Oogappels 2012: The Last of Us

Article
maandag, 23 januari 2012 om 18:00
xgn google image
Een van de nieuwste games die we gaan behandelen in de Oogappels van 2012 is The Last of Us. Vanaf de onthulling in december staat het spel bij ons al in de aandacht. Tijd om daar eens wat dieper op in te gaan.
Tijdens de VGA’s van Spike TV werd de eerste trailer getoond van The Last of Us. Het duurde toen niet lang voordat heel het internet op zijn kop stond. Naughty Dog, de ontwikkelaar achter de Uncharted franchise, komt met een nieuw spel dat niet uit de bekende Uncharted serie komt. Dat moet wel garant staan voor kwaliteit, toch? The Last of Us klinkt ook serieus zo fantastisch dat we haast niet anders kunnen dan uitkijken naar deze game. Ook al verschijnt de game pas tegen het einde van het jaar, exclusief op de PlayStation 3.
Waarom we zo uitkijken naar The Last of Us? Bekijk de trailer onderin maar eens. Daarmee werd voor het eerst onze interesse gewekt. Het begint met een prachtig shot van de open lucht, maar al snel zie je dat er iets niet klopt. Dode mensen liggen door de kamer en een meisje rent in paniek voorbij. Het gaat hier om Ellie, een van de hoofdrolspelers uit de game. De andere hoofdpersoon ontmoeten we een verdieping hoger. De oudere Joel hamert net het hoofd in van iemand na een onderonsje. Maar er is iets mis. Dat is geen mens dat op de grond ligt. Dat was het ooit wel, maar nu is het een monster. Een gemuteerd monster, met een zwaar misvormd hoofd.
Toch is The Last of Us geen standaard ‘zombiegame’. Allereerst omdat de monsters technisch gezien helemaal geen zombies zijn, maar vooral omdat Naughty Dog al heeft aangegeven dat The Last of Us een liefdesverhaal is. Het draait helemaal om de vader-dochter relatie tussen Joel en Ellie. En om die relatie in stand te houden, zul je natuurlijk ook gewoon moeten overleven. Er zit dus nog genoeg actie in de game, al zul je altijd verstandig om moeten gaan met je ammunitie. In de postapocalyptische wereld ligt er niets voor het oprapen. In de trailer zagen we al dat Ellie een van de slachtoffers nakeek voor kogels. Een betrouwbaar steek- of slagwapen kan wel eens veel belangrijker zijn in The Last of Us.
Nog belangrijker is dat ze elkaar hebben. Tijdens de game zullen Ellie en Joel elkaar ook steeds moeten helpen. Dat ligt echter niet altijd zo voor de hand, heeft Naughty Dog al laten weten. Wat de ontwikkelaar met deze vage boodschap bedoelt, is nog steeds niet duidelijk. Wat wel al zeker is, is dat The Last of Us een verhaalgedreven game wordt. En dat verhaal dat gaat episch worden. Althans als we Neil Druckmann, de schrijver en regisseur van The Last of Us, mogen geloven. Hij vindt dat de verhalen in games, met hier en daar een uitzondering, behoorlijk tegenvallen. Het kan veel beter, en dat gaat hij met The Last of Us bewijzen.
Dat een verhaalgedreven game een singleplayer bevat, is logisch. Maar met meerdere hoofdpersonen is een coöperatieve modus ook niet zo vergezocht. Eerder dook op de officiële PlayStation website op dat de game geen online modi zou kennen, maar volgens Naughty Dog wordt hier nog over gediscussieerd. Maar offline co-op blijft dan alsnog een optie. Naughty Dog kan er ook altijd nog voor kiezen om een van de twee personages door de computer te laten besturen, zoals in Enslaved: Odyssey to the West. In die game werd ook gespeeld met een relatie tussen twee karakters die samen bleven door de game heen en dat werkte erg goed.
Het is trouwens nog steeds niet duidelijk welk karakter nu door de speler bestuurd wordt. In de trailer is Ellie aan het woord wat zou kunnen duiden op dat we haar standpunt van het verhaal volgen. Alleen kan er dan weer commentaar komen van mensen die niets met games te maken hebben omdat je met een minderjarig meisje mensen neer gaat schieten. In dat geval zou Joel een geschiktere hoofdpersoon zijn. Hij is tenslotte de volwassene van de twee en hij is de enige van hen die de wereld van voor de apocalyps kent. Of misschien kun je ze wel gewoon beide besturen. We zullen het vast nog te weten komen in de komende maanden. The Last of Us is wat ons betreft in ieder geval wel een game om zeker naar uit te kijken.

Populair Nieuws