Lionhead Studios - Een overzicht van de successen

Article
maandag, 07 maart 2016 om 18:04
xgn google image
Nu bekend is dat het bedrijf definitief haar deuren gaat sluiten. Leek het ons een goed moment om een eerbetoon te doen aan Lionhead studios. Waarmee werd het bedrijf groot en waarom wordt het nu opgedoekt?
Lionhead Studios werd in 1997 opgericht door Peter Molyneux. Deze ontwerper werd geroemd om zijn visionaire blik op de game-industrie. Met titels als Theme Park en Dungeon keeper, verwierf Molyneux zijn naam in de industrie.

Black & White

Na de oprichting van Lionhead Studios begon het bedrijf aan het succesvolle strategiespel Black & White, deze game werd goed ontvangen door spelers van strategiegames en critici. In Black & White ben je een god die de mensen op de aarde een goed of slecht leven kan bezorgen.
Dit doe je in het spel door middel van zegeningen of rampen. Ook heb je in het spel beschikking over een reusachtig dier, bijvoorbeeld een koe of een aap. Met dit dier kon je bepaalde handelingen uitvoeren om zo de mensen op aarde in het gareel te houden.
Zoals gezegd, de game werd alom goed omvangen, dit valt ook terug te zien op Metacritic. Op Metacritic heeft Black & White van Lionhead Studios een score van 90 uit 100 gekregen.

87579

Fable franchise

Na het succes van Black & White timmerde Lionhead door aan een nieuwe game. Deze game zou uiteindelijk de in 2004 uitgekomen allereerste Fable worden. Woorden komen te kort bij het omschrijven van dit spel, vinden veel fans van de serie.
Het spel haalde voor een deel de mechanics uit Black & White. In Fable had je namelijk de keus om het goede en het slechte pad op te gaan om uiteindelijk de wereld te redden, of om deze toch in verdoemenis te laten vallen. Het spel was zo origineel voor zijn tijd dat ook dit spel goed ontvangen werd.
Het idee voor een goede of slechte verhaallijn was niet per se origineel, dat was het ten tijde van Black & White ook al niet, maar werd dusdanig goed uitgevoerd dat veel games met een soortgelijk systeem zeggen haar inspiratie uit deze game te hebben.
Fans van de Fable Serie dragen zoals gezegd dit spel nog steeds een warm hart toe en dat blijkt ook uit de hoeveelheid aandacht die de tweede en derde game kregen. Respectievelijk toen deze 4 en 6 jaar na het originele spel uitkwamen.
In 2013 werd het spel Fable Legends aangekondigd, deze game zou stukken uit de originele games kennen, maar het zou een co-op game worden. Vier spelers konden samen de tegenstander, een speler die door AI of door een menselijke speler bestuurd werd, verslaan. Nu Lionhead Studios haar deuren sluit, is ook besloten om de productie van deze game stop te zetten.
87580

The Movies

The Movies valt qua speelstijl misschien het beste uit te leggen door te zeggen dat het een combinatie is van The Sims en Rollercoaster Tycoon. In het spel ben je hoofd van je eigen studio en moet je iedereen tevreden zien te houden. Van de cast tot schrijver tot stageknecht, iedereen wil iets van je en je moet het ze allemaal naar hun zin maken.
De speler speelt voor regisseur en moet ervoor zorgen om een toffe film te maken. Hoe beter de film, hoe meer geld je binnenharkt en hoe beter je volgende film kan zijn.
Ook The Movies was voor Lionhead een schot in de roos, het spel won meerdere prijzen en werd door meerdere critici goed ontvangen en staat op Metacritic nog steeds op een strakke score van 84 uit honderd.

Lionhead Studios stopt ermee - hoe nu verder?

Lionhead Studios sluit nu haar deuren en het lijkt erop dat het originele concept van Fable Legends daarmee nooit het daglicht gaat zien. Microsoft zegt dat gamers op dit moment niet uitkijken naar de titels van Lionhead en er daarom niet meer in investeert. De aandacht moet gaan naar spellen waar men wel op zit te wachten.
Al met al is het doek dan nu echt gevallen voor het geesteskindje van Molyneux, die overigens al enkele jaren niet meer bij de ontwikkelaar werkt. Wat dit betekent voor de werknemers van de studio is onduidelijk. Maar aangezien het om een team van succesvolle ontwikkelaars gaat, kunnen we ervan uitgaan dat het team hun heil nog wel ergens anders gaat vinden.