PlayStation VR Hands-On Event - Een volledig nieuwe gamewereld

  PlayStation VR gaat bijna gelanceerd worden. Op 13 oktober is het namelijk zo ver en kunnen we aan de slag in de virtuele wereld van Sony. Wij maakten alvast kennis met enkele titels tijdens een PlayStation VR Hands-on event. Dat het vet was, weet je al, maar hoe tof dat lees je hier.

  Het PlayStation VR Hands-on event begon met een korte introductie, van ongeveer tien minuten, waarin de belangrijkste kenmerken van de bril werden uitgelegd. Zo zal de bril op 13 oktober uitkomen voor 400 euro en krijgt het bij release vijftig speelbare titels. Daarnaast zijn er nog eens 150 andere games in de maak die gaandeweg uit zullen komen op de PlayStation 4 in PlayStation VR Worlds. De presentatie werd afgesloten met enkele specificaties van de bril.

  PlayStation VR Hands-On Event - ervaren om te zien

  'Je moet het zelf ervaren om te zien hoe het is', dat is de Cruijffiaanse-gedachte die werd geopperd en dus konden we na een kleine introductie direct aan de slag met de PlayStation VR. Na nog een korte persoonlijke uitleg van de 'move controllers' en het goed vastzetten en scherpstellen van de bril kon het virtuele avontuur beginnen.

  Wij nemen de vier speelbare titels op het evenement met je door.

  Into the Deep

  Het avontuur begon gelijk goed, want we startten op een plek waar je normaliter niet snel komt, namelijk in een kooi diep in de oceaan. Into the Deep was niet zozeer een game, maar meer een video om je kennis te laten maken met de mogelijkheden van de VR zelf, en voor jou als 'speler' zelf. Zo kon je wennen aan het idee dat er van alles om je heen gebeurt en het de bedoeling is dat je om je heen móet kijken.

  De reis begon heel plezierig met enkele mooie vissen, gevolgd door een stel grote roggen. De PlayStation VR bril geeft je daadwerkelijk het idee dat je je in de oceaan begeeft en je hebt dan ook regelmatig de neiging om dingen vast te pakken of aan te raken. Maar het wordt pas echt intens als de grootste angst van iedere diepzeeduiker langs komst voor zijn avondmaal. Je raadt het al, de mooi gekleurde maanvissen en kwallen worden ingeruild voor een grote witte haai.

  De haai komt in eerste instantie nog in vrede en zwemt wat rond om de kooi. Na enkele minuten is het gedaan en komt het beest met een brute aanval zoals je die kent van de beelden op Discovery Channel. Het angstzweet breekt je letterlijk uit als de haai op jouw kooi in begint te beuken. Je oksels beginnen te klotsen en een raar gevoel bekruipt je maag als de haai enkele tralies weet los te rukken.

  Het avontuur is heel cool en intens tegelijkertijd en totaal iets anders dan je van 'standaard' gamen gewend bent, precies dat waarvoor de PlayStation VR bedoeld is.

  The London Heist

  Ok, we hadden kennisgemaakt met de mogelijkheden van VR, waren gewend aan de bril en het bewegen om ons heen, dus nu wilden we zelf ook wel eens aan de slag. De eerste game die we voorgeschoteld kregen was The London Heist. Je bevindt je in een busje samen met een handlanger en probeert uit de handen te blijven van enkele belagers. In beide handen hebben we een move controller (je kan ook met dualshock spelen, maar dit verhoogt de ervaring), die corresponderen met de handen op het beeldscherm.

  Het begin is nog wat aftasten met het draaien aan de volumeknop van de radio en het openklappen van het dashboard kastje. We openden zelfs even de passagiersdeur terwijl we op volle snelheid over de snelweg knalden. Dit werd ons dan ook niet in dank afgenomen door onze handlanger en werden even pittig toegesproken.

  Maar genoeg gespeeld, de eerste belagers, bewapend met uzi's, scheurden voorbij op hun motoren. Door de move controllers konden we met zowel de linker- als rechterhand dingen oppakken. We waren helemaal klaar met dat tuig dus pakten ons eigen pistool er ook maar bij. We schoten vanuit de auto op allerlei motormuizen en busjes die het op ons gemunt hadden, een beetje zoals je dat in GTA V ook doet, maar dan letterlijk vanuit de auto.

