Alles wat je moet weten over de Netflix serie Snowpiercer!

Article
zaterdag, 30 mei 2020 om 17:00
snowpiercer screenshotf1591087030
Of je nu wel of niet veel tijd om handen hebt op het moment, de vele streamingdiensten overladen ons als nooit tevoren met de ene na de andere nieuwe serie. De onlangs verschenen Netflix-serie Snowpiercer is daar één van en verdient vanwege de aparte setting meer aandacht. Wij zetten hieronder vijf feiten voor je op een rijtje!

Gebaseerd op oude comic

Snowpiercer is gebaseerd op een Franse comic genaamd Le Transperceneige, wat vrij vertaald De IJstrein betekent. Het stripverhaal, bedacht door Jacques Lob en Jean-Marc Rochette, begon al in het jaar 1982, maar liep helemaal door tot aan 2015. Een jaartje voor het einde verscheen een heruitgave in het Engels onder de titels Snowpiercer: The Escape en Snowpiercer: The Explorers.
De comic vertelt het verhaal over een post-apocalyptische toekomst op aarde. Een klimaatramp luidde een nieuwe ijstijd in, waardoor de overgebleven mensen zich verschansen in een alsmaar doordenderende trein. Alsof het buiten nog niet troosteloos genoeg is, blijkt de trein ingedeeld te zijn in verschillende sociale klassen. 1e of 2e klasse rijden is in deze wereld niet zoals bij de NS: de voorste coupés zijn enkel bestemd voor de meest invloedrijke en welvarende groep, terwijl de onderdrukte onderklasse zich helemaal achterin de trein bevindt, omgeven door troep en stank. Al met al een gevaarlijke cocktail...
snowpiercerf1591087087

Netflix-serie geïnspireerd door film

De serie komt rechtstreeks uit het hoofd van het Canadese meesterbrein Graeme Manson, die als screenwriter en producer aan Orphan Black heeft gewerkt. Het idee is desondanks afkomstig van de gelijknamige film waarin Chris Evans de hoofdrol vertolkt. Manson haalde voor zijn nieuwe serie inspiratie uit Bong Joon-ho’s film in 2014 verschenen film, die de afgelopen jaren tot op zekere hoogte een cultstatus heeft gekregen.
Het bizarre verhaal smaakte naar meer en was bovendien groot genoeg om het niet bij één film te laten. Reden genoeg dus voor een complete serie, waarin overigens de nodige verschillen zijn aangebracht. Niet alleen zijn er compleet nieuwe personages in geschreven, de serie speelt zich zo’n dertien jaar eerder af dan de film. Bovendien was het plot van de film - zonder te spoilen - erg lineair, terwijl de serie duidelijk een andere aanpak hanteert door meer heen en weer te springen tussen de verschillende delen van de trein. In de serie komt de kijker dan ook een stuk meer te weten of het reilen en zeilen in Snowpiercer.
snowpiercer connelly diggsf1591087141

Nieuwe cast

Chris Evans was de grote ster in Bong Joon-ho’s verfilming, maar is niet terug te vinden in de Netflix-serie. De hoofdrol gaat in dit geval naar Daveed Diggs, die Lafayette en Thomas Jefferson speelde in Broadway-musical Hamilton. Een ander bekend gezicht is Jennifer Connelly, van onder meer Requiem for a Dream. Bovendien zijn er namen bekend die hun opwachting nog moeten maken, zoals Sean Bean. En dat brengt ons meteen bij het volgende punt...
snowpiercer screenshot2f1591087194

Tweede seizoen in de maak

Hoewel het eerste seizoen nog niet zo lang in zijn volledigheid op Netflix staat, staat al vast dat er een vervolgseizoen komt. Het eerste seizoen kreeg er elke week één aflevering bij, maar het seizoen is nu helemaal te zien op de streamingdienst. Liefhebbers van bingewatchen kunnen dus hun lol op.
Zoals gezegd zal ook Sean Bean zijn gezicht laten zien in Snowpiercer, maar voor het zover is moeten we dus nog even wachten. De 61-jarige Brit, bekend van onder meer Game of Thrones en The Lord of the Rings, heeft getekend voor het tweede seizoen. Wanneer het tweede seizoen precies zal verschijnen is nog niet duidelijk. Door het coronavirus zal de productie waarschijnlijk door de war worden geschopt.
snowpiercer screenshotf1591087311

Commentaar op moderne maatschappij

Snowpiercer is vanwege de scifi-setting een bijzondere eend in de bijt, maar biedt niet alleen spannende politieke intriges en oogstrelende CGI. Het gelaagde verhaal barst namelijk van de referenties en hints naar de echte wereld, met alle problemen van dien. Net als de comic en de film gaat de Netflix-serie Snowpiercer in op actuele maatschappelijke problemen.
Het concept van een wereld die door een klimaatramp in een nieuwe ijstijd is geworpen spreekt voor zich, maar ook de verdeling van de overlevenden in sociale klassen per treingedeelte is een goed voorbeeld. In een tijd waarin de wereld zich langzaam bewuster wordt van dit soort vraagstukken, wil de maker je met deze serie ongetwijfeld extra aan het denken zetten.
Dit artikel is op 18 augustus 2020 bijgewerkt.