Maffe Maandag - Week 9

Article
maandag, 28 februari 2011 om 18:00
xgn google image
Voor velen is de voorjaarsvakantie voorbij, of sommigen krijgen die volgende week pas in verband met carnaval. In ieder geval, laten we het er op houden dat de vakantie is afgelopen. Maandag is de dag die een einde aan de vakantie heeft gemaakt. Een mooie vakantie. Wellicht ben je op wintersport geweest. Lekker skiën en/of snowboarden. Heerlijk. Of heb je je been gebroken? Lijkt mij geen ideale situatie. Dan zit je nog steeds in het ziekenhuis in Oostenrijk, terwijl je moeder je nog appelmoes bij de gehaktbal serveert. Het maakt niet uit, het hoort er allemaal bij. Net als de Maffe Maandag van vandaag.
Gelukkig begint het al warmer te worden, zodat je niet meer om zes uur ’s avonds al bij je vriendin in bed moet liggen omdat ze het “oh zo koud” heeft. Maar met de sneeuw van de afgelopen dagen lijkt er iets vreemds aan de hand met het klimaat. Met sneeuw moet je dus binnen blijven, en dat is maar goed ook. Er komt namelijk een heel leuk spel uit voor de Nintendo Wii en PlayStation 3 en dat heeft al voor veel ophef gezorgd in Engeland en de Verenigde Staten.
In januari kwamen we met het nieuws dat het spel We Dare door Ubisoft werd aangekondigd voor de PlayStation 3 en Wii. Zoals de titel al doet vermoeden, kun je met dit spel best veel ondeugende dingen doen. En dat met je vrienden! Eindelijk een leuk spel waar je schaamteloos mag flirten met een meisje die je leuk vindt, terwijl je haar eerst niet durfde te versieren. Ik ben om. Maar met het leeftijdsadvies van twaalf jaar en ouder leek het er op dat We Dare toch niet zo ondeugend wordt als we dachten.
Fout. Gelukkig fout. Onlangs is de trailer van We Dare verschenen, die je overigens hieronder kunt bekijken, en die ziet er erg sexy uit. Een striptease geven, ‘spanken’ zonder dat je een klap terug krijgt, en nog veel meer. Ik zijn blij! Verschillende ouders uit Engeland echter niet. Die zijn erg boos om het leeftijdsadvies van twaalf jaar. Ze kunnen het niet geloven dat dit soort spellen aan 13-jarige jongens wordt verkocht, zodat hun dochters het spel bij de jongens kunnen spelen.
Natuurlijk hebben ze daar gelijk in. Een leeftijdsadvies van twaalf jaar en ouder is zeker aan de lage kant. Maar de ophef rondom de game is weer om te lachen. Volgens vele vaders zijn games als We Dare “de oorzaak voor seksuele problemen bij minderjarigen.” Nou, ik zou dan toch meer kijken naar de opvoeding. Geen wonder dat een kind problemen krijgt, terwijl hij toch al twaalf uur per dag van huis is.
Vanwege de commotie rond We Dare is in ieder geval besloten dat het spel niet in de Verenigde Staten komt. Uiteraard, want dat land is wereldkampioen relletjes maken om verschillende videogames. Het is nog niet bekend of Ubisoft zelf heeft besloten om het spel niet in Amerika uit te brengen, maar gelukkig komt het spel dus wel uit in Europa. En wie heeft heel veel zin in dit spel? Ik. Jij ook toch?
Mensenrechtenorganisatie boycot de Nintendo 3DS
Dan over naar iets heel anders. Geen seks, geen bizarre verhalen. Nou ja, misschien kan dit wel bizar overkomen. Een mensenrechtenorganisatie heeft namelijk op Facebook verschillende mensen opgeroepen om de 3DS, de nieuwe handheld van Nintendo, te boycotten. En waarom? Ik citeer: “omdat Nintendo het toelaat dat mensen in Congo sterven en hun mensenrechten worden afgenomen.
Volgens de groep, die de naam Enough Project draagt, importeert Nintendo namelijk verschillende stoffen uit het land Congo. Deze materialen zijn nodig om onderdelen voor de 3DS te maken. Je zult misschien denken, dat doen toch zoveel anderen? Nou, Sony en Microsoft zijn sinds kort daarmee gestopt. Op het moment van schrijven importeren ze die stoffen uit landen waar mensenrechten niet worden geschonden.
Momenteel hebben er bijna zeshonderd mensen gehoor gegeven aan de oproep van Ben Wiley van Enough Project. Het zijn er niet veel, maar Wiley hoopt hiermee wereldwijd aandacht te krijgen. Het is nog maar de vraag of dit voor veel commotie zorgt. Er zijn toch zóveel bedrijven die hetzelfde als Nintendo doen? Het is toch gewoon onderdeel van de globalisering en het kapitalisme? Het is gewoon zo. Of ben je het er mee oneens?