OLED is bij velen geliefd vanwege de beeldkwaliteit, maar monitoren met de technologie brengen ook de nodige zorgen met zich mee, zoals burn-in. Gelukkig neemt
MSI die zorgen nu weg door de consument en de monitor te beschermen.
OLED burn-in
De
OLED-technologie bestaat al een lange tijd en er wordt steeds meer gebruik van gemaakt in monitoren en televisies. Dat is ook niet zo vreemd, want OLED biedt een spectaculaire beeldkwaliteit. Zwart is namelijk echt zwart, de kleuren spatten van het scherm en bij games is het een groot voordeel dat de schermen vrijwel geen
response time nodig hebben. Het lijkt daardoor bijna alsof je zelf de fantasievolle wereld bent ingestapt.
Maar hoewel OLED veel voordelen biedt, komen er ook kopzorgen bij kijken. De schermen hebben namelijk een soortgelijk probleem als de oude plasma-televisies: burn-in. Hoewel het bij OLED eigenlijk gaat om image retention, komt het probleem op hetzelfde neer. Als pixels te lang dezelfde kleur moeten vasthouden, zullen die LED-lampjes gaan verschillen van de rest van het scherm.
Dat is een groot probleem bij games, waar de HUD in veel games vastgespijkerd staat op het scherm. En dan is er ook nog het bureaublad-probleem. Gebruik je een OLED-monitor voor een PC, dan zullen je snelkoppelingen onderaan het scherm in de task bar constant inbranden op het scherm. Er zijn een aantal oplossingen om de problemen tegen te gaan, zoals het verstoppen van de task bar, maar het zorgt er alsnog voor dat veel spelers niet ontspannen achter hun PC of console zullen zitten.
Problemen tegengaan met MSI OLED Care 2.0
MSI heeft de laatste tijd ook OLED-monitoren aan haar
line-up toegevoegd, zoals de
MSI MPG 321URX. QD-OLED monitoren om precies te zijn, die qua helderheid een stuk feller kunnen dan de reguliere OLED-schermen - wat normaal ook één van de nadelen is van de technologie. Maar naast het verhogen van de helderheid heeft MSI ook een aantal trucjes toegevoegd om burn-in tegen te gaan.
Onder MSI OLED Care 2.0 zijn een aantal handige functies gestopt. Pixel Shifts verschuift de pixels op het scherm na een bepaalde interval, zodat je nooit een statisch beeld op het scherm hebt staan. De interval van de Pixel Shift kan je zelf instellen.
Als je scherm langer dan vier uur achter elkaar aan staat, dan zal de monitor je adviseren om een Pixel Refresh uit te voeren. Hierbij worden alle pixels op het scherm ververst, zodat ze niet hetzelfde beeld blijven vasthouden.
Daarnaast is een QD-OLED monitor van MSI constant aan het detecteren of je statische beelden op je scherm hebt staan, zoals logo’s of HUD in een game. Als de monitor die detecteert, dan kunnen de specifieke gebieden in helderheid worden verlaagd. Burn-in komt namelijk het meeste voor bij een hoge helderheid en statische elementen.
Met MSI OLED Care 2.0 worden op die manier ook zwarte balken bij het kijken van video’s aangepakt. Aangezien de ‘grensgebieden’ tussen zwarte pixels die uitstaan en felle pixels die wel aan staan een verhoogd risico lopen op burn-in, zorgt de technologie ervoor dat het randje automatisch in helderheid wordt verlaagd.
Lange garantie
Ondanks alle manieren om burn-in tegen te gaan, kan het helaas toch voorkomen dat de kwaliteit van het OLED-display achteruit gaat. Niet alle fabrikanten van monitoren en televisies zijn op dit gebied alleen even meegaand als het gaat om garantie.
Dat is gelukkig niet het geval met MSI. De Taiwanese fabrikant heeft met de nieuwe line-up aan QD-OLED-monitoren een standaard lange garantie van drie jaar beloofd. En daar valt ook burn-in onder. Heb je dus toch last van image retention binnen die drie jaar, dan zal MSI zonder problemen de monitor voor je vervangen.
Dit artikel is in samenwerking met MSI.