Nacon Daija Arcade Stick opties - vechten als een pro! [gespeeld tijdens gamescom]

  Nacon en BigBen hebben de afgelopen jaren druk gewerkt aan een arcadestick. Een stick die de 'arcadehal' voor iedereen toegankelijk moet maken. Wij vertellen je alles over de Nacon Daija Arcade Stick opties. Wat gaat de arcadestick je allemaal bieden?

  De Daija Arcade Stick is een door Sony gelicenseerde arcadestick voor PlayStation 4 en PlayStation 3. De joystick is vanaf het najaar beschikbaar voor ongeveer 200 euro. Wij mochten tijdens gamescom al even met de arcadestick spelen en kregen een presentatie om meer over het apparaat te leren.

  Invloed van een pro gamer

  De ene arcadestick is de andere niet. Als iemand dat kan zeggen is het wel pro gamer, tv-presentator en eSportsspecialist Marie-Laure ‘Kayane’ Norindr. Zij is al jaren op professioneel niveau aan het gamen en haar focus ligt voornamelijk op vechtgames als SoulCalibur en Tekken. Het type controller waar zij het liefste mee speelt hoeven we je waarschijnlijk niet te melden: een arcadestick.

  Tijdens gamescom vertelde Norindr dat dit ooit wel anders was, maar dat een arcadestick simpelweg veel voordelen biedt. Gezien haar expertise in vechtgames en haar veelzijdigheid is ze benaderd door Bigben en Nacon voor een samenwerking. Eentje die als resultaat de Daija Arcade Stick had.

  Een arcadestick voor iedereen

  Wat Norindr belangrijk vond tijdens de ontwikkeling van de Daija is dat de controller zowel een goed ontwerp zou hebben, maar ook voor iedereen geschikt zou zijn. Maar dat is nog niet zo makkelijk. Koreanen spelen bijvoorbeeld met een ander knuppeltje dan spelers in de Verenigde Staten.

  De Daija heeft om aan de wens van iedereen te voldoen zowel een balltop (een knuppeltje met een bal bovenop) en een battop (een knuppeltje in druppelvorm). Het vervangen van de joystick werkt eenvoudig middels een schroefdraad waardoor zelfs een leek deze kan vervangen. Op deze manier is er voor ieder wat wils wat betreft het knuppeltje.

  Over de knoppen van een arcadestick zijn de meningen minstens net zo verdeeld als over het knuppeltje. Ook hier is rekening mee gehouden. De knoppen die meegeleverd zijn, zijn SANWA knoppen: de meest geliefde knoppen omdat ze zo eenvoudig te vervangen zijn. De Daija kan opengemaakt worden en dan kun je de knoppen losklikken en vervangen.

  De topcover, dus de bovenkant van de arcadestick, kan ook opengemaakt worden. Hier kan iedereen een voor hem of haar inspirerende afbeelding in doen. Veel gamers zullen er een afbeelding van hun favoriete game laten zien, maar het kan dus ook een foto van je huisdier of van je geliefde zijn. Wat jij wil.

  Ideale indeling

  Los van de knoppen. De topcover, en de joystick zelf is de indeling van de knoppen erg belangrijk. De ene game vraagt namelijk om drie knoppen naast elkaar, terwijl de andere game juist vier knoppen op rij vereist. De Daija Arcade Stick bevat twee rijen van vier knoppen naast elkaar, de ideale indeling waardoor de stick geschikt is voor de meeste titels, waaronder Street Fighter V, Tekken 7 en Dragon Ball FighterZ.

  Ook wat betreft de indeling van de overige knoppen is er rekening met iedereen gehouden. Sommige mensen zitten namelijk met hun handen overal op de controller en dat betekent dat er nogal eens gepauzeerd wordt. Tijdens een wedstrijd betekent pauzeren opgeven dus het is zeker niet wenselijk dat dit gebeurt.

  Alle niet essentiële knoppen (tijdens het spelen) waaronder de PlayStation knop, het touchpad en de options knop zitten veilig op de zijkant van de joystick verwerkt. Als je ze hier indrukt, is het bewust of je moet het wel heel bont gemaakt hebben. De hoofdtelefoon aansluiting en de USB-snoer zitten respectievelijk aan de voor- en achterkant van de stick verwerkt zodat beiden je niet in de weg zitten.

  Geen zweethanden

  Als we dan verder kijken dan alleen de knoppenindeling komen we al snel bij het gebruiksgemak tijdens het spelen. Sommige goedkope arcadesticks willen nog wel eens schuiven tijdens een intense knokpartij in Tekken 7. De Daija heeft aan de onderkant een speciale rubberen laag, waardoor de arcadestick niet zomaar zal gaan schuiven. Bovendien weegt het apparaat ruim twee kilo, een gewicht dat in de wereld van arcadesticks alleen maar positief is.

  De bovenkant bevat overigens een speciale textuur waardoor je minder snel gaat zweten op je handen. Althans, de controller zal minder snel glibberig worden mocht je zweethanden krijgen. Ook dit helpt je weer beter te presteren tijdens een intense knokpartij op het beeldscherm. Nooit meer falende moves door zweet dus! Daarbij gaat deze rand ook niet plakken bij lang gebruik.

  Dit zijn de belangrijkste Nacon Daija Arcade Stick opties. Speel jij altijd met een controller of gebruik je al een arcadestick? Laat het ons hieronder weten!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.