PlayStation Now: alles wat je moet weten!

Article
zondag, 21 september 2014 om 16:00
xgn google image
PlayStation Now, de streamingdienst van Sony, is deze week in open bèta gegaan in Amerika. De dienst komt later ook naar Nederland, en om je alvast voor te bereiden hebben we een special voor je samengesteld met veel informatie over de service.
PlayStation Network, PlayStation Home, PlayStation Plus, PlayStation TV, en dan nu ook nog eens PlayStation Now!? Sony timmert hard aan de weg met allerlei handige en voordelige diensten. Hier komt nu dus Now bij, zodat we games kunnen streamen naar verschillende Sony-hardware.

Wat is het?

Met PS Now wordt het mogelijk om games naar verschillende Sony-apparaten te streamen. Zo kun je via internet games op je PS3, PS4, PS Vita, PS TV, en zelfs op een BRAVIA-televisie afspelen. Hiervoor is dus geen schijfje meer nodig, maar wel een goede internetverbinding. Waarschijnlijk wordt de dienst ook beschikbaar voor tablets en smartphones.
De dienst biedt voornamelijk PS3-games aan, maar zal later uitbereid worden met games van de PS1 en PS2. In de toekomst verwacht Sony ook PS4 games te kunnen streamen. Gebruikers huren games voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een week. Dit kost je een paar euro per dag, afhankelijk van de game die je huurt. Sony is van plan om games op abonnementsbasis te verhuren, maar vooralsnog wordt er per game betaald.
Sony kocht in 2012 de streamingdienst Gaikai over, en die technologie wordt nu gebruik voor PlayStation Now. Net zoals bij YouTube, Netflix en Spotify wordt de content op een centrale locatie afgespeeld en naar jouw apparaat gestuurd. Je hebt hiervoor dus geen sterke hardware nodig om het af te kunnen spelen; de rekenkracht wordt volledig via internet verstuurd.
Hier staat dus tegenover dat je een solide internetverbinding nodig hebt, anders lopen de games alsnog slecht. Sony raadt daarom aan om een internetsnelheid van minimaal 5 Mb per seconde te hebben. Een gemiddelde verbinding in Nederland is al zo snel, dus je hoeft waarschijnlijk geen nieuw abonnement af te sluiten om gebruik te maken van PS Now.
Voortgang van je games wordt opgeslagen via internet, dus je blijft hierover beschikken wanneer je een game later nog een keer huurt. Ook kun je gewoon trophies halen, berichten naar vrienden sturen en werkt de online multiplayer bij veel games gewoon. Om de games te kunnen spelen op een BRAVIA tv heb je een DualShock 3-controller nodig. PlayStation TV ondersteunt zowel de DualShock 3- en 4-controller.
In Amerika is de bèta gisteren geopend voor PS3-bezitters. De bibliotheek bestaat momenteel uit ruim 150 titels, waaronder Darksiders II, Final Fantasy XIII en Killzone 3.
56618 4

Voor wie is het?

  • Voor PlayStation 4-bezitters die graag PS3-games willen spelen. De PS4 ondersteunt namelijk geen PS3-games op schijf, dus wil je deze alsnog spelen dan kan dat via PS Now.
  • Voor bezitters van een Vita die eindelijk de kracht van de ‘draagbare PS3’ willen ervaren.
  • Voor mensen zonder Sony-console, maar evengoed willen genieten van de vele games. Je kunt de dienst bijvoorbeeld downloaden op een BRAVIA TV, hier een DualShock 3 op aansluiten en klaar ben je. Alle voortgang wordt via internet opgeslagen, dus je kunt er zelfs voor kiezen om de dienst op meerdere platformen te installeren, om zo je games overal en altijd te spelen.
56619

Voordelen

  • Voor een prikkie heb je toegang tot talloze PlayStation-games, dus je hoeft die oude consoles niet uit het stof of van Marktplaats te halen om ze te spelen.
  • Je kunt alsnog PS3-games spelen op je PS4.
  • Het systeem werkt op meerdere platformen. Ben je van huis, dan kun je via internet gewoon door gamen op je Vita.
56620 5

Nadelen

  • Games die 200 uur duren kosten je waarschijnlijk een lange tijd om uit te spelen. Dit kan dus zomaar duur uitvallen.
  • Met een slechte, dan wel geen internetverbinding is het onmogelijk om mee te spelen.
  • Je bezit de games niet écht. Wanneer Sony besluit een game uit de bibliotheek te halen waar jij net lekker in zit, heb je dus pech.
56621

Wanneer beschikbaar en wat kost het?

PlayStation Now is momenteel in open bèta in Amerika en verschijnt daar als het goed is later dit jaar. Hier moeten we tot volgend jaar wachten voor we gebruik kunnen maken van de dienst.
Over de Europese prijzen is ook nog niks bekend. Op de website van Sony worden wel prijzen gegeven van de Amerikaanse versie. Er worden meerdere prijsklassen ingevoerd, variërend tussen $2,99 en $19,99. Ook zou Sony een abonnement aanbieden, maar hierover is nog niks bekend.

Populair Nieuws