PlayStation Vita: De third-party launchgames

Article
woensdag, 04 januari 2012 om 14:00
xgn google image
Eerder namen we al de launch line-up van Sony voor de PlayStation Vita door in drie delen. Vandaag gaan we verder met de third-party games als Ridge Racer, F1 2011, FIFA Football, Virtua Tennis 4: World Tour Edition en LEGO Harry Potter: Jaren 5-7.
Ridge Racer
Een lancering van een Sony-spelcomputer gaat altijd gepaard met een nieuwe telg in de driftserie Ridge Racer. Zo verscheen Ridge Racer V tezamen met de PlayStation 2 en kon de voorganger van de Vita, de PlayStation Portable, bij de release ook op een deel rekenen. Met de Vita is dat niet anders en dus werkt Cellius, een interne studio van uitgever Namco Bandai, hard aan Ridge Racer Vita.
De ontwikkeling van de vijfde Ridge Racer op een handheld wordt geleid door Hideo Teramoto, die eerder als mede-producent optrad bij Ridge Racer 7. Dat betekent automatisch dat we geen drastische veranderingen in het spelconcept hoeven te verwachten. Dat blijkt ook uit de video's. Nog steeds draait het om het zoveel mogelijk driften in de bochten om zo je zeven tegenstanders te slim af te zijn. Dit gaat natuurlijk weer gepaard met grove snelheden en een opzwepend techno-muziekje die de vaart er nog eens extra inhoudt. Ridge Racer Vita borduurt verder op het eeuwenoude concept en lijkt niet uit de bocht te schieten met nieuwe elementen. Een échte launchtitel dus.
De inhoud van de game is echter wel zeer mager. Het spel bevat namelijk maar drie tracks en slechts vijf bolides om uit te kiezen. Daarbovenop betreft het tracks die rechtstreeks uit de voorgaande delen zijn gekopieerd, te weten Harborline 765, Highland Cliffs en Southbay Dock. Een feest van herkenning op een draagbare spelcomputer, dat wel, maar feit blijft dat het hier om een wel érg magere game gaat. Om die reden gaat het spel dan ook voor een lagere prijs over de toonbank. En om de pijn extra te verzachten voorziet Namco het spel na de release nog van downloadbare content. Maar ja, die pleister is veel te klein voor de grote wond die Ridge Racer Vita met zich meebrengt.
Daarnaast lijkt het visueel ook niet alles uit de kast van de Vita te trekken. Hoewel de lichteffecten en de auto’s grafisch redelijk overtuigen, doen de omgevingen dat allerminst. Daarom trekt het onze verbazing dat het spel op slechts 30 FPS per seconden draait.
Gelukkig is daar nog de multiplayermodus, waarmee Ridge Racer vaak hoge ogen gooit. Zo is er een heuse Planetary League, waarin de speler in één van vier teams wordt geplaatst. Voor deze modus gaat Namco dagelijks missies uitbrengen. Wat voor missies dit worden is niet bekend, maar door hieraan mee te doen verdien je punten voor je team/land. Tot slot komt Namco nog met Ghost Battles, Time Attack en Spot Race op de proppen. Qua multiplayer lijkt Ridge Racer Vita meer te bieden dan de singleplayer. Maar of dat het spel redt van een onvoldoende, moet nog blijken.
F1 2011
F1 2011 is één van de betere racetitels van het jaar. Sebastiaan was over de Xbox 360-versie enorm te spreken en beoordeelde het met een 8,8. Recentelijk verscheen de 3DS-versie, een lichte variant ten opzichte van de PC- en console-versies. Met de Vita-versie wil Codemasters eenzelfde racegame maken als op de spelcomputers, maar dan als een draagbare variant. Los van wat screenshots en een enkele trailer is er te weinig informatie over F1 2011 bekend om daarover conclusies te trekken.
