Mission Impossible Recap - Van de jaren '60 tot nu

Article
dinsdag, 28 juli 2015 om 11:52
xgn google image
Nu de tweede trailer van Mission Impossible Rogue Nation is verschenen, loopt iedereen weer warm voor de nieuwe avonturen van Ethan Hunt (Tom Cruise). Maar de Mission Impossible films hebben een hele geschiedenis; hoe ziet die er ook alweer uit? Lees snel deze Mission Impossible recap!
Inmiddels zijn veel mensen het vergeten, maar de filmreeks is ooit begonnen als een succesvolle televisieserie in de jaren ’60, die jarenlang succesvol was. De serie kreeg zelfs nog nieuwe seizoenen in de jaren ’80 onder de naam ‘New Mission Impossible’.

Mission Impossible recap - De serie

De serie is bedacht door Bruce Geller en ging over een eliteteam van geheime agenten onder de codenaam IMF (Impossible Missions Force). Elke aflevering kreeg het team een tape met daarop een gesproken opdracht, die altijd eindigde met de zin: 'This tape will self-destruct in five seconds.' Deze iconische uitspraak vinden we ook terug in de latere films en is talloze keren gebruikt als pop culture reference in allerlei andere films en series. Een soort Snapchat voor geheime agenten, eigenlijk...
De opdrachten die de heren onder leiding van Dan Briggs (Steven Hill) en later Jim Phelps (Peter Graves) moesten uitvoeren, verschilden per aflevering. Zo moesten ze onder andere mensen bevrijden uit onmogelijke locaties, dictators vermoorden of geheime documenten stelen.
En vergeet ook niet de iconische intromuziek van Lalo Schifrin, die nog steeds als hoofdthema gebruikt wordt voor de nieuwe films. De hele wereld kan dit thema inmiddels meeneuriën!

Mission Impossible - De eerste film

Waarbij het in de serie draaide om het team, wordt er in de filmadaptatie meer gefocust op het nieuwe personage Ethan Hunt, dat veel aandacht krijgt van regisseur Brian De Palma.
Het verhaal in de film gaat over verraad binnen de IMF, waardoor niemand in de organisatie meer te vertrouwen is. De opdrachten uit de televisieserie zien we grotendeels terug in de film, met als hoogtepunt de scène waarin Ethan aan een touw zigzaggend naar beneden gaat en laserstralen en andere alarm triggers moet ontwijken. Hierdoor hoopt Ethan een lijst met CIA-namen te onderscheppen, om er zo achter te komen wie de verrader is.
De film was een groot succes en was de eerste film in de Verenigde Staten die in meer dan 3000 bioscopen te zien was.

Mission Impossible 2 - Het Chimeravirus

Vier jaar later wordt Ethan Hunt tijdens zijn vakantie teruggehaald door de IMF vanwege het gevaarlijke virus ‘Chimera’, dat mogelijk door de Russische biochemicus dr. Vladimir Nekhorvicharlijk kan worden verspreid. Aan Hunt de taak om het virus, inclusief het geneesmiddel ‘Bellerophon’, weer terug te krijgen.
Hoewel de film financieel een succes was, werd hij iets minder goed ontvangen dan het origineel en waren de stunts minder memorabel. Behalve dan de ‘echte’ sprong die Ethan Hunt maakt in de Grand Canyon (aan het begin van de film), natuurlijk.
Het schijnt dat het productieteam zich oprecht zorgen maakte om de veiligheid. Toch was Cruise vastbesloten de sprong te wagen, omdat hij het de perfecte introductie voor zijn personage vond. Er was geen vangnet aanwezig, en hij droeg verder geen zekeringen. Voor het productieteam moet dat even zweten geweest zijn!

Mission Impossible 3 - Philip Seymour Hoffman als slechterik

In 2006 kwam Mission Impossible 3 uit, geregisseerd door J.J. Abrams (die op dit moment de nieuwe Star Wars film regisseert). In de film is Ethan Hunt eindelijk met pensioen, maar wordt toch weer teruggehaald door de IMF om de gevaarlijke wapenhandelaar Owen Davian (Philip Seymour Hoffman, die helaas is overleden) op te sporen. Eén van zijn protegés, Lindsey Farris (Keri Russell), is namelijk ontvoerd door deze wapenhandelaar.
In de film heeft Davian een bom geïmplanteerd in Ethans hoofd, wat sommige scenes nog intenser maakte dan in voorgaande delen. Onder andere door de goede vertolking van Philip Seymour Hoffman werd deze film beter ontvangen dan het tweede deel. Ook leuk om te weten is dat Breaking Bad-acteur Aaron Paul een kleine rol heeft in de film, en wel als halfbroer van Tom Cruise.

Mission: Impossible Ghost Protocol - Van Moskou tot Mumbai

In 2011 besloten de makers te stoppen met tellen, en daarom heet het vierde deel Ghost Protocol. Het is ook de eerste film uit de reeks die deels in IMAX-formaat is geschoten en weer gemonteerd is door Paul Hirsch, die dat ook voor het origineel deed. De film was een financieel succes én werd goed ontvangen door de filmcritici.
In deze film zit Ethan Hunt, samen met een gloednieuw team (waarvan we een paar leden terug gaan zien in Rogue Nation), achter terrorist Hendricx (Michael Nyqvist) aan. Hendricx heeft namelijk de lanceercodes van Russische kernwapens in handen gekregen.
Tijdens een poging om de crimineel te pakken in Moskou, ging er een bom af in het Kremlin en werd de IMF aangewezen als boosdoener. Hierdoor kan de organisatie niet meer rekenen op steun van de overheid en staan de agenten er alleen voor. Maar Ethan en zijn team laten zich natuurlijk niet uit het veld slaan en blijven met volharding jagen op de terrorist, een jacht die ze onder andere naar Dubai en Mumbai brengt.
Ook in deze film deed Cruise een groot deel van zijn stunts zelf. Zo deed hij weer wat gewaagde sprongen vanaf grote hoogtes, bijvoorbeeld vanaf de Burj Khalifa in Dubai (het hoogste gebouw ter wereld).

Mission Impossible Rogue Nation – Een geheime organisatie

Vanaf 31 juli kunnen we de nieuwste avonturen van Ethan Hunt weer bekijken in de bioscoop. Deze keer gaat het om het opdoeken van een geheime, haast mythische organisatie: het Syndicaat.
Ethan en zijn team zijn vastberaden om deze organisatie te ontmaskeren. Dit deel belooft weer een film propvol goede actie te worden. Waarschijnlijk brengt de film ons weer langs vele spannende locaties: zo is er onder andere gefilmd in Wenen, Rabat, Monaco, Agadir, Marrakesh en Londen. Ook speelt acteur Alec Baldwin het hoofd van de CIA.
Om natuurlijk helemaal up-to-date te zijn, check je voordat je Rogue Nation gaat zien de complete boxset van de Mission Impossible films!
This Mission Impossible recap will self-destruct in five seconds.