PlayStation Camera - Concurrentie voor Kinect

Article
zondag, 29 december 2013 om 12:00
xgn google image
Met de PlayStation Camera stapt Sony dapper in de ring, want de vorige bokswedstrijd ging kansloos verloren tegen de accurate bewegingssensoren van Kinect. De ontwerper van de PS4 probeert het opnieuw met een volledig nieuw ontwikkelde camera, eentje die meelift op trends als het gaat om gezichtsherkenning en spraakfuncties. Daarnaast staat de camera in verbinding met de DualShock 4 waarmee ze elkaar (proberen te) versterken. De PS Camera wordt niet meegeleverd met de vierde gameconsole van Sony en dien je dus los te kopen, voor een niet zo kinderachtig bedrag van zestig piek. Is dat nu al de moeite waard, of kun je beter even wachten met een aanschaf?
De PS Camera heeft een plat uiterlijk en kun je gemakkelijk op de bovenkant van je televisie zetten. Het apparaat heeft een diagonaal view van 85 graden, waardoor de ruimte waarin je speelt goed door de camera herkend wordt. Jij als speler kunt gemakkelijk uit de omgeving gescand en ‘geknipt’ worden. Je positie wordt op deze manier nauwkeurig bepaald, zowel van de voorkant, achterkant als van de zijkanten. Hierdoor kun je beter dan ooit tevoren je lichaam in de strijd gooien en het gebruiken voor games die dit ondersteunen. Momenteel bevat geen van de launchtitels deze optie, dus kunnen we daar pas volgend jaar iets zinnigs over zeggen.
In tegenstelling tot zijn voorganger, heeft de camera nu maar liefst vier microfoons. Deze herkennen heel secuur het geluid vanuit jouw kamer, en dus ook je stemgeluid. Dit pakt goed uit als je via het streamprogramma Twitch speelsessies aan het streamen bent en je kijkers op de hoogte wil houden van de ontwikkelingen op het scherm. Toen we een partychat starten en met een aantal vrienden aan de praat gingen, merkten we dat de camera het geluid echt uitstekend opvangt. We hebben helaas nog niet kunnen testen hoe games worden aangestuurd door middel van spraak, aangezien geen enkele titel zich daar nog voor leent. Maar als de kwaliteit van het geluid net zo goed is als op de console zelf, dan kunnen daar nog hele leuke mogelijkheden uit ontstaan.

PlayRoom tovert je kamer om

In een tijd waarin het individu steeds een belangrijkere rol inneemt in de veranderende consumptiemaatschappij, komt Sony op het perfecte moment met de camera op de proppen. Nadat je voor het eerst de camera opstart, wordt je gezicht geregistreerd en doorgaans herkend. Je kunt daardoor in het vervolg inloggen door enkel je gezicht te laten zien, hetgeen misschien niet nuttig, maar wel gaaf is. Kijken we naar essentiële features van de camera, dan stuiten we al snel op de wisselwerking met de controller. De camera communiceert met zijn dubbele lens immers met de lichtgevende lightbar van de DualShock 4. Zo kan de camera de locaties van meerdere spelers vaststellen en zo de karakters uit de game synchroniseren op het scherm met de locatie van diegene die hem of haar bestuurt.
Het wordt met de camera zelfs mogelijk dat een karakter uit de game één van de aanwezige spelers in de ruimte aanspreekt. Sony wil op die manier de betrokkenheid vergroten. Helaas hebben we ook deze functie nog niet echt aan de tand kunnen voelen. Vooralsnog kunnen spelers alleen goed aan de slag in de PlayRoom. In deze modus, die gewoon via het hoofdmenu te selecteren is, wordt je huiskamer omgetoverd tot een heuse, kleurrijke speelkamer. Het is een soort testmodus, maar wel eentje met geinige mini-games zoals Ice Hockey. Op de achtergrond zie je jezelf en met de touchpad van de controller kun je de game besturen. In een andere mini-game kun je weer robotjes met je voeten wegtrappen of meppen met je handen.

Prima camera, maar nog even wachten

De camera registreert alle bewegingen prima en is daarmee een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, die daar nog wel eens moeite mee had. Ook het bedienen van het menu verliep prima, al ontbreekt helaas nog een ondersteuning voor de Nederlandse taal en zijn de opdrachten die je kunt uitspreken beperkt. Kanttekening die we bij het testten plaatsten was dat er geen IR-component in de camera zit, waardoor je geneigd bent om altijd voldoende licht in je kamer te hebben. Wat rest is voor nu een prima camera met hoge resolutie beelden en prima registratie van geluid. We adviseren wel om nog even te wachten met een aanschaf, tenzij je veel van het streamen gebruik maakt en je graag met je vrienden op deze manier in contact blijft.

Populair Nieuws

Laatste Reacties