Metal Gear Survive release is er! Feiten die je moet weten

Article
zondag, 11 maart 2018 om 12:18
xgn google image
De Metal Gear Survive release is een feit! Sommige Metal Gear fans zullen zich afvragen of ze wel de recentste toevoeging in de franchise moeten halen. Wat het antwoord op die vraag is zullen we hopelijk voor je beantwoorden in deze special!
Metal Gear Survive is een vreemde eend in de bijt wat betreft de Metal Gear serie. Het is namelijk een Metal Gear game die niet gemaakt wordt door Hideo Kojima, spelontwerper en geestelijk vader van de Metal Gear serie. Kojima heeft namelijk sinds december 2015 een overeenkomst gesloten met Sony. Kojima lanceerde namelijk binnen Sony zijn nieuwe studio, genaamd Kojima Productions.
Door het besluit van Konami om Kojima te ontslaan, dachten veel mensen dat de Metal Gear serie op zou houden na Metal Gear Solid V. Toch verraste Konami iedereen met een nieuwe Metal Gear tijdens Gamescom 2016. Dit werd zeker niet in dank afgenomen door de trouwe Metal Gear fanbase, zo hadden fans het idee dat Konami voort zat te borduren op Kojima’s succes.

Metal Gear Survive release niet geheel vlekkenloos

Er zijn zelfs geruchten dat Metal Gear Survive, een idee is van Kojima als gratis DLC voor Metal Gear Solid V. Dit gerucht leidde alleen maar tot meer negativiteit richting Metal Gear Survive. Je kunt met een gerust hart concluderen dat Konami niet erg tevreden zal zijn geweest met al die negatieve aandacht die haar recentste titel over zich heen krijgt.
Toch kan een game met veel negatieve publiciteit in theorie kans maken op de felbegeerde Game Of The Year award. Dus laten we kijken naar sommige pluspunten, minpunten en dingen om rekening mee te houden voordat je besluit Metal Gear Survive te kopen.
127049 3

Geen Metal Gear

In het verhaal volg je een aantal soldaten na de gebeurtenissen van Metal Gear Solid V: Ground Zeros. Op het moment dat de ‘Mother Base’ wordt vernietigd, ontstaat er een gat die de hele basis opzuigt. Veel soldaten verdwijnen in het vreemde gat en belanden in een alternatieve dimensie. Een alternatieve dimensie vol met zombies. Hun doel is om de weg terug te vinden, maar om dat doel te kunnen verwezenlijken moeten ze bruikbare spullen verzamelen.
Toegegeven, dit klinkt een beetje vreemd. Toch is het niks vergeleken met wat we kennen uit het verhaal van de vorige Metal Gear titels. Verwacht dus vooral niet een al te bizarre verhaallijn; zo lijkt het erop dat je vooral met een paar andere soldaten bezig bent met het afweren van hordes bizarre, kristalhoofdige zombies en daarnaast wat spullen verzameld.
127050 1

Niet genoeg variatie

Of Metal Gear Survive ook genoeg variatie kan bieden is nog de vraag. Voor degene die zich nog de dramatische launch van No Man’s Sky kan herinneren weet misschien waar we op doelen.
Er was zoveel te doen, maar ook weer niet. We zijn bang dat Metal Gear Survive hetzelfde te wachten staat. Zo is het hoofddoel van de game te simpel, namelijk bescherm je basis.
Natuurlijk zijn er verschillende soorten manieren waarop je dat strategisch kan afhandelen. Toch blijft het concept steeds hetzelfde. Gelukkig is er wel een open wereld die je kunt gaan onderzoeken en ook hebben we genoeg stealth-achtige missies gezien, waardoor er wel een beetje wordt gevarieerd.
127051

Geen Loot Boxes of Pay to Win

Een game kan vandaag te dag vol zitten met microtransacties, daar knappen heel veel gameliefhebber op af. In Metal Gear Survive zitten wel degelijk microtransacties, maar zullen niet veel effect hebben op de game. Zo kun je de zogenoemde “Survival coins” kopen, die zorgen ervoor dat je basis een boost krijgt voor een bepaalde tijd.
Deze microtransacties zullen een beetje lijken op die uit Metal Gear Solid V. Als we Konami mogen geloven zullen de “SV coins” alleen de productiviteit van ‘Exploration Teams’ verhogen. Daarnaast verhoogt het de productie van eten.
Wel blijkt dat als je een nieuwe personage wilt maken dat dit 1000 Survival Coins kost en dat is omgerekend ongeveer 8 euro. Mits je natuurlijk met één personage wilt spelen dan geldt dit niet.
127052

Andere soortgelijke games zijn beter

Het probleem met Metal Gear Survive is dat het een spin-off is en niet zoveel heeft te maken met het originele verhaal. Als je dat terzijde laat dan blijft het alsnog een game dat van vele kanten nog veel dingen mist, vooral vergeleken met soortgelijke titels.
Zo mist Metal Gear Survive het enthousiasme en dynamische aspect van een Left 4 Dead. Of de kippenvel die je kunt krijgen van de franchise Resident Evil. Ook het stripachtige benadering die Dead Rising kent is afwezig.
We kunnen wel concluderen dat Metal Gear Survive niet geheel een eigen stijl heeft gekozen. Dat en nog veel meer ascpecten blijkt het dat voor de echte Metal Gear liefhebber geen pretje wordt. Dan maar afwachten op Kojima's Death Stranding?