MSI Monitor Review Round Up - De mooiste modellen

  MSI brengt een aantal nieuwe monitoren op de markt die er op het eerste gezicht prachtig uitzien. Uiterlijk zegt alleen niet alles, want een goed innerlijk is de basis voor de relatie tussen jou en je monitor. In deze MSI Monitor Review Round Up kom je erachter hoe goed de nieuwe monitoren van MSI scoren!

  In onze MSI Monitor review round up hebben we drie verschillende monitoren van MSI aan de figuurlijke tand gevoeld. We gingen aan de slag met de MSI Oculux NXG251R, de MSI Optix MAG271CQR en de MSI Optix MAG321CQR. Elke monitor werd anders beoordeeld en in onze MSI Monitor review round up lees je welke als beste uit de bus komt.

  MSI Monitor Review Round Up - De MSI Oculux NXG251R

  Er wordt wel vaker gezegd dat je vierkante ogen krijgt als je te lang naar een beeldscherm staart. Sommige monitoren zijn alleen te mooi om niet naar te blijven staren. De vraag is of dat ook zo is met de MSI Oculux NXG251R.

  Met de MSI Oculux NXG251R heb je een bescheiden 24,5 inch monitor in handen waar je maar met moeite je ogen vanaf kunt houden. Hoewel er geen 4K-beelden geleverd worden, is het scherm meer dan geschikt voor gaming dankzij een groot aantal handigheidjes en in deze MSI Monitor Review Round Up kom je erachter of die handigheidjes het prijskaartje van 499 euro voor de MSI Oculux NXG251R het waard maken.

  MSI Oculux NXG251R - XGN.nl

  Sneller dan Sonic

  In plaats van 4K heeft de Oculux een Full HD 1080p scherm dat de beelden met een 240Hz refresh rate kan laten draaien mits je PC dit aankan natuurlijk. Het is een belangrijk onderdeel van een goede monitor, want de beelden moeten er zo natuurlijk mogelijk en gestroomlijnd uitzien. Hoe vaker het beeld per seconde ververst, hoe beter de beelden tot zijn recht komen. Waar de meeste monitoren tegenwoordig voor 144 Hz gaan, doet de Oculux daar nog een stapje bovenop en met resultaat.

  Het beeld wordt maar liefst 240 keer per seconde ververst op titels die dit ondersteunen (denk aan Battlefield V of Black Ops 4) en tijdens een match kun je daardoor nog net weer een stapje sneller reageren dan iemand die geen gebruik maakt van een soortgelijk scherm. Dit is dan ook één van de redenen waarom het scherm ideaal is voor eSports, want daarin telt letterlijk elke honderdste van een seconde. Dat het er dan misschien net wat minder uitziet, maakt niet zo heel veel uit.

  MSI Monitor Review Round Up - MSI

  Niet de optimale ervaring

  Die hoge refresh rate zorgt er alleen wel voor dat de monitor op een aantal andere manieren moet inleveren. De eerder genoemde 4K-kwaliteit is niet van de partij en ook ontbreekt HDR. Het zijn twee factoren die een groot verschil maken wanneer er tegenwoordig gekeken wordt naar schermen, want voor de beste ervaring wil je dat alles er optimaal uitziet als je een keer gaat gamen voor een goed verhaal. Dan wil je niet achterlopen met verouderde graphics omdat je scherm het niet ondersteunt.

  Ondanks dat op grafisch gebied niet het onderste uit de kan gehaald wordt, is de monitor wel voorzien van een bijna randloze afwerking. Hierdoor zijn er slechts enkele millimeters aan basel te zien en kun je je zonder afleiding volledig richten op het gamen. Dit is tekenend voor de Oculux, want het uiterlijk is simpelweg sexy. Zo zorgt een klein detail, zoals het weglaten van een logo op de voorkant (een unicum als het op monitoren aankomt), voor een professionele uitstraling.

  Op subtiele wijze zorgt het er ook voor dat je niet afgeleid wordt en je je dus volledig kan richten op het gamen. Iets wat dit nog sterker benadrukt is de Anti-Flicker-functie, want hierdoor heb je minder snel last van licht dat reflecteert op je beeldscherm. Alleen als je bewust met een bouwlamp in het holst van de nacht op het scherm gaat schijnen, zie je dat er nog wat tegenlicht is, maar doorgaans zal dat nooit gebeuren.

