Met deze gameconsoles verbruik je de meeste stroom

Article
maandag, 08 mei 2023 om 8:30
xbox series xf1637772091
In een tijd die in het teken staat van inflatie en torenhoge energieprijzen proberen we allemaal het maximale te doen om zoveel mogelijk te besparen. Vooral de gamers hebben het zwaar te verduren. Maar, daar is iets aan te doen. Uit onderzoek van Eurogamer.de, blijkt dat alleen al het vervangen van een gameconsole al een flink verschil kan maken.

Stroomkosten consoles in stand-by ongeveer gelijk

De Duitse tak van de website onderzocht alle oudere en huidige generatie consoles. Uit dat onderzoek zijn een aantal opvallende resultaten gekomen. Om met de deur in huis te vallen: in de stand-by modus gebruiken alle consoles ongeveer dezelfde hoeveelheid stroom, gemiddeld tussen de 0,5 en 0,15 wattuur. Met dat in het achterhoofd en een gemiddelde stroomprijs van € 0,48 per Wh kost een gemiddelde Xbox of PlayStation al gauw zo’n € 63 euro per jaar. Een PlayStation 5 in stand-by is echter uitzondering, met maximaal slechts 3 Wh aan verbruik. Je console checken, maar ook je energie vergelijken is dus niet onverstandig om te doen.

Andere resultaten bij gebruik consoles

Dat laatste verandert als er op de consoles gespeeld wordt. Afhankelijk van het spel en bijvoorbeeld het aangesloten apparaat zoals een TV of computerscherm verbruikt de PS4 tussen de 140 en 150 watt. Een Xbox One iets minder, zo’n tussen de 120 en 125 watt. Hun stand-by kosten zijn dan wel een stuk hoger
Maar als we kijken naar de nieuwere generatie consoles zien we dat het verschil groter wordt. Hoewel de current-gen consoles dus nieuwer zijn, is dat niet terug te vinden in het verbruik. Een PlayStation 5 verbruikt in de gegeven periode tussen de 160 en 220 watt, een Xbox Series X tussen de 153 en 210 Wh. Dat maakt de PlayStation 5 globaal gezien dus de grootste stroomgebruiker.

Xbox Series X grootste stroomgebruiker

Echter maakt de Sony-machine dat verschil weer goed in haar stand-by gebruik. Dat trekt de conclusie dat de nieuwere Xbox Series X over het algemeen de grootste stroomgebruiker is. Met ongeveer 3 uur gamen per dag en gemiddeld stand-by verbruik komt dat neer op zo’n 120 euro aan extra energiekosten per jaar.
Bekijk de berekeningen per console in de tabel hieronder:
tabel 1f1683543550

Populair Nieuws