Talentenjacht voor zoektocht naar Nederlands PUBG eSports team

Article
woensdag, 14 maart 2018 om 16:45
xgn google image
Tijdens de Intel Extreme Masters kwamen de beste spelers van over de hele wereld samen om in Katowice, Polen uit te maken wie zich de grootste mocht kronen. Geen enkel Nederlands team trad aan, simpelweg omdat ze niet bestaan. Maar daar komt binnenkort verandering in als er gestreden kan worden om een plaats in het Nederlands PUBG eSports team.
eSports heeft de afgelopen jaren in een gigantische stroomversnelling gezeten. Wereldwijd kijken er regelmatig honderdduizenden gameliefhebbers naar toernooien van games als Call of Duty, League of Legends, Dota, CS:GO en meer. Professionele gamers hebben de status gekregen van topsporter en idool en ze verdienen vaak dan ook bedragen waar je "u" tegen zegt.

Roeien met de riemen die je hebt

Gek genoeg is de Nederlandse eSports-scene redelijk onontwikkeld. We vertegenwoordigen de Nederlandse vlag wel in buitenlandse teams, maar een team met rood-wit-blauw bloed komt maar moeilijk van de grond. De reden hiervoor is dat we niet de liquide middelen hebben om iets op te zetten. Maar omdat er ongetwijfeld wel degelijk veel interesse in is, moet er wel wat aan gedaan worden en op een creatieve wijze naar het geheel gekeken worden.
Op financieel gebied lopen we ver achter op andere Europese landen als Spanje, Frankrijk en Rusland waar eSports wel tot een serieus niveau is uitgegroeid. Het geld is er nu niet, maar gaat er ook niet komen. Daarom moeten krachten gebundeld worden en besloot Dirk Jan Hartog, marketingspecialist van Republic of Gamers (ROG) partijen te benaderen om op 'Idols-wijze' op zoek te gaan naar een Nederlands PUBG eSports team.
Nederlands PUBG eSports team

PUBG - competitief, nieuw en populair

PlayerUnknown's BattleGrounds, beter bekend als PUBG is een multiplayer shooter waarin gebruik wordt gemaakt van het last-man-standing-principe. Dit houdt zoveel in dat je solo, of met een team van maximaal 4 spelers ten strijde met maximaal 100 man. Op het moment dat je gedropt wordt, kan je op zoek gaan in de aanwezige leegstaande huizen naar geweren, kogels en ander nuttig materieel. Het idee is dat je afrekent met de andere aanwezigen op het eiland, terwijl je rekening moet houden met een gaswolk die steeds verder over het land trekt, om de overblijvers verder in het nauw te drijven.
De competitieve aspecten van het spel, de populariteit die de game kent - uitgegroeid tot het meest gespeelde spel op Steam -, en het jonge bestaan van de shooter zijn de ideale ingrediënten voor het starten van een eSports team. Dat is precies wat Hartog ook zag en besloot daarom een zoektocht op te zetten naar de grootste talenten in de game. Maar ook naar talenten die toewijding hebben en daadwerkelijk van hun hobby hun werk willen maken.
Nederlands PUBG eSports team2

Samen staan ze sterk

ROG zelf financiert het gehele project dat eind deze maand zal starten en in oktober/november eindigt met 4 sterspelers en een nieuw Nederlands PUBG eSports team. We hadden het eerder al over "de handen ineenslaan" en dat is dan ook wat voor deze zoektocht gebeurt. Zo wordt het project door Nvidia gesteund, zorgt de ESL (Electronic Sports League) voor de ranglijsten, de servers en het toernooiopzet en zal het team onder de Brash eSports-vlag gaan strijden, de organisatie die sinds kort met een internationaal Call of Duty-team aan de weg timmert.
Buiten de organisaties die onderdeel zijn van het project, wordt het ook gesteund door het DJ-duo Bassjackers en Jan Caspers, beter bekend als YouTuber/livestreamer Yarasky. Zij zorgen met hun gigantische trouwe achterban dat het geheel gepushed wordt, zodat ze overspoeld worden met aanmeldingen. Samen met Hartog nemen ze tevens beiden plaats in de jury, om samen op zoek te gaan naar de beste eSporters van ons land.
Yarasky let hierbij uiteraard op de kwaliteiten van de spelers, terwijl de Bassjackers de bereidheid van spelers om alles te geven willen terugzien. Dit betekent in de game zelf, maar ook daarbuiten. Leren omgaan met winst, maar zeker ook met verlies en teleurstellingen. Spelers moeten volgens het DJ-duo beseffen dat ze een unieke kans krijgen, maar wel één waar ze hard voor moeten werken. Dat betekent echt werken en willen investeren, en niet zomaar een spelletje spelen.
Nederlands PUBG eSports team - Brash eSports

De zoektocht naar een Nederlands PUBG eSports team

Elke Nederlandse PUBG-speler die 18 jaar is, kan zich aanmelden voor de zoektocht. Zo proberen ze het project zo breed mogelijk aan te pakken en iedereen een kans te geven. Met alle aanmeldingen worden vervolgens competities gemaakt waarin de spelers het onderling tegen elkaar opnemen. Enkelen hiervan kunnen op locatie plaatsnemen, terwijl de rest online meespeelt.
Het spreekt voor zich dat spelers die veel weten te winnen, een waardevolle speler zijn en de beste persoonlijke stats hebben, bovenaan staan in de ranglijsten. Zij zullen zich op deze wijze in de eerste fase plaatsen voor de volgende ronden van de zoektocht. Naarmate de pool kleiner wordt en de beste spelers overblijven, gaan andere kwaliteiten ook een rol spelen. Communicatie met teamgenoten bijvoorbeeld, want je kan nog zo goed schieten als je niet met je drie maten overlegd welke koers te varen, ben je binnen no-time dood.
Op deze wijze wordt er elke maand afscheid genomen van enkele spelers. Dit betekent dat het deelnemersveld langzaamaan inkrimpt en rond de maand oktober alleen de ware scherpschutters over zijn. Zij zullen in een finaletoernooi uitmaken welke van de vier gekozen worden voor het eerste Nederlands PUBG eSports team. Voor hen ligt een jaarcontract klaar, waarmee ze aan de vooravond staan van het leven als een professionele gamer.
Onder Brash eSports gaan zij in wereldwijde toernooien deelnemen om zo Neerlands hoop op het gebied van eSports weer wat hoop te geven. Maar niet alleen dat, het is hopelijk ook het startsignaal voor andere organisaties om zich eens in het diepe te gooien en te werken met de middelen die ze hebben. Want eSports is booming, ook in Nederland, de fundering moet alleen nog gelegd worden.
We schreven meer over dit project in De Telegraaf, dit artikel lees je hier.

Populair Nieuws

Laatste Reacties