MWC 2016 - De top 5 aankondigingen

Article
donderdag, 25 februari 2016 om 13:00
xgn google image
De Mobile World Congress in Barcelona is nog volop bezig, maar de meest belangrijke onthullingen gebeuren aan het begin van de beurs. Samsung, Sony en LG hebben hun toestellen aangekondigd. Als je het hebt gemist, geen probleem. We zetten de top 5 belangrijkste aankondigingen van de MWC 2016 voor je op een rijtje.
We discrimineren niet in deze lijst, het maakt niet uit of het populair is (we kijken naar jou, Samsung). Er is meer dan genoeg aangekondigd op het MWC dus we kunnen ook lang niet alles toevoegen aan dit lijstje. De leukste, gekste, mooiste of meest onverwachte aankondigingen kun je in deze top 5 terugvinden.

5. Lenovo

Dat Lenovo zich flink gaat inzetten op de mobiele markt, waren we al achter toen het bedrijf Motorola overnam van Google. Maar nu het bedrijf zich in Barcelona van zijn sterkste mobiele kant heeft laten zien, zijn wij ook behoorlijk overtuigd.
Het bedrijf kondigde op de mobiele beurs zijn eigen roamingdienst aan. Lenovo Connect, zoals de dienst gaat heten, is te gebruiken op meerdere mobiele apparaten van Lenovo. Het idee van de techfabrikant is dat mensen niet te veel willen betalen voor het gebruiken van mobiel internet in het buitenland en daar speelt Lenovo goed op in.
Maar zonder mobiele apparaten om gebruik te maken van een dienst is een mobiele dienst natuurlijk waardeloos. Vandaar dat Lenovo ook een keur aan nieuwe mobiele apparaten heeft uitgebracht. Met name de nieuwe Yoga lijn van het bedrijf is erg interessant.
Met de Lenovo Yoga 2-in-1 laptop heb je een apparaat dat je kunt ombouwen tot tablet. Het scherm van de laptop kun je omvouwen naar de bodem van het toetsenbord zodat je alleen nog het beeldscherm voor je hebt.
De nieuwe laptops komen in twee varianten. Het instapmodel, van 479 euro heeft een 14” beeldscherm en een batterij die bijna tien uur meegaat. Als je iets meer geld neerlegt (899 euro) krijg je het topmodel van 14” met SSD en een razendsnelle Intel I7 chip.
Het enige dat uitblijft is een nieuwe telefoon vanuit Lenovo. Een nieuw toestel uit de Moto-serie was toch leuk geweest. Helaas heeft het bedrijf ervoor gekozen alleen haar tablets en laptops te tonen.

4. LG G5

LG heeft niet zoveel te bewijzen dit jaar. Met het succes van de LG G4, de telefoon met de opvallende leren achterkant, had het bedrijf ervoor kunnen kiezen om een iets geüpdatete versie van zijn vlaggenschip te presenteren. Dat heeft LG e niet gedaan. Het bedrijf vlamt dit jaar en zet in op modulaire features in de telefoon.
De telefoon krijgt een onderzijde die los is te schuiven van de rest van het toestel. Deze module kun je op verschillende manieren aanpassen en LG heeft er bij haar presentatie twee getoond.
De eerste module is een extensie voor je camera. Als je deze module op je telefoon aansluit krijg je extra batterijduur en fysieke knoppen. Met deze knoppen kun je bijvoorbeeld een foto maken of in- en uitzoomen. Erg handig voor de echte fotograaf.
LG zette vorig jaar al volop in met zijn camera. De camera van de LG G4 is volledig aan te passen naar de smaak van de gebruiker. Met deze module voor de LG G5 kun je hem dus nog meer aanpassen en heb je bijna het idee dat je een echte camera in handen hebt.
De tweede module is er eentje die in samenwerking met Bang en Olufsen is gemaakt. Als je die naam hoort moet er al een belletje gaan rinkelen. Met deze module kun je inderdaad de speaker van je telefoon verbeteren. Op die manier hoef je dus niet langer een externe speaker mee te zeulen naar het strand. Met de module kun je meer dan genoeg geluid maken.
De mogelijkheden voor deze modules zijn eindeloos. Met de modules kun je de telefoon volledig naar jouw smaak aanpassen. Ben je een gamer? Sluit een gamepadmodule aan.
Mis je je Blackberry vanwege het fysieke toetsenbord? Een toetsenbordmodule biedt dan uitkomst. Dit is slechts wilde speculatie van ondergetekende, maar toont wel welke kanten LG op kan met deze bijzondere feature.
Voor nu toonde LG alleen de twee eerder genoemde modules. Of er daadwerkelijk meer modules gaan komen is nog de vraag. Maar het concept ligt er, nu alleen de uitvoering nog. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!

