Op welke smartphones kun je het beste gamen?

Article
maandag, 31 maart 2014 om 11:54
xgn google image
Zit je vaak in de bus of trein, dan weet je maar al te goed hoe venijnig verveling kan zijn. Ook lange pauzes, tussenuren en loze uurtjes op kantoor kunnen de eentonigheid flink verergeren. Daarom is het des te fijner dat je vandaag de dag even een game kunt spelen op je smartphone, helemaal nu smartphones veel sneller zijn de handhelds van weleer. Maar de ene smartphone is de andere niet: welke zijn het best om mee te gamen?

Snel beestje

Een goede game-smartphone moet over de juiste hardware beschikken. Met een trage processor en een klein scherm is het namelijk niet fijn gamen – dan zit je naar een petieterig schermpje te turen terwijl je ook nog eens minder dan 60 FPS krijgt. De duurdere telefoons zoals de iPhone 5s en de Sony Xperia Z1beschikken in ieder geval over genoeg kracht onder de motorkap om elk spel vloeiend op het scherm te toveren. Qua prestaties van processor en geheugen doen smartphones het tegenwoordig net zo goed, of zelfs beter, dan handheld consoles als de Nvidia Shield (zie onderstaande grafiek).
mobile gamen Score processor kracht & geheugen performance
Score processorkracht & geheugen performance - Geekbench

Mini’s

Ook de goedkopere varianten presteren vrij goed. Zo doen bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S4 Mini of een HTC One Mini niet veel onder hun high-end varianten, gemiddeld zo’n 25% lagere performance. De iPhone 5C presteert overigens wel een stuk slechter dan zijn grote broer de 5S, namelijk bijna 50% lagere performance. Het grote voordeel van de mini’s is dus vooral prijs, het nadeel is wel dat schermen vaak kleiner zijn.

Evenwichtig aanbod

Voordat mobiele games op gang kwamen, was het vooral Apple die spelletjes aanbood die het niveau van Snake ontstegen. Het aanbod van Android-games was een tijd terug nogal mager. Tegenwoordig is dat echter niet meer zo. De Play Store en Apple's App Store aanbod zijn vandaag de dag aan elkaar gewaagd. Om het aanbod hoef je dus niet Android boven iOS te verkiezen of andersom.

Nieuwe consoles

Hoewel de game-smartphone in rap tempo aan terrein wint, gooien nieuwe consoleontwikkelaars de handdoek niet in de ring. De Ouya-console is speciaal gemaakt om aan je tv te koppelen en het aanbod aan games groeit gestaag – momenteel staat de teller al op dik 700 titels. Een vreemde eend in de bijt is nVidia Shield. nVidia kennen we natuurlijk van hun uitstekende videokaarten. Met de Shield-technologie koppel je die videokaart aan de speciale nVidia-console, een soort uit de kluiten gewassen GameBoy Color. Zo kun je games als Skyrim, Batman: Arkham Asylum en Borderlands vanuit je luie stoel spelen, maar dan wel mét brute PC-graphics.

Smartphone-kampioenen

Wanneer je op zoek bent naar een goede game-smartphone, dan zit je in principe goed met de vlaggenschepen van elke fabrikant. De iPhone 5S is bijvoorbeeld een uitstekende telefoon voor echte game-junkies, die het liefst elke vrije minuut van de dag even een spelletje spelen. De LG G2, met extreme accu volgens Phone House, is daarentegen weer de onverholen winnaar wat batterijduur betreft, ideaal voor de marathongamer. Met de Xperia Z1s kun je zelfs buiten in de regen gamen – ook zonder paraplu. Voor alle telefoons geldt wel dat de games de batterij leegslurpen. De PlayStation Vita en de Xperia Play zijn wat batterijduur betreft betere keuzes, alleen leveren die apparaten uiteraard weer in op andere vlakken.

Windows Phone en Xbox

Telefoons met Windows Phone plukken de vruchten van de Xbox Marketplace, waar veel vette games te vinden zijn. Ook SmartGlass, de innovatieve app waarmee je je telefoon in een tweede scherm voor je Xbox omtovert, spreekt tot de verbeelding. Een opvallende telefoon met Windows is de Lumia 1520. Daar zit niet de beste batterij in, maar wel een verwisselbare batterij. Is je oude leeg, dan stop je gewoon de nieuwe erin en laad je de oude thuis weer op. Handig voor lange gamesessies.

Telefoon of console

Wat is voor de gamer nu het ideale medium om op te gamen? De speciale handheld consoles zijn vanzelfsprekend uitstekend voor gamers, maar ze beschikken niet over de functionaliteit van een smartphone met alles erop en eraan. De handheldgames hebben doorgaans iets meer diepgang, maar smartphonegames maken een inhaalslag. Al met al kunnen we concluderen dat wie onderweg bereikbaar wil zijn en geen zin heeft om twee verschillende apparaten mee te nemen, het best kan kiezen voor een van de betere – en dus duurdere – smartphones zoals de iPhone 5s en Sony Experia Z1. Die bieden functionaliteit én gameplezier.