Madden Curse - De American Football vloek van EA

  De Madden Curse is in Amerika een welbekend fenomeen. Spelers die op de cover van de Madden NFL games verschijnen, krijgen het zwaar te verduren. Wij werpen een blik op de slachtoffers van de gevreesde Madden Curse.

  Madden NFL is al sinds 1988 een begrip als sportgame. Jaarlijks komt EA Sports uit met een nieuwe titel, die het voornamelijk goed doet in de VS natuurlijk. Inmiddels heeft EA haar 34ste Madden titel uitgebracht en prijkt er zoals elk jaar een van de beste spelers uit de NFL, de grootste American Football competitie ter wereld, op de voorkant van de nieuwe game.

  Voor Madden NFL 17 was de eer aan Rob Gronkowski, een van de beste en meest populaire spelers in de hele comptitie. Helaas is ook The Gronk het slachtoffer geworden van de gevreesde Madden Curse. Hij raakte geblesseerd aan zijn rug en moest vroegtijdig een einde maken aan zijn zevende seizoen in de NFL.

  Madden Curse is weer tot leven geroepen

  EA probeert al tijden de Madden Curse uit te bannen, aangezien verschillende spelers expres niet op de voorkant van de nieuwe game willen verschijnen. Superster running back Ladainian Tomlinson wees in 2008 vriendelijk de eer af om op de voorkant te verschijnen. Sindsdien doet EA er alles aan om de vloek te doorbreken.

  Laten we eens een blik werpen op de Cover Athletes die het meeste last hadden van de Madden Curse, wat EA heeft geprobeerd om het op te lossen en hoe de vloek nu snoeihard weer terugkomt.

  De eerste gevallen van de Madden Curse

  Bij de eerste edities van de Madden NFL-serie stond legendarische coach en commentator John Madden, naar wie de game ook is vernoemd, op de voorkant. Naarmate de beste man ouder werd, is besloten om een speler op de voorkant van de game te plaatsen. De allereerste cover met een speler op de voorkant was die van Madden NFL 99, de eer was aan Garrison Hearst.

  Nadat de running back op de voorkant verscheen, brak hij zijn voet in het eerstvolgende seizoen. Het duurde twee jaar voordat Hearst volledig was gerevalideerd en kon terugkeren naar het veld. De vloek was geboren.

  De twee atleten die na Hearst op de cover verschenen, Dorsey Levens in 2000 en Eddie George in 2001, hadden minder last van de Curse. Beiden waren wel onderdeel van een desastreus einde van hun seizoen en hun carrière was na hun verschijning op de Madden cover nooit meer hetzelfde.

  De Madden Curse brak alleen pas echt door, toen Daunte Culpepper op de cover verscheen van Madden NFL 2002. Culpepper was de ster quarterback van de Minnesota Vikings en brak record na record samen met medespeler Randy Moss. Nadat Culpepper op de cover verscheen brak hij nog voor de start van het seizoen zijn been, waardoor hij het hele seizoen dat voor de boeg lag zou missen. De Madden Curse werd voor het eerst benoemd door fans en media. De vloek kwam eindelijk aan het licht.

  De Madden Curse maakt meer slachtoffers

  EA gaat op zoek naar spelers die wellicht immuun zijn voor de Madden Curse. Spelers die zo goed en taai zijn, dat ze die vloek voor eeuwig en altijd kunnen verbreken. De komende drie jaren, in 2003, 2004 en 2005 worden verschillende sterren gevraagd voor de cover die, toendertijd, onverwoestbaar leken.

  Maar niks bleek minder waar. Alle drie de spelers, respectievelijk Marshall Faulk, Michael Vick en Ray Lewis, werden het slachtoffer van de Madden Curse. Faulk raakte geblesseerd en kon nooit meer terugkeren naar de vorm die men van hem gewend was. Ook Vick raakte geblesseerd na vereerd te zijn met een foto op de voorkant van een Madden game, maar heeft daarna gelukkig wel zijn carrière verder op kunnen pakken.

  Dan is er nog Ray Lewis, die zelfs toen al werd gezien als de beste van zijn positie aller tijden. Voor sommigen zelfs als de beste speler die ooit shoulder pads en een helm droeg. EA hoopte de vloek te doorbreken door hem aan te spreken, maar het mocht niet baten. Lewis raakte geblesseerd, maar kon gelukkig wel herpakken en sloot ruim zeven jaar later de deuren van zijn succesvolle loopbaan als American Football speler.

  Nadat ook de seizoenen en carrières van Donovan McNabb, Shaun Alexander en Vince Young, respectievelijk van de covers van Madden NFL 06, Madden NFL 07 en Madden NFL 08, ten onder gingen na hun verschijnen op de voorkant, besloot EA het over een andere boeg te gooien.

  Het verbreken van de Madden Curse

  EA was de vloek zat en wilde niet langer de schuld toegeworpen kregen zodra het seizoen of de carrière van een speler ten onder ging, nadat deze had ingestemd met de (inmiddels twijfelachtige) eer om op de voorkant van de jaarlijkse sportgame te staan.

