Netflix Games: Moeten Sony, Nintendo en Microsoft zich zorgen gaan maken?

Article
zondag, 17 april 2022 om 13:00
netflix logof1579597576
Netflix staat vooral bekend als grootmacht in het streamen van films en series. Dat was Netflix duidelijk niet voldoende want sinds eind vorig jaar heeft Netflix ook games toegevoegd aan het assortiment. Wij houden het huidige aanbod tegen het licht. Moeten de gaminggrootmachten Nintendo, Microsoft en Sony zich al zorgen gaan maken?
Wie Netflix zegt denkt aan films en series. Véél films en series. Netflix maakt ook steeds meer eigen content in de vorm van Netflix Originals en hoewel lang niet elke Original even goed ontvangen wordt, is duidelijk dat Netflix niet bang is ergens in te investeren. Eind vorig jaar maakte Netflix bekend de overstap van puur kijk-content naar interactieve content te willen maken. Eerder deed Netflix dat al met interactieve films, waarvan Black Mirror: Bandersnatch misschien wel het meest bekende voorbeeld is.
Nu wil Netflix een flinke stap verder gaan en proberen een plekje te veroveren in de gamewereld. Niet zo gek, aangezien de gaming markt inmiddels groter is dan de hele film- en serie-industrie. Netflix richt zich daarbij in eerste instantie vooral op de mobiele gamingwereld en heeft inmiddels zo'n zeventien verschillende mobiele games uitgebracht, grotendeels op Android, maar inmiddels zijn er ook al games op iOS te spelen.
De games lopen sterk uiteen, maar hebben één belangrijk ding gemeen: ze zijn compleet gratis. De games maken onderdeel uit van het Netflix abonnement, zijn gratis te downloaden en bevatten géén microtransacties of advertenties. Echt helemaal gratis dus. Maar, zijn de games ook leuk? Wij hebben een aantal van de games uit het aanbod aan de tand gevoeld.

Arcanium: Rise of Akhan

Arcanium is geen Netflix exclusive game, maar is wel gratis via Netflix op je mobiel te spelen. Arcanium is ook op Steam te krijgen, maar kost daar 13,99 euro. Arcanium is een echte deck-building game, vergelijkbaar met Slay the Spire.
De game kent eigenlijk twee belangrijke fasen: een Overworld verdeeld in hexagons, ieder met een eigen betekenis. Je weet daarmee ongeveer wat je te wachten staat als je naar een volgend vakje springt. Je bezoekt steden, vindt schatten of neemt het op tegen vijanden, met als doel om shards terug te vinden die her en der over de kaart verspreid liggen.
In een gevecht nemen jij en je teamgenoten het op tegen meerdere vijanden waarbij je mogelijke acties bepaald worden door de kaarten. Doel is uiteraard om de vijanden te verslaan, maar zeker ook om een Deck samen te stellen die voldoet aan jouw manier van spelen. Arcanium is uitgebreid, veelzijdig en zeker niet makkelijk, maar voor wie van dit type spel houdt zeker een aanrader.

Dungeon Dwarves

Idle Clicker games, je houdt ervan of je haat ze. Idle clickers zijn eigenlijk RPG games waarbij de gameplay vrijwel geheel is teruggebracht tot het levellen, karakter uitbouwen en daarmee steeds sterkere vijanden kunnen verslaan. Alleen, dat vijanden verslaan hoef je niet zelf te doen, dat doet de game voor je. Dungeon Dwarves is zo'n Idle Clicker.
In de game figureren vijf dwergen die zich met hun pikhouwelen een weg naar boven banen, gestaag inhakkend op alles wat zij tegenkomen. Dat kunnen rotsen zijn, draken, deuren, schatkisten en meer. Alles wat ze stuk weten te hakken levert munten op, waarmee de dwergen opgewaardeerd kunnen worden. Openen ze een schatkist, dan kunnen ze ook betere uitrusting vinden. Dat is handig, want daarmee stijgen ze onmiddellijk één of meer levels, zonder dat dat munten kost.
Het is belangrijk dat de dwergen een beetje gelijk opgewaardeerd worden, anders gaat de ene dwerg veel sneller door de rotsen heen dan de ander, wat ervoor zorgt dat de snelle dwerg opgehouden wordt. Heb je eenmaal voldoende stukken gehakt, dan kan je de eindbaas van dat niveau aanvallen. Lukt dat, dan is dat niveau 'verslagen', anders word je teruggestuurd om verder te hakken.
Een Idle Clicker staat of valt met het gevoel van progressie. Een nieuwe werker aan je arsenaal toevoegen, een super-versnelling vinden of zelfs een heel nieuwe gameplay-techniek: het zijn die dingen die je geboeid aan de Clicker gebonden houdt.
Dungeon Dwarves heeft helaas niets daarvan. Heb je eenmaal een hele dungeon van drie niveaus verslagen, dan heb je eigenlijk alles gezien. Alles wordt herhaald met net iets sterkere dwergen, rotsblokken en vijanden. Elk gevoel van progressie ontbreekt. Dungeon Dwarves mist dus precies de essentie waar het bij een Idle Clicker om draait.