  MSI Oculux NXG251R - XGN.nl

  MSI Oculux NXG251R Review - Precisie voor de pro’s

  Als je de professionele kant op wil door eSporter te worden is de Oculux een monitor waarmee je uitstekend uit de voeten kunt. Er zijn geen onnodige toeters en bellen die voor afleiding zorgen. Sterker nog, de Anti-Flicker-functie zorgt ervoor dat je je nog beter kunt richten op het gamen en door de 240 Hz refresh rate ben je al snel een stapje voor op de competitie. Het is alleen wel jammer dat je door die hoge refresh rate het te doen hebt met een resolutie van 1080p zonder HDR, want 4K HDR is de nieuwe standaard en eigenlijk wil je gewoon niet achterblijven.

  7.5

  + Ideaal voor eSporters

  + 240 Hz refresh rate

  + Oogt wonderschoon

  + Anti-Flicker werkt fantastisch

  - Resolutie van 1080p is verouderd

  - Geen HDR

  MSI Monitor Review Round Up - De MSI Optix MAG271CQR

  Een gebogen monitor zie je steeds vaker, maar dat zorgt niet altijd voor de beste ervaring. Alleen als je recht voor het scherm zit, is de ervaring optimaal en dat wordt als een groot nadeel gezien. In onze MSI Optix MAG271CQR review kom je erachter of de monitor hetzelfde probleem heeft als vele andere curved monitoren.

  Op het eerste gezicht is het gebogen scherm slechts het topje van de ijsberg als het aankomt op uiterlijk. Doordat het scherm 27 inch groot is, word je zonder dat je het door hebt in de wereld van je game gezogen. Niet dat dit heel gek is, want de beeldresolutie van 1440p is moeilijk te weerstaan.

  Optix MAG271CQR - XGN.nl

  Trotse pauw

  Zodra je plaatsneemt voor het magnifieke scherm is het tijd om op avontuur te gaan. Op subtiele wijze weet de kromming in de monitor beter je aandacht vast te houden zonder dat je daarbij inlevert op kwaliteit, want vanuit je ooghoeken kun je elk randje van het scherm nog goed bekijken. Hierdoor ervaar je elke pixel van de game en krijg je het gevoel alsof je daadwerkelijk rondloopt in de wereld van bijvoorbeeld The Witcher of Final Fantasy.

  Je hoeft daarnaast niet bang te zijn om uit de beleving getrokken te worden doordat het beeld gaat stotteren, want de response time van de Optix MAG271CQR is slechts 1ms (in combinatie met een goede videokaart). Hierdoor hoef je niet bang te zijn voor haperingen of dat er een screen tear ontstaat. Het laatste wat je wil is namelijk dat de hoofdpersoon uit je favoriete film ineens onthoofd wordt doordat het scherm niet goed functioneert.

  Ook is het fijn dat de refresh rate van het scherm 144Hz is wat de speelervaring stukken beter maakt. Bewegingen zien er nog natuurlijker uit en alleen wanneer je het scherm zij aan zij vergelijkt met een 240Hz scherm zie je dat de 144Hz een tikkeltje slomer is. De beleving is prima en aangezien de resolutie standaard hoger is dan bij 240Hz schermen, zal dit voor nu de beste beleving opleveren.

  Optix MAG271CQR - XGN.nl

  Buig voor de koning

  De Optix MAG271CQR draait wat dat betreft om de beleving en daarvoor hoef je niet eens per se recht voor het scherm te zitten. Wanneer je vanaf een hoek naar het scherm kijkt, heb je geen last van verkleuring of verlies van kwaliteit. Dit maakt het gamen in elke situatie fantastisch, want je hoeft niet kaarsrecht voor het scherm te zitten om de mooiste beelden te ervaren. Het kwaliteitsbehoud is vooral handig wanneer je tot diep in de nacht aan het gamen bent, want dan zak je automatisch een beetje in je stoel en zit je dus al snel niet meer recht voor je scherm.

  Hoewel het tijdens de nachtelijke sessies volledig donker is buiten, blijft je kamer helaas wel verlicht en dat komt niet door de kamerlamp die constant aan staat. Het komt door de achterkant van de monitor, want die zorgt voor meer kleuren dan de regenboog dankzij de Mystic Light-functie en heeft in tegenstelling tot het scherm wel een hoog contrast. Hoewel de kleuren best goed van het beeld spatten is het kleurencontrast lang niet altijd even duidelijk als dat je zou verwachten en dat is best bijzonder.

  De panelen van het scherm hebben de mogelijkheid om 300 nits op je scherm te toveren, waardoor er juist veel ruimte is voor speling. Beelden kunnen lekker fel afgebeeld worden, waardoor kun je ongestoord naar hartenlust door gamen tot in de late uurtjes. Het kleurencontrast is soms alleen een stukje minder duidelijk te zien.

