Maffe Maandag - Het verhaal van de spreekpop en de hater

Article
maandag, 09 december 2013 om 20:00
xgn google image
Vanochtend versliep ik me en miste ik mijn eerste afspraak van de week. Dat kan maar één ding betekenen: het is maandag. Tijd om de VGX onder de loep te nemen!
Zoals jullie waarschijnlijk weten, vond afgelopen zaterdagnacht het VGX-evenement plaats – de ‘Academy Award-show’ voor videogames, maar dan net niet. Laten we eerlijk zijn: als awardshow is het weinig interessant. Maar zo nu en dan komen er wel interessante aankondigingen voorbij. Denk bijvoorbeeld aan de teaser van Skyrim in 2010! Dit jaar heb ik de show overgeslagen; het belangrijke nieuws kan ik de volgende dag gewoon op internet vinden. Ik heb mijn zaterdagavond vooral besteed aan Killzone: Shadow Fall en Modern Family (mijn nieuwste tv-verslaving).
Dat blijkt een verstandige keuze te zijn geweest. Ten eerste, omdat de show weinig spannende aankondigingen heeft gedaan. Leuk hoor, een Game of Thrones-game van Telltale. Misschien zelfs leuker, een Borderlands-game van Telltale. No Man’s Sky ziet er goed uit en Elijah Wood in Broken Age is ook prima. Maar Fallout 4 bleef uit. Alsmede andere nieuwe, spannende titels. Bovendien konden aanwezigen en internetkijkers zich drie uur lang ergeren aan het dramatische presentatieduo dat de show aan elkaar moest breien: Geoff Keighley en Joel McHale.
Even een korte introductie: Geoff Keighley is gamejournalist bij GameTrailers. Ooit begonnen als een veelbelovend journalist, die de verhalen achter games wilde vertellen, inmiddels is hij uitgegroeid tot een spreekpop van de industrie - de afbeelding onderaan dit artikel zegt genoeg. Joel McHale is in Nederland waarschijnlijk vooral bekend als acteur in de geweldige comedyserie Community. Verder presenteert hij ook het sarcastische programma The Soup, waar hij alles en iedereen vakkundig zwart maakt. Oh, en vroeger presenteerde hij de E3-shows van Ubisoft.
Dit dynamische duo bleek een bijzondere combinatie: McHale zeikt duidelijk chagrijnig games en gamers af, terwijl industrielievertje Keighley de boel recht probeert te praten en vooral al die mooie games promoot. Het resultaat is bijzonder ongemakkelijk. Waarom de organisatie McHale wilde – en belangrijker, waarom showproducent Keighley hem als presentatiepartner nam – is een raadsel. Overigens, waarom is de naam van de Video Game Awards (VGA) veranderd naar VGX?! Is het plotseling weer cool om betekenisloze X’en toe te voegen? Hebben wij even geluk!
Goed, ik heb weer genoeg gal gespuwd om deze week door te komen. Over naar een serieuzer onderwerp. Afgelopen week is bekend geworden dat de hoofdredacteur van InsideGamer, Jelle van Es, niet meer werkzaam is bij uitgeverij Sanoma. En dat is jammer, want Jelle is een aardige, gedreven vent, die duidelijk met veel passie zijn website heeft gerund. Daarom wens ik Jelle bij dezen veel succes in zijn toekomstige ondernemingen en wens ik InsideGamer veel sterkte bij het verwerken van deze klap. Maar onthoud: hoofdredacteur Rox mogen jullie niet hebben! Die is lekker van ons.
Gamejournalistiek op z'n best