  Nadat alle tegenstanders uit de weg geruimd waren, was de game voorbij. Een leuke game, die je anders ervaart, maar niet iets waar je 400 euro voor neer zou leggen. Gelukkig was dit pas het begin en werd het alleen maar beter...

  Headmaster

  Het was de beurt aan Headmaster. Jij bent het grote nieuwe voetbaltalent en wilt dat in deze game even bewijzen. Je stapt letterlijk in de spotlights en neemt plaats in het stafschopgebied van een voetbalveld. Het idee is dat je voorzetten in het doel kopt of op bordjes met punten, zoals je dat wellicht ook uit de FIFA minigames kent.

  Het idee uiteraard is dat je bij deze game staat, goed timing hebt voor de komende bal en dat je een koppende beweging maakt. Het spel begint vrij eenvoudig met enkele ballen die je enkel in het doel hoeft te koppen, om je kennis te laten maken met de beweging. Maar het niveau wordt geleidelijk aan opgevoerd.

  Iedere ronde kan je één, twee of drie sterren scoren naarmate het aantal punten dat je weet binnen te halen met je voetbalskills. Hoe meer sterren des te hoger je score vanzelfsprekend is. Om nieuwe 'levels' vrij te spelen, moet je iedere ronde een bepaald aantal sterren behaald hebben. En dat is zo makkelijk nog niet.

  Het idee klinkt vrij eenvoudig en een bal in een leeg doel koppen, is een koud kunstje voor dit grote voetbaltalent. Maar het lege doel wordt ingeruild voor enkele bordjes met punten erop. Dit maakt het al een stuk ingewikkelder en zeker op het moment dat er ook nog een bewegende keeper voor de borden komt, veranderen we al snel van Cristiano Ronaldo in Mark Looms. Zeker als je jezelf tijdens het spelen bedenkt dat om jou heen tientallen mensen mee staan te kijken naar jouw falen.

  We kwamen tot level 8 waarin bewegende onderdelen zaten, dozen voor borden stonden en er borden met bommen verstopt zaten. We hadden het toch enigszins goed gedaan, want we kregen de melding dat de demo er op dat moment voor ons op zat.

  Headmaster is ontzettend leuk om te spelen in combinatie met de PlayStation VR bril. De timing van de bal en de beweging die je moet maken, doen je echt geloven dat je op een voetbalveld staat te trainen. Maar het grote vuurwerk moest nog komen.

  Until Dawn Rush of Blood

  Dé titel van het PlayStation VR Hands-on event. Laten we maar gewoon beginnen met zeggen dat dit vet was, maar dan ook écht héél vet. Voor wie niet bekend is met Until Dawn, het is een horror game waarin aardig wat zombies afgeschoten moeten worden. In Rush of Blood stap je in een karretje dat door een spookhuis rijdt, dat dit een intens avontuur wordt, kan je dus al op je klompen aanvoelen.

  In beide handen hebben we weer een PlayStation Move controller die corresponderen met de twee geweren op het beeldscherm. Langzaam aan begint het karretje te rijden en de muziek op je headset luider te worden. De lichten gaan uit en een bijzonder avontuur staat je te wachten.

  Het begint aanvankelijk nog met enkele vleermuizen en wat gekleurde bordjes waarop je kunt schieten om punten te scoren. Deze vleermuizen worden al snel ingeruild voor zombies en clowns die werkelijk vanuit het niets voor je karretje springen. Je hartslag gaat met 160 slagen per minuut als er opeens op tien centimeter afstaat een zombie in je gezicht staat te schreeuwen. Met veel geweld begin je op ze in te schieten om veilig verder te kunnen rijden.

  De game had normaliter nooit de intensiteit bereikt dat het nu in VR versie heeft behaald. De combinatie van de VR bril, met PlayStation move controllers en een headset geven je een dusdanig unieke ervaring die je nooit eerder in gaming hebt ervaren.

  Mensen die zeggen dat VR niks voor hen is en dat ze het product niet zullen aanschaffen, moeten echt zelf eens met een PlayStation VR bril aan de slag, want er gaat een nieuwe gamewereld voor je open. Je moet het zelf ervaren om te zien hoe het is.

  De PlayStation VR bril is vanaf 13 oktober beschikbaar en reeds te bestellen voor 399 euro.

  Until Dawn

  Verkijgbaar vanaf 25 august 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.