  Optix MAG271CQR - XGN.nl

  MSI Optix MAG271CQR Review - Een diepe buiging

  Al met al haal je met de Optix MAG271CQR een monitor in huis die ideaal is voor gamers die zoeken naar een goede beleving. Het gebogen scherm weet kwaliteit te behouden zelfs wanneer je vanuit een ongebruikelijke hoek naar het scherm zit te turen en door de vlotte response time heb je geen last van een slechte framerate. Ook is de resolutie dik in orde en speelt elke game zo glad als boter op een eendenborst die in de pan ligt te dobberen. Soms word je misschien afgeleid door de lichtshow die achteruit de monitor komt wanneer het donker is, maar dat zal je er zeker niet van weerhouden om te genieten van je games!

  8.0

  + Uitstekende beleving met gamen

  + Prima 1440p resolutie

  + Gebogen scherm met grote kijkhoek

  + 300 nits zorgen voor lekker fel beeld

  - Mystic Light leidt af

  - Kleurencontrast kan beter

  MSI Monitor Review Round Up - De Optix MAG321CQR

  Aan de Optix MAG321CQR heb je een monsterlijke monitor als we het hebben over grote. Het 32 inch 1440p scherm trekt je binnen luttele seconden de digitale wereld in. In onze Optix MAG321CQR review lees je waardoor het komt!

  Vanaf het eerste moment wordt duidelijk dat dit een monitor is die bedoeld is voor gamen. Natuurlijk kun je het scherm op kantoor neerzetten, maar de felle lichten die uit de achterkant van de monitor komen, zullen al snel voor irritatie zorgen bij je collega’s. Het is een klein probleem waar de de MAG271CQR ook al last van had, want de Mystic Light-functie weet tijdens nachtelijke gamesessies de kamer vrij goed te verlichten terwijl dit niet de bedoeling is. Het leidt alleen maar af.

  Optix MAG321CQR - XGN.nl

  Koning van de jungle

  De meeste mensen zullen geen last hebben van de lichtjes en eigenlijk is het maar een klein puntje waarover je je niet al te lang hoeft te bekommeren. De monitor is op de gebieden waar het er echt toe doet de koning van de jungle. Het heeft te maken met de 144 Hz refresh rate die op elk moment zorgt voor snelle en strakke gameplay.

  Het is één van de manieren die het gamen op deze monitor zo fijn maakt, maar er zijn er nog meer. Zo is de kleurenkwaliteit beter in vergelijking met de Optix MAG271CQR waardoor er sprake is van beter kleurencontrast . De 1440p resolutie zorgt voor een mooier beeld en is daardoor simpelweg beter ondanks dat het geen 4K is. Om alles uit de kast te halen heb je wel een krachtige computer nodig natuurlijk. Het liefst zelfs een PC die gebruik maakt van AMD GPU, want dat is de enige manier om de FreeSync-functie het beste te laten draaien.

  Met FreeSync kun je screen tearing voorkomen en dat is maar goed ook, want niets is zo vervelend als uit het gamen gehaald worden doordat het scherm even niet lekker werkt. Je zoekt naar de beste beleving tijdens het gamen en de Optix MAG321CQR heeft verschillende stappen gezet om je ervaring nog beter te maken. Zo is er geen sprake van verkleuring en is er minder last van ghosting. Hierdoor hoef je dus niet bang te zijn dat resten van een eerdere webpagina zichtbaar blijven op het scherm.

  Optix MAG321CQR - XGN.nl

  Oog voor detail

  Niet alleen van binnen weet de Optix MAG321CQR een goede indruk achter te laten, want door de matte, zwarte afwerking is de monitor ook nog eens een oogappeltje om naar te kijken. De eerder genoemde kleurenparade mag dan wel afleiden achterop, maar het is duidelijk dat er met zorg gekeken is naar hoe het gemak van gamers nog groter gemaakt kan worden. Dit uit zich het beste door de ingebouwde haak voor je headset die eenvoudig ingeklapt kan worden.

  Het zijn dit soort kleine gemakken die het gebruiken van de monitor geweldig maken, naast het feit dat een groot scherm lekker is om op te gamen. Het maakt de beleving compleet en je vergeet wat er om je heen gebeurt dankzij de subtiele curve van het scherm. Door de curve hoef je overigens niet bang te zijn voor kwaliteitsverlies als je er niet precies voor zit. De kwaliteit blijft behouden waardoor je lekker kunt spelen met de verstelbare hoogte en hoek van het scherm.