Wat we enkel weten is dat de Vita-versie dezelfde officiële teams, coureurs, circuits en zelfs dezelfde modi bevat die ook in de console- en PC-versie zitten. Het spel is ook een multiplayer rijk in de vorm van een Grand Prix- en Time Trial-modus, voor respectievelijk vier en twee spelers. Verder is er de optie om twee tegen twee de carrièremodus te doorlopen. Alle multiplayermodi zijn zowel online als via een lokaal netwerk te spelen.
In tegenstelling tot de console- en PC-versie werkt er een ander team aan de Vita-versie. Sumo Digital, de studio verantwoordelijk voor OutRun Online Arcade en Sonic & Sega All Stars Racing, staat Codemasters bij tijdens de ontwikkeling. In de trailer die in september verscheen, is duidelijk te zien dat Codemasters niet meer volledig aan het roer staat. Hoewel het spel duidelijk een stuk mooier oogt dan de 3DS-versie, komt het nauwelijks in de buurt van de pracht en praal van bijvoorbeeld de Xbox 360-versie. Net als bij Ridge Racer lijkt Codemasters niet de ware kracht van de Vita te gebruiken. De prachtige weerseffecten, waarmee F1 2011 normaliter furore maakt, zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Hopelijk tovert Codemasters nog verrassende dingen uit de hoed, anders is ‘een draagbare F1-game’ straks het enige waar deze versie mee op mag scheppen.
FIFA Football
FIFA op een draagbare spelcomputer bezorgt ons altijd vraagtekens. Neem nu bijvoorbeeld de edities die de PlayStation Portable rijk is. Ze leverden op gebied van graphics enorm in en de besturing was vaak erg matig. Pro Evolution Soccer deed het wat dat betreft beter en kon op de draagbare spelcomputer meer overtuigen. Tijd voor EA Sports om met FIFA Football voor de PS Vita wraak te nemen en te komen met dé voetbalgame voor op een handheld.
Om te beginnen belooft de Amerikaanse uitgever en ontwikkelaar dat FIFA Football geen consessies maakt op het gebied van visuals en content. De beelden bewijzen dat het de krachtpatserij van de console-versies akelig in de buurt komt. De animaties staan hierbij centraal, want in tegenstelling tot de PSP-versies bewegen de voetballers natuurgetrouw, zoeken ze constant de ruimte op, tackelen ze realistisch hun tegenstanders en voelt elke pass of aanname net weer even anders. Dit is FIFA zoals FIFA hoort te zijn en dat dit mogelijk is op de Vita kun je Sony alleen maar dankbaar voor zijn.
Wonderbaarlijk is er in deze special nog geen woord gerept over het touchscreen van de Vita. Of Ridge Racer en F1 2011 maken er geen gebruik van, of de ontwikkelaars hebben daarover nog geen woord gerept. EA Sports doet dat wel, en is daar apetrots op. FIFA Football maakt het mogelijk om via de voorste touchscreen de bal te passen naar de speler die je aantikt. Een korte tik zorgt voor een korte pass, terwijl het langer ingedrukt houden zorgt voor een lange pass. Via het aanraakbare scherm kun je ook gemakkelijk en snel van mannetje wisselen. Dit soort alternatieve besturingen zijn altijd welkom, maar wij denken dat de speler toch snel grijpt naar een traditionele besturing. Toch wuiven wij dit soort leuke acties niet weg en zijn we blij dat EA Sports met zoiets op de proppen komt.
Zoals gezegd stelt FIFA Football qua content eveneens niet teleur. Sterker nog, het doet zelfs niet eens onder voor zijn console-broertjes. Naast de standaardcompetities biedt de voetbalgame een uitgebreide carrièremodus en komen bekende modi als Be a Pro, 11 vs. 11 en Tournament terug. Daarnaast bevat het spel vanzelfsprekend een online multiplayermodus die deskundig gebruik maakt van de vele sociale opties van de PSVita. FIFA Football lijkt één van de beste, zoniet dé beste launchtitel van het apparaat te worden.
