PlayStation Vita - De Ontleding

Article
zaterdag, 03 december 2011 om 17:00
xgn google image
De PlayStation Portable was een erg krachtig apparaat voor die tijd maar kon het qua verkoopcijfers niet winnen van de DS. Sony slaat terug met de PlayStation Vita en wij zochten uit wat die nieuwe handheld zoal in huis heeft!
Begin dit jaar wisten we nog niet zoveel over de nieuwe handheld van Sony, die door het leven ging onder de codenaam Next Generation Portable (NGP). Inmiddels is bijna alles over de nieuwe handheld van Sony bekend en is de naam PlayStation Vita al helemaal ingeburgerd. Op de E3 gamebeurs van dit jaar kon je zien hoe mooi de graphics zijn en wat de handheld zoal in petto heeft. Vita maakt gebruikt van PlayStation Vita-kaarten en bevat twee touchscreens, camera's, een ingebouwde GPS en nog veel meer. Handig, maar wat zijn de mogelijkheden van dit stukje technisch vernuft? In dit artikel ontleden we Vita en kijken we eens goed naar de belangrijkste functies.
De online wereld is dichtbij
Om te beginnen zullen er twee verschillende versies verschijnen van de PlayStation Vita. De versie met Wifi-ondersteuning zal verkrijgbaar zijn voor 249 euro terwijl de versie met zowel Wifi- als 3G-ondersteuning voor 299 euro in de rekken zal liggen. De duurdere versie zal dus vrijwel overal met het internet kunnen verbinden, terwijl de versie met enkel Wifi dan weer in de buurt moet zijn van een draadloos netwerk. Eén ding is duidelijk, Vita lijkt erg veel aandacht de schenken aan online mogelijkheden. Maar wat zijn die online mogelijkheden dan precies?
Een van de toepassingen die Vita bevat bij aanschaf, is 'Dichtbij'. Dichtbij weet waar je op de aardbol aan het gamen bent, en toont je vervolgens wat gamers bij jou in de buurt aan het spelen zijn of wat ze onlangs hebben gespeeld. Als je je gegevens deelt via Dichtbij en het PlayStation Network, kun je zo nieuwe online vrienden maken die ook nog eens in je buurt wonen. Dit is ook erg handig wanneer je iemand zoekt om uit te dagen voor een online potje. De 3G-versie zou hiervoor het handigste zijn, omdat je meer vrijheid hebt tijdens het gamen en zelfs tijdens een autorit steeds accurate informatie krijgt doorgestuurd.
Iedereen in de Party
Daarnaast zijn er nog andere online functies waaronder 'Party' en 'LiveArea Screens'. Party zorgt ervoor dat je met je vrienden kunt praten. Zowel het praten als het sturen van berichten zal ten alle tijden mogelijk zijn. Je hoeft dus niet dezelfde game te spelen om in verbinding te staan. Via een speciale bladwijzer moet het mogelijk zijn om snel online te gamen met de vrienden in je Party. Via de LiveArea Screens sectie kun je je prestaties bekijken van elke game. Ook die van je vrienden zijn hier zichtbaar. Daarnaast kun je hier ook terecht voor al het nieuws over je gespeelde games. Helaas niet het XGN nieuws waar jullie zo naar smachten, dat is dan wel weer jammer. Maar wie weet wat de toekomst ons brengt!
Aanraken maar
De games zul je op verschillende manieren kunnen spelen. Want naast de knoppen, die grotendeels hetzelfde zijn als die van de PlayStation Portable, kun je ook gebruik maken van de twee touchscreens. Het eerste touchscreen bevindt zich vooraan op het OLED-scherm. Dit scherm is vijf inch groot met 960x544 pixels en kan ongeveer 16.770.000 kleuren tevoorschijn toveren. Het is door de SGX543MP4+ grafische processor en de CortexTM-A9 quad-coreprocessor dat het apparaat niet moet onderdoen voor de PlayStation 3 en bovendien genoeg kracht heeft om met twee touchscreens te werken.
Het tweede touchscreen bevindt zich op de achterkant van de handheld. Letterlijk al je vingers kunnen op deze manier een of meerdere functies vervullen. Je kunt trekken, duwen, aanraken en glijden met je vingers, wat voor vrij unieke gameplay kan zorgen. Op de E3 zagen we tijdens de persconferentie van Sony alvast het voorste touchscreen aan het werk met Uncharted: Golden Abyss.
