Maffe maandag - Kunst en crappy commercials

Article
maandag, 23 december 2013 om 21:00
xgn google image
Het einde van het jaar nadert en daarmee ook het einde van de Maffe Maandag in 2013. Natuurlijk gaan we in 2014 gewoon verder, maar toch is het een mooi moment om bij stil te staan. Gelukkig schrijft Maikel volgende week pas de laatste MM van het jaar en mag ik me nog een weekje ouderwets ergeren. Een lekker traditionele maandag, dus.
Kunst. Vaak begrijp ik haar niet. Of misschien heb ik er gewoon geen geduld voor. Neem nou het volgende voorbeeld: kunstenaar Aram Bartholl heeft alle 4,7 miljoen LinkedIn wachtwoorden die vorig jaar gestolen waren, gebundeld in een boek. In acht boeken, om precies te zijn. Geen afbeeldingen, geen verhalen, enkel alfabetisch georganiseerde wachtwoorden zonder gebruikersnaam. Ergens is het beangstigend: misschien is mijn eigen wachtwoord – dat ik mogelijk gebruik voor al mijn accounts, overal – wel vastgelegd in dat boek. Maar is zoiets kunst? De wachtwoorden stonden al in een leesbaar tekstformaat en kunstenaar Bartholl heeft er verder niets aan toegevoegd. Of staat de boekdrukkunst hier centraal, boven de inhoud? Het project is in ieder geval goed genoeg om tentoon gesteld te worden. Misschien is dat de definitie van kunst: een publiek dat haar welwillend aanschouwt.
Hoewel ik bovenstaand dilemma erg interessant vind, is dit natuurlijk een gamesite. Daarom boor ik graag het volgende, zorgelijke onderwerp aan: de Wii U. Hoeveel van jullie hebben Nintendo’s nieuwste console in huis gehaald? Niet veel waarschijnlijk. En als je de Wii U wel hebt staan, speel je er dan veel op? Ik in ieder geval niet, ondanks dat Super Mario 3D World wel een aanschaf waard is. Maar ik moet toegeven, de spelcomputer heeft me teleurgesteld. Een handvol toffe games hebben de aankoop niet gerechtvaardigd en daardoor laat ik het apparaat verzuurd verstoffen. De consument doet massaal met mij mee en laat de Wii U lekker stof happen in de winkel.
Nintendo heeft dit overduidelijk gemerkt, want een nieuwe commercial moet voor eens en voor altijd duidelijk maken wat de ‘opvolger van de Wii’ te bieden heeft. Dat resulteert in een ellenlange reclame die punt voor punt de ‘geweldige unieke features’ uit de doeken doet. Om vervolgens niet te overtuigen. De gehele reclame is hier te bekijken, maar ik vermaak jullie liever met het onderstaande gifje. Zo reageer ik inmiddels als iemand mij vertelt een Wii U aangeschaft te hebben. En als iemand mij vraagt wat ik van dat apparaatje vind.
Afsluitend breng ik graag kort onze eigen XGN Game Awards onder de aandacht. Vandaag kunnen jullie namelijk nog stemmen voordat de uitslag morgen bekend wordt gemaakt. Persoonlijk ben ik blij verrast door de uiteindelijke finalisten, GTA V en BioShock Infinite. Ik vreesde voor het ergste toen er rare keuzes werden gemaakt - hoe kon DmC: Devil May Cry zo ver komen?! en ik houd van Zelda, maar waarom wint een HD-port van het geweldige Ni No Kuni?! -, maar uiteindelijk staan twee absolute toppers tegenover elkaar. De azijnpisser in mij heeft op beide finalisten wel een en ander aan te merken, maar eerlijk is eerlijk, het zijn geweldige games die alle recht hebben om te winnen. Waar zijn jullie stemmen naartoe gegaan? En wat vinden jullie van de Game Awards als geheel? We horen het graag!
Voordat ik deze rubriek echt afsluit: namens heel XGN wens ik jullie graag enorm fijne feestdagen. Geniet van het eten, de familie en – natuurlijk – de games!