Virtua Tennis 4: World Tour Edition
XGN was uitermate verrast over de Xbox 360-versie van Virtua Tennis 4. Dankzij een verslavende carrière modus, een indrukwekkend visueel aspect en dankzij een lekkere, arcade-achtige gameplay zorgde het volgens redacteur Eke voor puur vermaak. Hetzelfde amusementsgehalte moet Virtua Tennis 4: World Tour Edition op de Vita volgend jaar gaan bieden, zoals Alwin eerder al liet weten in zijn impressie.
De game zal vrijwel identiek zijn aan de console-versies van Virtua Tennis 4. Zo kun je ook nu weer gedetailleerd een tennisser aanmaken, kun je een carrièremodus spelen en kun je met bekende spelers aan populaire toernooien als Roland Garros en Wimbledon deelnemen. Uit diverse trailers en onze eigen speelsessie blijkt dat de grafische pracht van de console-versie gewaarborgd is gebleven. De lichteffecten zijn erg goed verzorgd en tennissers als Nadal zijn haast niet van het echt te onderscheiden.
Hetgeen waar de Vita-versie zich mee onderscheidt is het eerstepersoons perspectief, het gebruik van de camera en de touchscreen-controls. Met het eerstepersoons perspectief beleef je een wedstrijd door de ogen van een tennisser en dien je hem te besturen met de motion-controls. Dit doe je door je Vita letterlijk naar links en naar rechts te bewegen. De game maakt zoals gezegd ook gebruik van het aanraakbare scherm van de Vita. Een tik op het scherm en je tennisser rent naar de plek. Eenmaal op de plek zwiep je de bal waar je hem wilt hebben. Je kunt met je hand een bal fore-of backhand raken, lobben of dropshotten, afhankelijk van hoe je de bal zwiept.
SEGA omschrijft de nieuwe besturing als ‘een nieuwe manier om tennis te spelen’. Het introduceert om die reden ook een (multiplayer)modus waarbij het gebruik van die besturing enkel is toegestaan. Verder komt het ook met een top-down modus, waarbij je de Vita plat neerlegt en je met een vriend of vriend van bovenaf een wedstrijd kunt spelen. Om de wedstrijden een persoonlijk tintje te geven is het mogelijk om met de Vita-camera je gezicht in het spel te krijgen. Dit maakt Virtua Tennis 4: World Tour Edition eigenlijk een spel op zich (geen port dus) en zoiets moedigen we alleen maar aan.
LEGO Harry Potter: Jaren 5-7
Met LEGO Harry Potter: Jaren 5-7 kwam er na jaren een definitief einde voor Harry en zijn vrienden op de spelcomputer. Althans, de spellen die op de acht films gebaseerd zijn. In Jaren 5 -7 schotelt ontwikkelaar Traveller’s Tales de belangrijkste scènes uit De Orde van de Feniks, De Halfbloed Prins en De Relieken van de Dood voor. De allesbeslissende confrontatie met Voldemort staat natuurlijk centraal. Redacteur Erik speelde de Xbox 360-versie en beloonde het spel met een knappe 8,0.
Uitgever Warner Bros. brengt dit magische avontuur ook naar de Vita, maar wonderbaarlijk is er nog helemaal geen informatie naar buiten gelekt. Verwacht wordt dat het een identieke spelervaring moet opleveren, maar zelfs dat is nog niet geheel zeker. Noch het feit of deze draagbare versie gebruik maakt van de capaciteiten van de PSVita, zoals de camera, het aanraakbare scherm en natuurlijk de visuele pracht die het apparaat op het scherm tovert. We zullen het zien in de loop der tijd, of pas bij de lancering als beide partijen het een verrassing willen houden.
Hierbij sluiten we onze specials over de PlayStation Vita af. Wil je alles nog eens even teruglezen? Ga dan langs ons speciale Vita-portal, waar je de eerdere specials makkelijk kunt terugvinden.

Populair Nieuws