10 nuttige programma's voor elke Mac - Appeltje eitje!

Article
donderdag, 23 november 2017 om 14:34
xgn google image
Een Mac is behoorlijk functioneel. Geen gedoe met videokaart drivers en andere ongein. Toch kan je jouw gebruikerservaring verbeteren door praktische software te installeren. Wij zetten 10 nuttige programma’s voor elke Mac voor je op een rijtje!

The Unarchiver

Waar je op een Windows machine de keuze hebt uit een flink aantal programma’s die feitelijk hetzelfde doen, hoef je bij Mac maar één naam te onthouden. Unarchiver doet ook nog eens wat de naam suggereert, namelijk het openen van ingepakte bestanden als ZIP en RAR.
Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat iemand binnen een project of van een andere kantoor een ingepakt bestand jouw kant opstuurt. Wel zo handig als je het direct kan openen zonder dat je op zoek moet naar een dergelijke applicatie. En in tegenstelling tot WinRar hoef je ook niet bang te zijn voor vervelende herinneringen om het programma te komen: The Unarchiver is namelijk gratis! Daarom mag deze app niet ontbreken in de lijst met nuttige programma's!
120502

Google Chrome of Firefox

Net als met Internet Explorer op een Windows PC, is de standaard browser van Mac niet de beste keus. Safari is op zich best aardig, maar het kan altijd beter. Een van de nuttige programma’s voor de Mac is daarom de browser van Google of Mozila.
Het gebruik van beide browsers is ook een stuk handiger voor mensen die zowel op een Windows PC werken als op een Mac. Het overzetten en behouden van gegevens is immers gekoppeld aan een account binnen de browser.
120503

Audacity

Een geluidsfragment opnemen of een opname monteren wordt kinderspel met Audacity. Dit programma is weliswaar beschikbaar voor Windows, maar is ook te downloaden voor de Mac. Altijd handig om achter de hand te hebben voor als je aan een audiobestand moet sleutelen.
Met een simpel gebruikerspaneel en aardig wat functies, is het zowel klein als fijn. En met een ruime keus uit mogelijke bestandsextensies, is het zowel geschikt voor amateurs als professionals die dagelijks met geluidsbestanden om moeten gaan.
120504

VLC

Ook VLC is beschikbaar op zowel Windows platformen als op Mac. Aangezien de mediaspeler alles doet wat je van een mediaprogramma kan verwachten, mag deze niet ontbreken in de lijst met nuttige programma’s voor de Mac.
Geen gedoe meer met het opzoeken van ongebruikelijke codecs en je hebt ook geen last meer van de constant vastlopende en trage standaard mediaspeler van Mac. Vergeet bovendien niet het kerstmutsje op het logo rond Kerstmis. En als klap op de vuurpijl is het programma nog gratis ook!
120505

Caffeine/Amphetamine

Waar je als mens in de ochtend wakker moet worden met een bakje koffie, is het bestandsdeel cafeïne ook geen onbekende voor een Mac. We bedoelen hiermee niet dat je letterlijk een kop koffie over jouw Mac heen moet gooien, maar raden wel het gebruik van het programma Caffeine en Amphetamine aan.
Eerstgenoemde werkt enkel op oudere versies van Mac en zal waarschijnlijk weinig meer van pas komen. Opvolger Amphetamine doet gelukkig precies hetzelfde bij nieuwere modellen, namelijk het wakker houden van een Mac. Zeg gedag tegen de constante sluimerschermen!
120506

CPU-X/iStatPro

Meten is weten, zo ook bij een Mac. Altijd handig om even onder de motorkap van jouw computer te kijken zonder het apparaat hardhandig open te moeten breken. Met een van de nuttige programma’s als CPU-X of iStatPro kan dat gelukkig.
Eerstgenoemde is gratis en geeft informatie over huidige CPU temperaturen en belasting. IStatPRo doet ditzelfde en net iets meer, maar wel tegen een prijs. Deze applicatie kost namelijk gewoon geld en kent geen gratis versie.
120507

Taskmate

“Even opschrijven voordat ik het vergeet”. Een veel gehoorde uitspraak, maar grote kans dat je vervolgens alsnog vergeet een bepaalde taak uit te voeren. Met Taskmate is dat verleden tijd, want je kan het checklijstje net zo lang op het scherm houden als jij wil.
Papiertjes raken kwijt, maar een scherm op de Mac blijft binnen handbereik. Met een simpel aan te vinken hokje kan je jouw takenlijstje snel afwerken en weet je precies wat er nog te doen staat. Perfect om wat orde te creëren in een chaotische werkplek!
120508

Todos

Je kent het wel. Op zoek zijn naar een programma, maar het dermate weinig nodig hebben waardoor het in geen velden of wegen te bekennen is op jouw harde schijf of dat je in sommige gevallen de naam niet eens meer weet. Met Todos is die zoektocht verleden tijd, want met één druk op de knop krijg je alle geïnstalleerde applicaties direct te zien.
Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je het icoon van het programma herkent, maar vaak zorgt de afbeelding er wel voor dat je weer op de naam komt. En perfect om te zien of je niet onnodig twee versies van een programma op de Mac hebt staan. Zeker een van de meest nuttige programma’s voor de Mac om geïnstalleerd te hebben staan.
120509

OnyX

Het afspeuren van een Mac naar nutteloze dingen die flink wat schijfruimte kunnen besparen, kan flink wat tijd kosten. Het programma OnyX neemt deze zoektocht van je over en geeft je de keuze om per gevonden ‘nutteloosheid’ de prullenbak erbij te pakken of te laten staan.
Het programma komt ook met de optie om standaard bepaalde tijdelijke bestanden direct weg te gooien na een aantal dagen. Net als CCleaner dat doet bij Windows met bijvoorbeeld temporarily internet files.
120510

Alfred

Zelfs als je de snelste toetsenbordkrijger bent, dan nog kan je jouw gebruikerervaring een snelheidsboost geven. Met het programma Alfred kan je het opstarten van programma’s namelijk vastzetten aan bepaalde toetsencombinaties of zoekwoorden.
Zoeken is dus verleden tijd en hetzelfde geldt voor het na moeten denken welk zoekwoord je moet gebruiken om een bepaald bestand of programma te vinden. En wat te denken van het geklungel met de touchpad van een Mac? Toetsen zitten vast en worden niet beïnvloed door vette vingers. Zeker een van de nuttige programma’s voor elke Mac!

Nuttige programma's voor de Mac - Welke zijn voor jou een must?

Of je nu nog sneller wil kunnen werken met Alfred, of nooit meer uren moeten zoeken door bestanden met Todos. Elke van deze nuttige programma's draagt een steentje bij in het verbeteren van jouw Mac ervaring. Onze vraag aan jullie is: zonder welk programma kunnen jullie absoluut niet op de Mac. Laat het ons weten in de comments!