Multiplayer op je smartphone: 10 games die we NU willen spelen

Article
dinsdag, 29 april 2014 om 16:00
xgn google image
Leuk, dat Candy Crush. En we hebben genoten van Angry Birds. Maar gamen tegen je vrienden maakt het pas écht leuk. Controllers stevig in handen. Volume én trash talk op maximaal en de avond/nacht vliegt voorbij. Geen probleem op een console of PC maar op smartphones zijn goede multiplayer games dun gezaaid. De techniek van de nieuwste toestellen zoals de Samsung Galaxy S5, of zelfs een S4 Mini, leent zich er echter uitstekend voor. 4G internet, snelle processors en grote Full HD-displays. Dus waarom niet oude klassiekers die je voorheen niet of alleen lokaal multiplayer kon spelen uitbrengen voor Android en iOS? Daarom een top 10 met multiplayer games die we per direct op onze smartphones willen kunnen spelen.

10. Mario Party

Vier spelers. Kleine minigames. Maximaal vermaak. Dat was en is de toverformule van Mario Party. Eerst op de Nintendo 64 en later op de GameCube en Wii. Niemand had gedacht dat je zo fanatiek kon worden in het opblazen van een ballon of het roeien in een bootje. Toch zorgde het voor inmiddels 11 games.
Top 10 multiplayer smartphone games: Mario Party

9. Daytona USA

‘Roooooooooling staaaaaaaaart!’ Mogelijk de meest bekende arcade racer ooit die de huiskamer in vloog op de Sega Saturn. Slechts 3 circuits en een handvol Amerikaanse raceauto’s maar uren plezier. Je hebt bovendien maar 2 knoppen nodig. Plankgas of vol in de remmen. Ideaal om te spelen op het scherm van je gsm. Lekker wireless met 8-spelers tegelijk. Daar was je vroeger 8 gulden voor kwijt!
Top 10 multiplayer smartphone games: Dayton USA

8. Teenage Mutant Ninja Turtles Arcade

Turtles. Dé rage onder kinderen en tieners rond de jaren ’90. Tekenfilms, bioscoopfilms, actiefiguren en complete kledinglijnen waren beschikbaar. En natuurlijk games met als leukste TMNT Arcade want speelbaar met 4 spelers. Ga je de gameplay tot in detail ontleden dan is TMNT Arcade zeker niet de beste game ooit. Maar zelden had je zoveel lol als wanneer je met vier schildpadden over straat ging om de nodige foot soldiers en natuurlijk Shredder het leven zuur te maken. En af en toe verkocht je je maten natuurlijk ook ‘per ongeluk’ een dreun. Gewoon omdat het kon.
Top 10 multiplayer smartphone games: TMNT arcade

7. F-Zero

Snelheid kreeg in 1990 een nieuwe invulling dankzij F-Zero op de SNES. Met futuristische ruimteschepen knalde je met duizenden kilometers per uur over abstracte circuits. Powerboosts en shortcuts stonden tot je beschikking en als dat niet hielp, beukte je gewoon de concurrentie tot een hoopje schroot. Supersnel, eenvoudig en eindeloos leuk. Perfect voor onderweg.
Top 10 multiplayer smartphone games: F-ZERO klassieker

6. Diablo II

Een begrip onder PC-gamers. Diablo II is de belichaming van hack and slash waarbij het je missie is om Diablo in de hel te verslaan. Onderweg vernietig je hordes monsters en bouw je je karakter op. Het leukste was echter om het op te nemen tegen anderen. Één tegen één of met meerdere tegelijk. Je clan ‘representen’, dus verliezen was geen optie. Met Diablo II zouden we dus zowel een leuke single- als multiplayer game hebben.
Top 10 multiplayer smartphone games: Diablo II

