Oogappels 2012: Metro: Last Light

Article
zondag, 29 januari 2012 om 18:30
xgn google image
De Oogappels lopen ten einde. Om precies te zijn hebben we na vandaag nog zes games voor jullie in petto. Vandaag is Metro: Last Light aan de beurt, de veelbelovende first-person shooter van ontwikkelaar 4A Games.
Met al het massale multiplayer first-person shooter geweld van de laatste jaren associeer je de termen FPS en multiplayer eigenlijk automatisch met elkaar. Maar tussen al dat geweld zijn er ook nog first-person shooters die niet met die stroom meegaan. Dan komen we vrijwel automatisch uit bij Metro. In 2010 verscheen namelijk een game genaamd Metro 2033. Deze shooter met een angstaanjagende sfeer speelde zich vooral ondergronds af. De titel werd wereldwijd gemengd ontvangen, zowel geroemd als verguisd. Wij van XGN waren aardig enthousiast over Metro 2033.
Door de toch vele positieve reacties op het spel kon een opvolger eigenlijk niet uitblijven. En die blijft ook niet uit. Nog dit jaar zal namelijk Metro: Last Light verschijnen. Omdat Metro 2033 was gebaseerd op het gelijknamige boek door Dmitri Glukhosky, ging eigenlijk heel de wereld er blind vanuit dat de volgende Metro de titel 2034 zou dragen, gebaseerd op het boek Metro 2034. Maar uitgever THQ besliste anders. Last Light dus. En daarom gaan we ervan uit dat de opvolger van 2033 niet of niet helemaal gebaseerd is op het boek Metro 2034.
We kunnen meteen vertellen dat Metro: Last Light zich toch gaat voegen in de stroom die we in de tweede alinea noemden. Last Light zal namelijk, in tegenstelling tot 2033, wel een multiplayermodus bevatten. En dus wordt het afwachten. Afwachten of THQ niet teveel voor het geld kiest door met de mainstream mee te gaan. Geld dat THQ heel hard nodig heeft. Misschien wordt Metro: Last Light wel een wanhoopsschot van het bedrijf om zichzelf te kunnen redden. Goed, dit is wel heel erg vanuit een doemscenario gedacht. Laten we hopen dat het allemaal onzin is, wat we zojuist neerpenden.
Iets over het verhaal dan. Daar kunnen we voor nu vrij kort over zijn. Zonder al te gedetailleerde informatie over het vertelseltje dat Last Light zal bevatten, kunnen we in ieder geval zeggen dat de gebeurtenissen in het spel zich één jaar na die uit Metro 2033 afspelen. En nog immer woont de mensheid ondergronds, vanwege de mutanten die bovengronds de wereld beheersen. Meer van hetzelfde dus, zou je zo zeggen.
Metro: Last Light verschijnt op een nog onbekende datum in 2012 voor de Xbox 360 en PC. Maar ook de PlayStation 3, waarop 2033 niet verscheen, zal van Metro: Last Light worden voorzien. En dit debuut op de PS3 van de Metro franchise, is er één met een reden, als we THQ mogen geloven. Het is namelijk de bedoeling dat Metro: Last Light de mooiste games op de huidige generatie consoles wordt. Nou THQ, dat staat genoteerd. Laat maar komen, dat spel!