Oogappels 2012: Max Payne 3

Article
zondag, 15 januari 2012 om 18:00
xgn google image
De Oogappels draaien op volle toeren. Vele toppers zijn al voorbijgekomen in de rubriek en vele gaan er nog komen. De titel die we vandaag bespreken verwachten wij dit jaar toch wel bij de absolute top te kunnen scharen: Max Payne 3!
Het is alweer bijna negen jaar geleden dat Max Payne 2 verscheen, getiteld ‘The Fall of Max Payne’. Enkelen van jullie zullen deze eerste zin wellicht al met grote verbazing lezen. Bij die mensen zal The Fall of Max Payne nog in het geheugen gegrift staan, alsof je ‘m gisteren hebt uitgespeeld. Maar misschien zijn er ook een boel mensen die de negen jaar maar al te goed voelen en niet kunnen wachten op Max Payne 3. Voor die mensen zal het een geruststelling zijn dat na alle uitstelling deel drie nu eindelijk komt, in maart al zelfs.
En als we Rockstar mogen geloven is het het wachten waard. Max Payne 3 moet perfect zijn, zoals Rockstar sowieso altijd naar perfectie streeft. Dit keer perfectie in São Paulo, waar de game zich afspeelt. Een straalbezopen Max in São Paulo, je moet er maar op komen. Straalbezopen? Ja, Max is alcoholist geworden. En daarmee zal dit deel dus op het eerste gezicht heel anders zijn dan Max Payne en Max Payne 2. Een zonovergoten São Paulo met een dronkelap die je dan ook nog eens een geweer moet toevertrouwen. Dat terwijl de eerste twee delen toch vooral het duistere sfeertje hadden waarom de franchise zo is geroemd.
Maar we zeggen niet voor niets op het eerste gezicht. Want als we Rockstar mogen geloven zal Max Payne 3 juist heel veel lijken op de eerste twee delen. São Paulo kan volgens Rockstar zeker duister zijn en bovendien zullen kernelementen uit de eerste twee delen, zoals het bekende bullet time, de visuele stijl, de voice-overs en de tussenscènes in stripvorm, sowieso aanwezig zijn in Max Payne 3. Niet veel later dan het beloven van deze kernelementen, bracht Rockstar naar buiten dat het tevens heel vernieuwend zal zijn. Daarmee doelt de ontwikkelaar niet op Max' nieuwe drankverslaving, maar vooral op de multiplayer, waarin je ook gewoon bullet time kunt gebruiken!
Het meest bijzondere aan Max Payne 3 is misschien wel dat de multiplayer in de game verder zal gaan op het verhaal dat je speelt in de singleplayer. In de meeste gevallen zijn single- en multiplayer bij games ofwel gescheiden en bevatten deze een apart verhaal, of bevat de multiplayer helemaal geen verhaal. Met deze unieke verweving van het verhaal in de multiplayermodus, wil Rockstar die modus aantrekkelijker en meeslepender maken. Hoe de modus wordt vormgegeven is nog niet echt bekend, maar in ieder geval zul je zogeheten ‘Gang Wars’ kunnen spelen met bekende modi als Team Deatchmatch en Capture the Flag.
We lopen alweer tegen het einde van deze vooruitblik op de nieuwe Max Payne, maar in het kort willen we jullie toch nog een aantal belangrijke details niet onthouden. Zo zal Max Payne 3 een coversysteem bevatten, een functie om over te schakelen op een camerastand waarbij je over Max zijn schouder kijkt. Ook zal er een soort Last Stand toevoeging inkomen. Je kunt dan wanneer je dood bent, maar nog pijnstillers overhebt, je vijand alsnog vermoorden en zelf weer in leven komen. Wij kunnen niet wachten, en jullie waarschijnlijk ook niet. Nog twee maandjes, dan is het eindelijk zo ver. Wil je meer over Max Payne 3 weten? Dan kun je natuurlijk onze impressie lezen of onze video-impressie bekijken.