Mannen en vrouwen in FIFA 16 - De jongens tegen de meisjes

Article
zaterdag, 24 oktober 2015 om 14:00
xgn google image
Met de komst van vrouwen in FIFA 16 is het tijd voor een van de oudste spelletjes ter wereld: De jongens tegen de meisjes. In deze strijd der seksen zetten we de sterke en zwakke punten van de jongens en de meisjes tegenover elkaar. Welk geslacht wint de wedstrijd in FIFA 16?
Helaas kun je met de vrouwen in FIFA 16 niet rechtstreeks tegen de mannen spelen. Dat houdt ons echter niet tegen om de gameplay en spelmodussen met elkaar te vergelijken. De mannen en de vrouwen in FIFA 16 verschillen namelijk behoorlijk.

Minder teams en spelmodi voor vrouwen in FIFA 16

De vrouwen beginnen met een achterstand. Na 25 FIFA spellen maken ze eindelijk hun intrede. Toch zijn ze nog niet volwaardig in het spel aanwezig. De vrouwen kunnen alleen in vriendschappelijke wedstrijden, offline toernooien en online vriendschappelijke wedstrijden tegen elkaar spelen.
De mannen scoren hier dan ook een makkelijk punt tegenover de vrouwen. Aangezien EA al 25 jaar lang allemaal verschillende dingen met de jongensteams heeft geprobeerd zijn er veel meer mogelijkheden voor de mannelijke teams. Ook dit jaar zijn er weer nieuwe manieren bijgekomen om met de mannelijke spelers aan de gang te gaan. Zo is er FUT draft, een nieuw speltype binnen Ultimate Team waar je met slimme keuzes het beste team moet samenstellen.
Niet alleen in de spelmodussen buiten de mannen hun jarenlange voorsprong uit. Het aantal mannelijke teams is veel groter dan de vrouwelijke teams. Bij de vrouwen in FIFA 16 hebben je maar keuze uit 12 nationale teams. Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Zweden, Engeland, Brazilië, Canada, Australië, Spanje, China, Italië en Mexico zijn vertegenwoordigd. Nederland is er dus net als bij het EK in 2016 niet bij. Bij de mannen daarentegen heb je de keuze uit zo'n 650 teams, een gigantisch verschil.
Tussenstand: Jongens 2 - 0 Meisjes.
80178

Vrouwen in FIFA 16 zijn nou eenmaal mooier

Hoewel de mannen gelijk hun voorsprong kunnen verzilveren, scoren de vrouwen in FIFA 16 al snel een aansluitingstreffer. De vrouwen in FIFA 16 hebben namelijk allemaal een lijkend gezicht. EA heeft dus van elke vrouwelijke speler een foto gedigitaliseerd om zo een zo realistisch mogelijk digitaal portret te maken. En dat is gelukt!
Waar bij de mannen er voortdurend spelers over het veld lopen waarvan je niet goed herkend wie het is, is dat bij de vrouwen nooit het geval. Dit maakt het een leuke ervaring om met de vrouwelijke teams te spelen. De emoties van speelsters komen nou eenmaal mooier over wanneer de gezichten er realistisch uitzien. De realistische look zorgt voor een fantastisch punt voor de vrouwen.
Dat sommige mannelijke spelers niet lijken wil niet zeggen dat de mannen helemaal niet goed vertegenwoordigd zijn in het spel. Er zijn namelijk ook echt wel goed lijkende spelers! Maar aangezien EA al zoveel jaar de mannelijke spelers in het spel zet hoeven ze hier geen extra punt voor te krijgen.
Tussenstand: Jongens 2 - 1 Meisjes
80180 2

Motoriek perfect bij mannen en vrouwen in FIFA 16

EA scant zorgvuldig de bewegingen van spelers om de motoriek zo treffend mogelijk te maken in het spel. Bij de mannen is dit prachtig gelukt. Een behoorlijk aantal spelers heeft individueel lijkende bewegingen waardoor het rennen bij Cristiano Ronaldo er duidelijk anders uitziet dan bij ieder andere speler.
Ook bij Messi, Bale, Robben en bijvoorbeeld Wayne Rooney zie je duidelijk dat de motoriek van de speler is afgesteld op hoe ze in het echt rennen. Hierdoor wordt spelen met de beste aanvallers van het spel nog leuker. Dankzij de treffende gelijkenis in motoriek en daardoor een realistischer gevoel bij het spelen halen de mannen verdiend hun derde punt binnen.
Het was maar de vraag of EA deze tijd ook in het vrouwenvoetbal zou steken. Iedereen die ooit een wedstrijd vrouwenvoetbal heeft gekeken, weet dat het er anders uitziet dan wanneer de mannen achter de bal aan rennen. De houding van het lichaam bij een pass, aanname, schot op goal of zelfs de positie van de heupen tijdens het trekken van een sprintje ziet er door de verschillende lichaamsbouw gewoon anders uit.
Zelfde techniek gebruikt voor vrouwen in FIFA 16
Gelukkig heeft EA zich dit gerealiseerd en hebben met dezelfde techniek als bij de mannen, de vrouwelijke bewegingen vertaald naar de game. Bij de vrouwen in FIFA 16 klopt bij elke pass de houding van het been en het lichaam. Duels zien er authentiek uit doordat er een verschil is te zien in de manier waarop een schouderduw aangegaan wordt.
Dit kan echter ook voor enige hilariteit zorgen. De vrouwelijke keepers lijken soms wat onhandig te duiken en de slidings zien er wat onbeheersd uit. Toch is er met zekerheid te zeggen dat EA genoeg moeite en tijd heeft gestoken in het nabootsen van de vrouwelijke bewegingen. Omdat de motoriek van zowel de mannen als de vrouwen in FIFA 16 realistisch is, scoren beide in deze categorie een punt
Tussenstand: Jongens 3 - 2 Meisjes
80184