Teeter (up)

Mobiele games zijn heel geschikt om touch-screen spellen op te spelen en Teeter (up) is er zo een. De besturing is heel simpel: je controleert een balk met een balletje erop. Door links of rechts op je scherm te drukken gaat die kant omhoog, de zwaartekracht doet de rest. De bedoeling is om het balletje op je balk te balanceren, langs een parcours aan hindernissen te loodsen en uiteindelijk in een gaatje te laten verdwijnen.
Komt dit bekend voor? Dat klopt, dit is gebaseerd op een oud evenwichtsspel dat nu nog wel eens bij de Koningsspelen of op een braderie gespeeld wordt en vooral hilarisch is met een biertje op.
Ook zonder alcohol is Teeter een vermakelijke game die moeilijker is dan je in eerste instantie zou denken. Het balletje vliegt met één verkeerde beweging de baan uit en voor je het weet heb je je balk te hoog opgetild en kan je nooit meer bij het doel-gaatje komen.
Teeter is een kleine game maar daarmee niet minder interessant. Prettige quality-of-life optie: als je een level vijf keer niet haalt kán je er voor kiezen om het level over te slaan, maar dat is natuurlijk je eer te na...

Knittens

Er zijn vele match-3 games op mobiele telefoons te spelen en sommigen zijn beter dan anderen. Knittens valt gelukkig in de 'betere' categorie. De game is vrolijk vormgegeven, met vrolijk gekleurde katten die bolletjes wol op kleur moeten krijgen. De game kent honderden levels die steeds diverse uitdagingen met zich mee brengen.
De hindernissen zijn divers, van bollen die (dubbel-)vastgeknoopt zitten, tot schotten die eerst verwijderd moeten worden en het verzamelen van een aantal bollen wol binnen een beperkt aantal zetten. Gelukkig zijn er ook diverse specials die je het leven weer makkelijker maken, waardoor je bijvoorbeeld alle bollen wol van één kleur in één keer weg kan vagen. Ook leuk zijn de levels waarin je in bad gaat: je moet dan eerst de badeendjes wegspelen, om daarna de luchtbellen die ze achterlaten door te prikken.
Zo is er steeds weer een andere uitdaging en blijft het spelen van Knittens verfrissend. Aanrader voor wie van match-3 games houdt.

Stranger Things 1984

Stranger Things is waarschijnlijk de bekendste titel van Netflix Games, gebaseerd op de gelijknamige serie op het streamingplatform. Stranger Things 1984 is niet de enige game, er is ook nog een Stranger Things 3: The Game (waar deel 2 is, is een raadsel... Strange, zeg maar). Deze Stranger Things 1984 is een point-and-click adventure in de stijl van de oude arcade-kasten. Het lettertype, de vormgeving, het geluid, alles doet denken aan games uit de jaren '80 op MSX of Commodore 64.
Met een touchscreen kan een point-en-click game bijzonder irritant worden, waarbij je al tastend het hele scherm over gaat, maar hier is dat niet het geval. Je kan redelijk eenvoudig je doel aanklikken en door de vrij grote tiles waarop de game gebouwd is, tast je daarbij niet snel mis. Verder blijft het een adventure, dus de game zit vol puzzels die wel enig denkwerk kosten om op te lossen.
squidgame unit 103 1280 1f1632989158

Netflix games: een prima start

Met deze bloemlezing uit het assortiment van wat Netflix games te bieden heeft, hebben we een goed beeld gekregen. Netflix biedt voor ieder wat wils, maar toch vooral nog de eenvoudigere mobiele casual games. Niet iedere game is even goed, maar tegenover een Dungeon Dwarves staat dan weer een Knittens.
De variëteit zien we terug in games als Arcanium en Stranger Things, die beduidend uitgebreider zijn wat gameplay betreft. Dan hebben we het nog niet eens gehad over echte actie-racers als Asphalt Xtreme of een platformer als Hextech Mayhem. Het aanbod is eigenlijk beter dan we verwacht hadden en dat zonder dat we ook maar één advertentie of in app aankoop voor onze kiezen gehad hebben. Wat een verademing!

Het kán dus wel: mobiel gamen zonder dat je als speler gebombardeerd wordt met reclames, of haast gedwongen wordt richting één of andere extra aankoop. De Grote Drie (Nintendo, Sony en Microsoft) zullen zich nu nog geen zorgen maken, maar de grote markt aan mobiele games zal zeker de toetreding van Netflix gaan merken. Daar ligt voor Netflix een mooi onontgonnen terrein waar nog heel veel te winnen is.
De grote vraag is nu: hoe lang nog voor we een Squid Game op onze mobiel kunnen spelen?

Populair Nieuws