Toch blijft het idee van een touchscreen op de achterkant voor velen erg vreemd. Sony zegt dan ook dat je de mogelijkheden hiervan pas echt kunt vatten wanneer je het zelf probeert op de Vita. Wij hebben dit al eens gedaan in Escape Plan, een game die erg goed gebruik maakt van de verschillende touchscreens en vanaf de lancering van de PlayStation Vita op 22 februari verkrijgbaar is. En inderdaad, het werkt erg lekker en volledig natuurlijk. Wij raden je dan ook aan om deze game in huis te halen als je vanaf het eerste moment kennis wilt maken met alle functionaliteiten van de handheld.
Augmented reality
Naast twee touchscreens zijn er ook twee camera's aanwezig. Er is een camera aan de voorkant en aan de achterkant. Het is nog niet bekend hoe goed deze camera's precies zijn, maar Sony meldde onlangs wel dat augmented reality een belangrijke optie is en dat er zelfs drie gratis augmented reality games in de Vita aanwezig zijn. Maar augmented reality gaat verder dan enkel wat kleine games in je woonkamer. Er kunnen zelfs games volgen die zich in de echte buitenwereld afspelen. Dit zagen we eerder al in de Kingmaker applicatie van Fable 3, waarbij spelers in de echte wereld vlaggen moesten plaatsen via augmented reality.
Het is dus belangrijk dat de Vita zich bewust is van je locatie. Hiervoor gebruikt het toestel een ingebouwd GPS-systeem. Om zijn eigen locatie te herkennen, heeft de handheld dan weer een bewegingssensor. In sommige games zul je dus met de Vita moeten bewegen om je wagen of personage te besturen.
Groter medium
Er zijn dus meer mogelijkheden qua graphics en gameplay, wat betekent dat games ook groter zullen worden. Een eenvoudige UMD, het medium van de PSP, is met een capaciteit van 1,8 gigabytes dan ook niet meer voldoende. Vita krijgt een nieuw medium genaamd de Vita-kaart. De Vita-kaart is eigenlijk een SD-kaart die 2 tot 4 gigabyte aan gegevens kan bevatten. Handig, want SD-kaarten worden steeds beter en zodoende zullen er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk Vita-kaarten met een grotere capaciteit verschijnen.
Je kunt trouwens ook nog een tweede SD-kaart in je Vita stoppen voor foto's, muziek of andere bestanden. Deze zijn verkrijgbaar tot een omvang van maarliefst 32 gigabytes bij de lancering. Voor een kaartje van deze omvang zul je echter wel ongeveer 100 euro neer moeten leggen, maar voor een alternatief van bijvoorbeeld 2 gigabyte zul je echter voor ongeveer 25 euro al klaar zijn.
Vita zal zelf geen UMD's ondersteunen en lijkt dus in dat aspect niet backwards compatible te zijn. Toch zul je nog een mooi aantal PSP-games kunnen downloaden via het PlayStation Network voor je Vita. De Vita-kaart biedt genoeg plaats voor sommige, zij het aangepaste, PlayStation 3 games. WipEout 2048 zal speelbaar zijn op beide platformen en het is zelfs mogelijk om op de Vita tegen iemand op de PlayStation 3 te spelen. Een tweede controller lijkt dus overbodig te zijn voor sommige games.
Het is nu aan de ontwikkelaars
De PlayStation Vita lijkt heel wat in petto te hebben en verbetert technisch op elk aspect. Maar toch zijn er nog enkele zaken die meer duidelijkheid vereisen. Zo vragen veel gamers zich af welke aangeschafte PSP-games ze gratis of met korting kunnen downloaden voor de Vita. Daarbij is het ook nog de vraag of diensten zoals Skype en Digital Comics naar de Vita zullen komen. Afijn, de technische kant van de Vita zit in ieder geval erg strak in elkaar en biedt verdomd veel mogelijkheden. De bal ligt nu in het kamp van de ontwikkelaars, die moeten de functionaliteiten van de Vita optimaal benutten en tonen wat voor games er zoal mogelijk zijn op Sony's nieuwe handheld.