  Optix MAG321CQR - XGN.nl

  Optix MAG321CQR Review - Groots als een gorilla

  Het zijn de kleine dingen die de ervaring met de Optix MAG321CQR zo goed maken, zoals de verstelbare hoogte en hoek van het scherm en de headsetdrager. Dit is een monitor voor de gamer en de technische aspecten spreken wat dat betreft boekdelen. De combinatie van een 144 Hz refresh rate, de resolutie van 1440p en de verbeteringen die zijn gemaakt als het aankomt op kleurenkwaliteit zorgen voor een monitor die alles in huis heeft voor de ideale game-ervaring. Alleen de lichtshow weet een kleine doorn te zijn in het oog van het strakke design, maar daar krijg je geen slapeloze nachten van.

  8.5

  + 1440p & 144 Hz is fantastisch

  + Curve zonder kwaliteitsverlies

  + Strak design

  + Subtiele details

  + FreeSync werkt goed...

  - ...maar het beste met AMD

  - Mystic Light kan afleiden

  MSI Monitor Review Roundup - De MSI Optix MAG271CR

  De MSI Optix MAG271CR heeft een 27” VA-scherm met een resolutie van 1920 x 1080, een responstijd van 1ms en een 16,7 miljoen kleuren. Je kan het scherm aansluiten via HDMI of Displayport en het scherm heeft ook nog eens een drietal USB-aansluitingen. De monitor gaat je gemiddeld zo’n 370 euro kosten.

  Eén van de dingen waar MSI trots mee paradeert, is het ontwerp van de verschillende beeldschermen die ze produceert. MSI noemt dit zelf ‘Frameless Design’ en hiermee wordt het gebrek aan randen op de monitoren bedoeld. Alleen aan de onderkant is nog een frame te zien, wat de Optix MAG271CR een strak en modern uiterlijk geeft. Dit gecombineerd met de typische uitstekende voet onder het scherm geeft de Optix MAG271CR een gave uitstraling.

  MSI Optix MAG271CR

  Mooi beeld op een curved scherm

  De MSI Optix MAG271CR heeft een FHD resolutie van 1920 bij 1080 pixels een een uitgebreid kleurenpalet. In de tests die wij met het scherm deden konden we weinig negatiefs opmerken aan de beeldkwaliteit. Afgezien van een beetje ghosting bij heel snel bewegende objecten.

  Toen we bijvoorbeeld Overwatch probeerden op het scherm kwamen de kleurrijke graphics meteen tot hun recht. Een nadeel is wel dat door het VA-scherm de kijkhoek niet het állerbeste was. Het scherm is duidelijk bedoeld om recht voor te zitten en dat geeft dan ook het beste resultaat.

  De andere grote feature van de MSI Optix MAG271CR is het gebogen (of ‘curved’) scherm. Ook dit zie je terug bij veel monitoren van MSI en andere producenten en het lijkt erop dat dit dé nieuwe standaard wordt voor gaming monitoren. Of een gebogen scherm daadwerkelijk beter is dan een 'normaal' plat scherm, dat is nog maar de vraag.

  MSI Optix MAG271CR Review

  MSI Optix MAG271CR Review - Hemels 144hz

  Van alle features op de MSI Optix MAG271CR is de 144hz verversingssnelheid. De meeste schermen zijn 60hz, net als veel televisies. In principe is hier niets mis mee wanneer je de doorsnee AAA-game speelt me framerates van minder dan 60 per seconde. Het is pas wanneer je het serieuzer aanpakt dat 144hz écht een verschil maakt.

  Tikt de framerate namelijk de 144 per seconde (of hoger) aan, dan komt een 144hz scherm echt tot haar recht. Denk aan games als Counter-Strike, Fortnite of Overwatch. Met de MSI Optix MAG271CR merkten wij meteen een verschil met de soepelheid van het beeld vergeleken met een 60hz scherm. Je ziet dit meteen aan wanneer je de camera snel moet draaien om iemand achter je neer te schieten, of wanneer je naar een andere speler op zoek bent.

  Als je op zoek bent naar een een 144hz monitor voor een schappelijke prijs, dan ben je bij de MSI Optix MAG271CR aan het goede adres. Het is een scherm dat prachtig zal staan op een bureau en ook een bijpassend goede beeldkwaliteit levert. Wel is deze monitor bij uitstek geschikt voor gaming, wat je als plus- of minpunt kan zien. Met de 144hz verversingssnelheid en het gebogen scherm zit je diep in elke game die je speelt, maar als je van plan bent meer dan dat te doen is een andere monitor mogelijk beter geschikt.

  8.0

  + Schappelijke prijs

  + 144hz perfect voor competitief gamen

  + Curved scherm neemt je mee in de game

  + Puike beeldkwaliteit

  - Kijkhoek niet altijd even goed

  - Beperkte toepassing

  Call of Duty: Black Ops IIII

  Verkijgbaar vanaf 12 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.