Opinie: Het is niet slim van Sony en Microsoft om nu exclusives uit te stellen

Article
zaterdag, 04 april 2020 om 15:00
the last of us 2 1f1622556788
Het rommelt door het coronavirus wat rondom gamereleases. Sony kwam bijvoorbeeld onlangs nog met de melding dat een aantal exclusives voor de PlayStation 4 mogelijk te maken krijgen met uitstel en nu is dat dan ook gebeurd. Maar is het wel handig om juist nu de PlayStation 5 en Xbox Series X voor de deur staan exclusieve titels uit te stellen?
Het coronavirus maakt het voor veel mensen lastig om hun werk goed te doen. Ontwikkelaars kunnen bijvoorbeeld hun games niet goed laten testen voor een release en even bij elkaar gaan zitten om dingen door te nemen is wat lastig. Dit kan voor vertraging in het ontwikkelproces zorgen, al is er via een videoverbinding veel op te vangen. Toch kampen ontwikkelaars met ongekend hoge hordes als het aankomt op het op tijd af krijgen van hun games. Daardoor dreigen deze uitgesteld te worden naar een latere releasedatum.
Natuurlijk willen gamers de release van games als The Last of Us Part 2 en Ghosts of Tsushima zo snel mogelijk voorbij zien komen en voor Sony zou een snelle release ook alleen maar voordelen bieden. Exclusieve titels zorgen tenslotte vaak voor een stijging in de verkoop van consoles. In deze tijd, waarbij veel mensen gedwongen thuis zitten, is gamen bovendien een uitlaatklep die goed is voor de portemonnee van consolefabrikanten. Uitstel van releases klinkt daardoor behoorlijk onverstandig. Voor ontwikkelaars is dit ongetwijfeld een nachtmerrie.
ghosts of tsushimaf1660489492

Kiezen tussen twee kwaden

Maar wat moet je dan als een game nog niet 100% af is? Dan wil je die game, waar je al jaren aan gewerkt hebt, ook niet voor 95% af in de schappen zien liggen. Zelfs niet als er al een keer uitstel is geweest. Neem bijvoorbeeld The Last of Us Part 2. Naughty Dog had de game oorspronkelijk gepland voor een release in februari, maar in oktober 2019 kregen we het treurige nieuws dat er nog drie maanden nodig was voor ‘polijstwerk’. De game zou op 29 mei verschijnen, een datum die deze week nog een keer verplaatst is. De nieuwe datum voor The Last of Us Part 2 is nu niet bekend.
Stel, de release wordt met vier maanden tot september uitgesteld, dan komen we wel heel dicht bij de release van de komende consoles. Gaan mensen dan de PlayStation 4 versie nog wel kopen of wachten ze op de opgepoetste versie voor de PlayStation 5? Er wordt immers al maanden langer gewacht dan de bedoeling was, dus daar kan dan nog wel een paar maanden bij als dat voor een nóg betere ervaring zorgt op een nieuwe console.
halo infinitef1632209469

Gratis upgrades dan maar?

Hoe dan ook is de kans klein dat mensen een game voor de volle mep van 60 euro op zowel de PlayStation 4 als de PlayStation 5 gaan kopen. Ditzelfde zal gelden voor Xbox One exclusives zoals Halo Infinite (al staat deze nog niet op een specifieke datum gepland) die mogelijk uitgesteld worden. Hoe dichter we bij de release van de nieuwe consoles komen, hoe kleiner de kans dat juist die exclusieve titels voor veel geld in het laatje zorgen. Ondanks backwards compatibility voelt (te veel) uitstel daardoor als een onverstandige keuze.
CD Projekt Red heeft misschien de oplossing voor alle ontwikkelaars die nu met dit probleem kampen. De ontwikkelaar van Cyberpunk 2077 heeft fans namelijk een gratis upgrade beloofd naar de Xbox series X versie van haar game als ze een Xbox One exemplaar kopen. In het geval van The Last of Us Part 2 en Ghosts of Tsushima zou dit geen gekke optie zijn. Op die manier wordt het wachten bij mogelijke uitstel verzacht én kunnen ontwikkelaars in alle rust aan zowel de versie van hun games voor de huidige als de komende consoles werken. Dit gaat natuurlijk alleen op wanneer er aan een verbeterde versie van een game voor de komende consoles gewerkt wordt.
the last of us part 2 wallpaper 1f1584979950

Onze schijfruimte als laatste uitvlucht

Een laatste optie om al te veel schade te voorkomen zou een release met minimale foutjes kunnen zijn. Dit is niet ideaal, maar heeft het voordeel dat we niet nog maanden moeten wachten op die toffe exclusive. Bugfixes zijn vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld en komen voor veel games zelfs direct op de eerste dag van release voorbij. Zodra je het schijfje in je console stopt en voor het eerst opstart krijg je vaak al een melding dat er een update is. Vervolgens trekt je console een bestand van een paar gigabyte naar binnen die allerlei puntjes op de ‘i’ in de game zet.
Sterker nog, Call of Duty Modern Warfare, heeft complete modi toegevoegd door middel van updates. Als je die game op je PlayStation hebt staan ben je verzekerd van ruim 165 GB (!) aan schijfruimte die bezet is. Nogmaals, het is niet de mooiste optie, maar zeker eentje om op tafel te houden als de uitstel er dreigt te komen.
Wat denken jullie? Is het verstandig om nu nog games uit te stellen of moet er naar alternatieven gezocht worden voor exclusieve titels? Laat het weten in de reacties hieronder!

Populair Nieuws

Laatste Reacties