masker van Darth Vader je vijanden neer te maaien met een rood lichtzwaard.
Of wat dacht je van rondvliegen in een Tie-Fighter of X-wing in VR? Of gewoon als Storm Trooper of Rebel met je blaster door de map heen lopen. Dit is waar een Star Wars fan van droomt!
Dit is niet de enige titel die door Sony is aangekondigd. In totaal komen er nu al 50 titels naar de PlayStation VR. Dat PlayStation VR gericht is op gamers mag duidelijk zijn. Zo zien we Rigs, een FPS waarin je met Mechs rondloopt.
Tekken in VR? Waarom ook niet, of je dan ook zelf alle moves moet uitvoeren is maar de vraag. Maar het idee is in ieder geval leuk.
Racers kunnen ook hun hart ophalen. Een speciale Gran Turismo titel voor Virtual Reality zou ook nog steeds in de maak zijn.
Eve Valkyrie komt ook naar PlayStation VR, in deze titel vlieg je met een ruimteschip door het universum heen en knal je je tegenstanders aan flarden. Dat moet toch wel ontzettend tof zijn in VR!
Ace Combat 7 in VR? Dat klinkt misselijkmakend goed! De vreemdste capriolen uithalen als gevechtspiloot terwijl je door de vr bril middenin de actie zit klinkt als iets wat al jaren geleden had moeten gebeuren.
Golem is een titel waarvan we niet zoveel hebben kunnen zien, het lijkt een soort adventure game met een fantasy setting. Als je eens binnen wilt voetballen zonder de vazen of tv’s om te stoten, dan kun je nu je koptalent oefenen met Headmaster.
The London Heist is, van wat we hebben gezien in de trailer, een soort Payday achtige FPS waarin je moet roven en natuurlijk veilig weg moet zien te komen. Leuk concept, maar het is de vraag hoe het uitpakt.
Een andere titel die je waarschijnlijk liever niet alleen speelt is Rush & Blood, deze game is een letterlijke Shooter on rails waarin je met een mijnkarretje door een spookhuis moet reizen. Klinkt niet echt als een spel dat je voor het slapengaan moet spelen.
The Walk is een VR ervaring gebaseerd op de gelijknamige film met Joseph Gordon Levitt. Deze film volgt een Franse koorddanser die over een touw van het ene dak naar het andere dak van de twin-towers loopt. Geen titel voor mensen met hoogtevrees dus.
Dan hebben we Battlezone, wat misschien het beste te omschrijven valt als een extreem versimpelde versie van World of Tanks voor de PlayStation VR release. Ook hebben we Megaton Rainfall, waarin je een soort superheld speelt die door een stad heen vliegt en vijanden verslaat met een speciale straal.
The Playroom VR lijkt een soort Pikmin, waarin je poppetjes veilig van een reusachtig zeemonster weg moet zien te krijgen. Zin om als een adelaar door de wereld heen te vliegen? Dan kun je die wens nu vervullen met Eagle Flight.
Robinson is een titel die een beetje lijkt op Ark, de survival game voor PC. Final Fantasy 14 komt ook naar PlayStation VR en we moeten zeggen dat een MMO in Virtual Reality vorm toch wel een beetje levensgevaarlijk klinkt.
Teveel tekst? Niet gelezen? Als je twijfelde om een VR bril voor je PlayStation 4 te halen vanwege een gebrek aan games, dan kun je nu je hart ophalen. Het lijstje hierboven is slechts een greep uit de titels die we tot nu toe hebben gezien en als we weten dat er in totaal vijftig aan zitten te komen dan weten we dat Sony nog lang niet het achterste van haar tong heeft laten zien.
88049

PlayStation VR release, voor wie is het eigenlijk?

Als je niet zeker weet of je Virtual Reality wel ziet zitten, dan kun je misschien beter nog even wachten met de aanschaf van een bril. Er is op dit moment een oorlog op handen en de grootste bedrijven hebben de grootste monden.
Als je al van jongs af aan droomt om in een gamewereld rond te lopen, dan is nu je kans om zo dicht mogelijk bij het realiseren van die droom te komen. Zeker prijstechnisch gezien is de PlayStation VR release op dit moment een om in de gaten te houden. De keur aan titels die uitkomen bij de PlayStation VR release maken de aanschaf van een bril alleen maar beter.
Het enige wat je op dit moment tegen zou kunnen houden is het feit dat de bril ten opzichte van zijn concurrenten iets mindere specificaties heeft. Maar als je bedenkt dat je er dan wel zo’n 300 euro mee bespaart, zou je dit niet uit moeten maken.
Een ding is zeker, Facebook en HTC en Valve hebben er een flinke kluif aan om mensen te overtuigen dat ze nog meer geld moeten neerleggen voor een VR bril. Als je bedenkt dat je bij de PlayStation VR release voor 700 á 800 euro klaar bent, inclusief console, en de prijzen van Oculus Rift en HTC Vive daar pas beginnen, zonder PC. Sony heeft haar eerste veldslag gewonnen in dat opzicht, nu de oorlog nog.