3. Sony Xperia X lijn

Niemand verwachtte iets nieuws van Sony’s mobiele tak op de MWC. De Japanner brengt elk jaar ongeveer hetzelfde toestel uit.
Een knopje aan de andere kant, een camera iets verbeteren, en presto! De Xperia Z5 is geboren! De telefoonfabrikant lijkt tevreden te zijn met zijn aandeel in de smartphonemarkt en tevreden met wat het maken en verdient. Terecht ook, Apple doet ook elk jaar hetzelfde en het gaat hen ook goed af.
Verbazing was er dan ook toen Sony een compleet nieuwe lijn aankondigde. De Sony Xperia X lijn bevat tot nu toe al drie toestellen. Er komt een Xperia X, de basistelefoon.
De Xperia XA krijgt iets betere specificaties. Het vlaggenschip is de Xperia X Performance.
De Xperia X Performance lijkt het meest interessante toestel te worden. Deze telefoon krijgt de nieuwste processor van Qualcom mee. De Snapdragon 820 doet het goed in de benchmarktesten en het lijkt erop dat het de standaard gaat worden voor alle vlaggenschepen in de strijd van dit jaar.
De focus van de Xperia X serie gaat liggen bij de camera, zoals we van Sony gewend zijn. De telefoons krijgen een nieuwe technologie die ideaal is voor mensen die actiefoto’s maken. Hybrid Autofocus, zoals de technologie heet, voorspelt de bewegingen van het object dat je wilt fotograferen. Op deze manier krijg je nooit meer wazige foto’s.
Ook bijzonder, Sony verruilt zijn glazen toestellen voor metalen toestellen. De Xperia X Performance krijgt een metalen unibody met een glazen voorzijde zoals je dat kent van de HTC toestellen.
Of de Xperia X lijn op den duur de Xperia Z lijn moet gaan vervangen, is nog onduidelijk. De nieuwe telefoons zien er in ieder geval erg strak uit.

2. Virtual reality

2016 gaat het jaar van VR worden, daar is iedereen het wel over eens. Het lijkt alsof de pr-baas van elk bedrijf zo’n bril heeft opgehad en heeft gezegd “dat moeten wij ook hebben!” Van Facebooks Occulus Rift tot de VIVE van HTC. LG kondigde zijn nieuwe bril aan en Samsung een nieuwe camera die in 360 graden kan filmen. VR is heet en iedereen wil de beste VR-bril hebben.
Goed nieuws voor ons consumenten, waarom? Vanwege de nummer 1 regel in de economie; marktwerking! Hoe groter het aanbod op de VR markt, hoe scherper iedereen hun producten moeten gaan aanbieden om nog wat te verkopen. Zoals we al zeiden, elk bedrijf heeft dit jaar wel een gadget die met VR te maken heeft.
Het belangrijkste VR nieuws van de MWC was toch wel de bekendmaking van de prijs van HTC VIVE. De virtual reality bril van smartphonemaker HTC en gamebedrijf Valve gaat 799 euro kosten. Duurder dan de Occulus Rift dus, tweehonderd euro duurder om precies te zijn.
Natuurlijk krijg je voor die 200 euro extra ook echt iets extra’s. Bij de VIVE krijg je twee controllers en twee stations. Ook krijg je een setje oortjes bij het VR apparaat.
Het steile prijskaartje is het enige aan VR waarvan gedacht wordt dat het de mainstream consument in de weg zal staan. Het probleem is niet zozeer dat de bril zo duur is, maar dat je er ook nog een prijzige computer bij aan moet schaffen. De specificaties van je pc moeten behoorlijk potent zijn, anders zal virtual reality niet eens werken.
De VIVE gaat waarschijnlijk de eerste VR bril worden die op het strijdtoneel komt, in april wordt de bril worden, bijna tegelijk met Oculus Rift.
De grote afwezige in Barcelona was Sony’s VR. De PlayStation VR van het Japanse bedrijf kreeg geen momentje op de presentatie. Het is nog even afwachten wanneer we meer gaan leren over de nieuwe bril van Sony. Met een beetje geluk wordt het een grote presentatie op de E3!

1. Samsung Galaxy S7

Wie anders dan de Koreaan kan dit lijstje aanvoeren? Het langverwachte vlaggenschip van Samsung werd in Barcelona gepresenteerd. Eigenlijk was er weinig nieuws te vertellen, de meeste nieuwe features van het apparaat waren al gelekt. De enige taak die Samsung op de MWC had, was waarheid van onwaarheid te scheiden en daar zijn de Zuid-Koreanen in geslaagd.
De nieuwe S7 komt, net als zijn voorgangers, in twee uitvoeringen. De Galaxy S7 Edge heeft net als de S6 Edge een beeldscherm dat naar de zijkanten toe afloopt. Ook zijn de telefoons waterdicht en hebben de batterijen een upgrade gekregen. De S7 krijg een 3000 mAh batterij en de S7 Edge een 3600 mAh batterij.
Opvallend nieuws is dat de camera minder megapixels heeft dan de voorgangers. Samsung lijkt in te zetten op de kennis van zaken van hun consumenten. De camera van de S7 heeft twaalf megapixels, maar een lens die meer licht inlaat.
Volgens Samsung is de downgrade in hoeveelheid megapixels niet zozeer een downgrade, maar was het onnodig om een hoger aantal megapixels aan te houden in de camera’s.
Al met al lijken de nieuwe vlaggenschepen van Samsung weer alle ingrediënten voor succes te hebben. Vanaf 11 maart kun je met de telefoons aan de slag. De verwachte, maar toch bijzondere en belangrijk genoeg om in deze top 5 belangrijkste aankondigingen op een te staan.

Populair Nieuws