Schieten, passen en aannemen anders bij vrouwen in FIFA 16

De verschillen tussen mannen en vrouwen voetbal uiten zich niet alleen in de motoriek van de spelers. Het is een feit dat mannen door een andere spieropbouw harder kunnen trappen dan vrouwen. Dat laat zich dan ook zien bij een schot op doel. Überhaupt voetballen vrouwen gewoon in een andere stijl dan de mannen.
Ook dit is goed weergegeven in FIFA 16. De schiethouding van een mannelijke speler klopt en de schoten krijgen een realistische uitstraling. Dat zorgt ervoor dat wanneer je een bal heerlijk de kruising in trapt je ook echt een goed gevoel krijgt.
Ditzelfde is het geval bij een goede pass. Wanneer je de bal heerlijk tussen twee man doorsteekt of achter de laatste verdedigings linie legt heb je daadwerkelijk het gevoel iets moois te hebben gedaan. De plaats waar je de bal wilt hebben, de kracht die je meegeeft alles is afhankelijk van de speler zelf maar wordt mooi weergegeven op het scherm.
mannen schieten anders dan vrouwen in fifa 16

Ook vrouwen in FIFA 16 scoren in gameplay

De mannen scoren dan ook twee punten op de gameplay en komen daarmee op een totaal van vijf punten. Maar ook de vrouwen in FIFA 16 scoren met de gameplay. De dames verdienen de punten echter op een andere manier. Het verschil tussen vrouwen en mannenvoetbal is namelijk voor de gamer heel snel te merken
Zo zijn de schoten van vrouwen heel anders. Waar je bij mannen een streep in de kruising schiet, geeft een vrouwelijke speler een krul aan de bal. Dit maakt het doelpunt er wat minder mooi uitzien maar geeft wel realistisch het verschil in kracht tussen vrouwen en mannen weer.
Dit verschil in kracht is ook te zien bij het overspelen van de bal. De bal gaat wat minder hard en een strakke bal door de lucht zal al sneller dalen of stuiteren. Dit zorgt ervoor dat het damesvoetbal anders oogt maar je ook echt de tactiek aan moet passen op de vrouwelijke spelers.
Het grootste verschil in gameplay is nog wel te merken in de aannames van de speelsters ten opzichte van de mannelijke voetballers. De bal stuitert sneller van de voet en een aanname kan zomaar één of twee balcontacten nodig hebben voor je daadwerkelijk iets kan met de speelster. Dit is in het begin behoorlijk frusterend maar zorgt er wel voor dat er een wezenlijk verschil is tussen mannen en vrouwenvoetbal en dat het beeld van vrouwenvoetbal realistisch wordt weergegeven.
De vrouwen scoren dan ook een punt voor beleving. Hoewel het spelen minder makkelijk is dan bij de mannen en het daardoor (afhankelijk van het geduld van de gamer) wat sneller hilarisch of frustererend wordt. Wordt er wel recht gedaan aan het verschil tussen mannen en vrouwenvoetbal.
Na twee punten voor de jongens en één voor de meisjes komt de tussenstand op 5-3 in het voordeel van de jongens.
80188

Verdedigend zijn mannen veel sterker dan vrouwen in FIFA 16

Niet alleen in balbezit zijn er verschillen in de gameplay wanneer je met vrouwen of mannen speelt. Ook wanneer je het eigen doel aan het verdedigen bent merk je verschillen.
Dit verschil uit zich bijvoorbeeld in het tactische verdedigen. Het lijkt alsof de gaten tussen de linies makkelijker gevonden worden wanneer je met vrouwen speelt. Verdedigen voelt moeilijker aan en door de eerder genoemde mindere aanname van de vrouwelijke spelers wordt er achterin nog wel eens een fout gemaakt.
Hoewel vrouwenvoetbal qua niveau natuurlijk iets minder goed is dan het mannenvoetbal lijkt EA hier een beetje te overdrijven. Het verdedigen oogt knullig en doet daarmee de vrouwen iets te kort. Geen punten in deze ronde
Ook in het keepen krijgt het vrouwenvoetbal geen extra punten. Het duiken van de keepers ziet er wat ongecontroleerd uit en bij menig doelpunt heb je daardoor als speler het gevoel dat een keeper met iets meer moeite best bij een bal had gekund
De mannen pakken echter de volle buit. Zowel het keepen als het verdedigen is in FIFA 16 erg fijn.De keepers zijn beter en maken minder fouten waardoor je echt het idee hebt wat aan je sluitpost te hebben.
De nieuwe verdedigingsmethode is misschien wel een van de grootste aanwinsten voor het spel. Bij vorige FIFA games kon je nog met eindeloos kappen en draaien vanzelf door de traag reagerende verdediging heen slalommen, maar dit gaat bij FIFA 16 niet meer. Verdedigers staan slimmer, reageren sneller en zijn fysiek tot meer in staat om snelle spelers af te stoppen. Hierdoor heb je veel meer aan de beste verdedigers van het spel.

Mannen winnen van vrouwen in FIFA 16

Hiermee komt de score op 7-3 in het voordeel van de jongens. De vrouwen in FIFA 16 maken een waardig entree maar de vele jaren ervaring tellen duidelijk in het voordeel van de mannen. Je hebt betere spelmogelijkheden, een fijner wedstrijd gevoel maar bovenal minder frustraties na fouten.