Met deze checklist vind je een goede VPN-deal tijdens Black Friday

Article
vrijdag, 27 november 2020 om 7:00
black friday 8129f1605602293
Steeds meer Nederlanders gebruiken een Virtual Private Network (VPN). Daarmee surfen ze anoniem en veilig. Bij het surfen met een VPN wordt data extra versleuteld en omgeleid via een server in het buitenland. Daardoor is het moeilijker voor marketingbedrijven en cybercriminelen om internetgebruikers te traceren. Handig dus, maar hoe vind je nu de juiste aanbieder?

Op zoek naar proefperiodes

Wie op zoek gaat naar een goede VPN-aanbieder, kan het best kijken naar een dienst die ook een proefperiode aanbiedt. Dan is er een mogelijkheid de software eerst uitgebreid te testen. Op die manier kan men uitvinden of de dienst aansluit op de wensen van de gebruiker, zonder dat er kosten worden gemaakt. Indien een VPN-dienst dit niet aanbiedt, kan het lonen eerst de veelgestelde vragen en de garantie onder de loep te nemen.

Goed om te weten: vaak zijn er weggeefacties of kunnen gebruikers een aardige korting op de dienst krijgen. Een traditioneel goed tijdstip om toe te slaan is tijdens de feestdagen of eind november gedurende de Black Friday-periode, de Amerikaanse feestdag die overgewaaid is naar Nederland. Kortingen kunnen oplopen tot wel 80%, zeker als je een abonnement afsluit met een wat langere looptijd.
wat kunnen verwachten van het apple event in maart apple video en apple news 147178 2f1615885803

1. Ondersteuning voor meerdere apparaten?

Het is handig als een VPN ondersteuning biedt voor meerdere apparaten. Naast een computer of laptop gebruiken Nederlanders vaak ook een smartphone, tablet of smart TV. Het is fijn als deze apparaten eveneens kunnen worden aangesloten op dezelfde VPN. Zo zijn er geen extra accounts nodig. Bovendien blijven de apparaten dan binnen hetzelfde netwerk, waardoor ze met elkaar kunnen communiceren.

Sommige aanbieders bieden ook software aan die de computer in een (soort) router veranderen. De extra beveiligde netwerkverbinding kan dan ook worden gedeeld met bijvoorbeeld een game c8onsole. Een goede VPN lagt niet of nauwelijks.
black friday keyboardf1605461214

2. Check de reputatie van de aanbieder

Voordat je een pakket afneemt, is het een goed idee de reputatie van de aanbieder te controleren. In elke branche zitten rotte appels: de VPN-markt is daar geen uitzondering op. Zo vinden we op het internet behoorlijk wat gratis VPN’s die niet eerlijk zakendoen; ze proberen data te stelen, gegevens te verzamelen of verkopen allerlei informatie door aan derden. Zoek daarom eerst uit of je te maken hebt met een bonafide dienst. Over het algemeen geldt: als het gratis is, dan ben jij het product.

Kijk daarbij vooral naar de feiten. Denk bijvoorbeeld aan snelheid en de locaties van de aangeboden servers. Kijk ook op het internet naar recensies van anderen. Neem niet zonder meer aan dat iets ‘de beste VPN’ is, ook als dat wel geclaimd wordt.
netflix 5432181 1920f1658221200

3. Verschillende landen en snelheden

Tussen VPN-aanbieders onderling bestaan er grote verschillen in de landen (en snelheden daarvandaan) die ondersteund worden. Dat is vooral handig om te weten voor gebruikers die bijvoorbeeld Netflix uit een bepaald land willen zien. Het is goed eerst te checken in welke landen servers worden aangeboden. Meestal vind je bij een betaalde dienst de juiste locatie voor de juiste server. Bij gratis aanbieders is die kans kleiner.

Ook snelheden zijn van invloed op de keuze. Hoe meer servers er worden aangeboden, hoe sneller ze zullen zijn. Het dataverkeer wordt dan immers gespreid, waardoor het risico op congestie afneemt.
man wearing black zip jacket holding smartphone surrounded 775091f1587114804

4. Bekijk de privacyvoorwaarden

Het lijkt wat ironisch, aangezien het idee van een VPN juist is om de zekerheid van méér privacy te geven, maar het privacybeleid van de aanbieder zelf doet er ook toe. Bij sommige aanbieders genieten gebruikers meer privacy dan bij andere. Zo zijn er bijvoorbeeld VPN’s uit vijf landen waarin het met de privacy niet zo nauw genomen wordt. Dit zijn aanbieders uit ‘The Five Eyes’: Canada, Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

In deze landen kunnen VPN-aanbieders gedwongen worden informatie aan de overheid en/of inlichtingendiensten door te spelen. Bij voorkeur kies je dus voor een dienst met het hoofdkantoor in een ander land. Op die manier ben je beter verzekerd van je privacy.

Door al deze punten mee te nemen in de beoordeling kom je tot een weloverwogen keuze bij de aanschaf van een VPN. Zo is vanwege een mispeer een switch naar een andere aanbieder in de toekomst niet meer nodig.