Online winkelen verdringt snuffelgedrag

Article
donderdag, 06 juni 2013 om 16:00
xgn google image
Gadverdarrie, de Free Record Shop is failliet. Weet je wat dat betekent mensen? Dat er wéér een winkel minder is waar we binnen kunnen lopen om te snuffelen aan games. Kennelijk vinden we het belangrijker om zoveel mogelijk online te shoppen. Onze neus stoppen in een digitale portemonnee is het beeld anno 2013.
Het straatbeeld in Nederland verandert, zeker in Groningen. Een paar jaar terug was Groningen voor gamers het Walhalla met in totaal vier gamewinkels, en daar bovenop nog drie keer een Free Record Shop. Zeven winkels dus, waarvan straks nog twee over zijn.

Veranderend straatbeeld
Eerst begon het in 2011 met de Dimension Plus, een uiterst fijne gamewinkel om binnen te lopen ging failliet. Dimension Plus had meerdere filialen in Nederland, waarvan één in Groningen. De winkel liet zich kenmerken door een gezellige informele sfeer. Een winkel waarin geeks zich thuis voelden door gameposters, een beetje een rommelige opstelling en natuurlijk overal veel games. In elk hoekje kon je dan je ook je neus stoppen, de geur van oude spelletjes ruiken en wegdromen bij al dat moois. De tofste winkel van Groningen is er nu niet meer. Dimension Plus had overigens een zeer fijn spaarsysteem en jaren van opgespaarde punten (lees: een half leven) konden opeens de prullenbak in. Eeuwig zonde.

Maar gelukkig had Groningen nog andere gamewinkels: maar liefst twee keer een Game Mania en een Nedgame. Maar weet je? Die sfeer bij Game Mania is anders dan bij Dimension Plus: massaler en commerciëler. Al viel dat laatste ook tegen, want Groningen kreeg heel snel in de Herestraat een extra Game Mania, een die binnen enkele maanden alweer verdween. Nu staat er nog één in de Nieuwe Ebbingestraat, op een geheel domme plek, want slechts een paar meter verderop staat Nedgame.
Een domme keuze of niet, we hebben in ieder geval nog die twee gameshops. De vraag is hoe lang. Free Record Shop is failliet, een fijn winkelketen waar ook games te koop zijn. En uit het faillissement wordt één ding weer pijnlijk duidelijk: we leven in een tijdperk waar mensen graag online kopen.
Online shoppen is goedkoper
Op zich is dat logisch, want online games kopen is goedkoper. Neem bijvoorbeeld een winkel als Zavvi, een shop die slechts enkele weken na de lancering Tomb Raider al aanbood voor rond de dertig euro. Bij Free Record Shop kon je het dubbele neerleggen. En zo zijn er veel meer winkels die online goedkoper de games aanbieden.

De mens gaat dus voor geld. Hoe goedkoper, hoe beter. Lieve mensen, is dit niet eeuwig zonde? Shopppen in 't 'eggie' heeft voordelen. Online ruik je die geur van oude games niet, kun je niet met je vingers het stof van tweedehandse gamepjes afvegen, kun je niet eens een gezellig praatje aanknopen met een geek, waarvan je na een paar seconden denkt: 'Hé die lijkt wel wat op mij'. Geef nou toe: online shoppen heeft weinig charisma.

Online shoppen of offline snuffelen?
En dus moeten we onze kop misschien niet enkel in het zand steken en enkel bezig zijn met: hoe kan ik zo goedkoop mogelijk aan een game komen? Want als iedereen zo denkt, leven we straks alleen nog maar in een digitale wereld, zelfs in het echt. En dan verdwijnen ook de laatste winkelketens uit het straatbeeld. En dan... dan heeft de gamer niet eens een reden om nog over straat te lopen. Zeg nou eerlijk: dat kán toch niet?