5. GoldenEye 64

Mogelijk de beste film game ooit. Een dijk van een single player en uiteraard heerlijk met 4 spelers tegelijk erop los gaan. Golden Gun. Jaws. Moonraker lasers. Ze zaten er allemaal in. Zeker gezien de eenvoudige controls, relatief lage grafische eisen en het unieke sfeertje is GoldenEye 64 een van dé games die op alle smartphones een hit kan worden. Van de eenvoudige iPhone 4 tot de nieuwste HTC One M8. Doe er wel even een hoesje om tijdens het spelen. Vroeger kreeg ook menig controller vliegles na de zoveelste kill door die kleine Oddjob.
Top 10 multiplayer smartphone games: Goldeneye 64

4. Starcraft

In 1998 kregen we Starcraft voorgeschoteld door Blizzard en dat was de start van menig slapeloze nacht waarin je je vrienden het nakijken gaf na een helse oorlog van vele uren. Ging jij voor de Protoss, de Terrans of de Zerg? Starcraft is dan ook een van de meest gespeelde games op lan-parties. De hoogste tijd dus voor een poort naar de gsm. De displays van 5” en meer zijn immers groot genoeg en hebben uitstekende full hd resoluties om comfortabel op te spelen. Waar je ook bent.
Top 10 multiplayer smartphone games Starcraft

3. Super Smash Brothers

Gooi een clubje game figuren bij elkaar, elk met hun eigen skills, en laat ze maar HE-LE-MAAL los gaan. Dat is het idee achter Smash Borthers. En dat werkt! Uniek is daarbij dat je met 4 spelers tegelijk het gevecht aan kunt gaan. Je moet dus niet alleen de juiste combo’s maken, maar ook nog eens tactisch inzicht hebben voordat je je tegenstander op zijn muil slaat. Alle versies zijn de moeite waard maar mogelijk is de eerste, met de meest eenvoudige controls, de beste keuze voor onze smartphones.
Top 10 multiplayer smartphone games Super Smash Brothers SSB

2. Counter Strike

Het scheelde niet veel maar Counter Strike moet het met plek 2 doen. Online first person shooters zouden nooit meer hetzelfde zijn dankzij deze ‘mod’ op Half Life. De levels kunnen we nog steeds dromen. Net als de knoppencombinaties om je favoriete wapen en je kogelvrije vest te kopen. De bom plaatsen was leuk maar het ging er natuurlijk om dat je iedereen naar de eeuwige jachtvelden stuurde. Het liefst met een headshot of tijdens een knife battle. Zodra wij de kans krijgen om de_dust te spelen op onze Samsung Galaxy S5, gaan we ervoor!
Top 10 multiplayer smartphone games Counter Strike

1. Mario Kart

Deze zagen we niet aankomen in 1992! Zo eenvoudig en zo vermakelijk/verslavend. Nintendo maakte van deze fun racer een ware klassieker die zo ongeveer iedereen kende op het schoolplein. En geef toe, niets was zo leuk als een rood schild afvuren zodat je in de laatste bocht je beste vriend nog kon verschalken. Om nog maar te zwijgen van de Battle Mode waarbij het je enige missie was om je vriend(en) 3 keer te raken. Vooral deze variant is natuurlijk extreem geschikt om samen met 7 van je vrienden tegelijk te spelen. Ieder op zijn eigen telefoon maar in dezelfde woonkamer zodat je elkaar ook verbaal aan kunt vallen. Daarom zetten we Mario Kart op nummer één van alle games die we zouden willen spelen op ons mobieltje.
Top 10 multiplayer smartphone games: Mario kart number 1
Of deze games er ooit gaan komen, wat ze kosten en hoe het met de besturing zal gaan - ze moeten immers wel (bijna) net zo lekker te spelen zijn als toen - dat zien we dan wel. Het punt is, dat het tijd is dat we weer massaal samen gaan gamen, ook onderweg. En natuurlijk zijn er naast de bovenstaande 10 toppers nog veel meer games, oud en nieuw, die goed zijn voor menig uurtje gamen met vrienden onder het genot van een fles lauwe cola en een zak paprika chips, net als vroeger. Welke game zou jij NU willen spelen op je smartphone?