  Eén van de populairste spelers, quarterback Brett Favre van de Green Bay Packers, besloot een punt achter zijn carrière te zetten. EA zag een kans en besloot een speler die geen last meer kon ondervinden van de vloek op de voorkant te plaatsen. De gepensioneerde Brett Favre stond in zijn Green Bay Packers uniform op de voorkant van Madden NFL 09, maar wat er daarna gebeurde hadden zelfs de American Football goden niet kunnen voorspellen.

  Favre keerde niet veel later naar terug naar de NFL en speelde daar voor de New York Jets, iets wat vrijwel niemand ooit zag aankomen. De vloek was nog niet verbroken, maar EA gaf nog niet op. Het jaar erop begon EA met weer een nieuwe strategie.

  Op de voorkant van Madden NFL 10 waren twee spelers te spotten. Safety Troy Polamalu en Wide Receiver Larry Fitzgerald. Hier wist de Madden Curse maar voor 50% toe te slaan. Polamalu mistte meer dan de helft van het seizoen aan blessures, maar Fitzgerald vestigde record na record en had het seizoen van zijn leven. Leek de vloek dan eindelijk verbroken?

  Het einde van de Madden Curse?

  Het tij leek enigszins te keren. Drew Brees, quarterback van de New Orleans Saints was te vinden op Madden NFL 11. Hij raakte niet geblesseerd, maar beleefde niet zijn beste seizoen. Wederom besloot EA het kiezen van de Cover Athelete over een andere boeg te gooien.

  Dankzij social media was het nu makkelijker om de fans te laten spreken. Zij waren nu in controle over wie er op de voorkant prijkte van de Madden NFL games, niet langer EA Sports. Als eerste werd de krachtige running back Peyton Hillis verkozen. Ook deze strategie wierp geen vruchten af. Hillis kwam in de problemen met zijn club de Cleveland Browns en beleefde nooit meer het suces dat hij in 2010 behaalde.

  De Madden Curse bestond nog, maar de schuld lag in ieder geval niet meer bij EA. Gedurende de seizoenen die hierop volgden, leek het er wel op dat de fans beter waren in het kiezen van een NFL speler voor op de voorkant dan EA. In 2013 was de eer aan Calvin Johnson, een enorm lange Wide Receiver van de Detroit Lions.

  Hij heeft geen enkele last ondervonden van de Madden Curse en brak zelfs in dat seizoen nog meerdere records, waaronder het oude record voor de meeste yards voor het vangen van de bal in één seizoen. Het jaar daarop ging het toch weer mis. EA besloot voor het 25-jarig jubileum van de game toch zelf weer een speler te kiezen voor op de cover.

  Madden Curse keert terug

  EA besloot Adrian Peterson, al bijna tien jaar lang een ster in de NFL, op de cover te plaatsen. Met alle negatieve gevolgen van dien. Peterson was nog herstellende van een ernstige knieblessure die hem in het seizoen 2014/2015 flink parten speelde. Hij kon het seizoen niet afmaken en moest verder revalideren.

  Maar de Madden Curse leek de jaren daarna toch te verdwijnen. Madden NFL 15 had de cornerback met de grote mond op de voorkant, niemand minder dan Richard Sherman van de Super Bowl kampioen Seattle Seahawks. Hij beleefde na de cover een ijzersterk seizoen en keerde dat jaar met zijn team terug naar de Super Bowl.

  Madden NFL 16 heeft een vergelijkbaar verhaal. EA plaatste eerstejaars sensatie Odell Beckham Junior op de cover. Men vreesde voor de carrière van de jonge balvanger, maar Beckham zelf niet. Odell Beckham wist internationale media aandacht te krijgen na één van de meest spectaculaire catches alle rtijden (zie video hierboven). Hierdoor verscheen hij op de cover van Madden NFL 16, maar Beckham wist in het seizoen 2015/2016 zijn vorm te behouden en behoort nog steeds tot een van de beste spelers op zijn positie.

  Wat ons aanbrengt bij Madden NFL 17, het meest recente deel in de reeks van American Football games ontwikkeld door EA. Dit jaar kozen de fans voor Rob Gronkowski, het party animal van de New England Patriots. De Gronk kon pas na drie wedstrijden echt van start gaan en deed dit op monsterlijke wijze. Helaas moest de tight end zich na zes wedstrijden overgeven aan zijn meest recente blessure.

  Wie dacht dat de Madden Curse dus was verbannen na spelers als Calvin Johnson, Richard Sherman en Odell Bechham Jr. zit er goed naast. Wees gevreesd, NFL spelers, wees gevreesd.

  Voor meer over American Football en Madden NFL 17 kan je de Madden NFL 17 review checken of de special lezen over waarom jij Madden NFL 17 een kans moet geven.

  Madden NFL 10

  Verkijgbaar vanaf 14 august 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.