Lightning Returns: Final Fantasy XIII - Waar waren we gebleven?

Article
maandag, 10 februari 2014 om 16:00
xgn google image
Eind deze week komt Lightning Returns: Final Fantasy XIII uit en dat is alweer het derde deel van het dertiende deel alweer. 'Komt daar geen eind aan' zul je denken, maar het is alweer inmiddels twee jaar geleden dat XIII-2 verscheen, en vier jaar geleden belandde XIII in de winkelrekken. Het kan dus goed zijn dat je helemaal niet meer weet waar het over ging. Wat ging er vooraf?
Met een 8.7 voor het eerste deel en een 8.5 voor XIII-2, kun je zeggen dat het dertiende deel een vrij succesvol deel is. Deze week zul je ook de recensie te lezen krijgen, waaruit zal blijken of Lightning Returns een waardige afsluiter van de trilogie is of niet.

Final Fantasy XIII

Final Fantasy XIII begint in de wereld Cocoon, waar inwoners van het stadje Bodhum uitgezet (of zelfs afgeslacht) worden vanwege het eerdere contact met iets uit de Pulse. Om het nader uit te leggen; Cocoon en Pulse zijn twee totaal verschillende werelden. Waar Cocoon aan de binnenkant van de wereld leeft, is Pulse juist de buitenkant. Ze hebben absoluut geen contact gehad wegens eerdere oorlogen, en het is dan ook noodzakelijk om de werelden uit elkaar te houden vanwege gevaar voor oorlog.
Het is allemaal begonnen met het zusje van Lightning, Serah, die in aanraking komt met de mysterieuze fal’Cie; mechanische wezens met bovennatuurlijke krachten die mensen kunnen veranderen in een gekristalliseerde vorm. Dat gebeurt dus ook. Na eerdere ontmoetingen tussen de hoofdpersonen Lightning, Shaz, Snow en Serah gebeurt er met de laatstgenoemde het ergste: ze verandert in een gekristalliseerde vorm (genaamd de l’Cie). De l’Cie hebben allemaal dezelfde visie, het creëren van de monster Ragnarok. Aan Lightning en haar kompanen de taak om uiteindelijk Serah te redden.
Serah, Final Fantasy XIII

Spoilers!

Mocht je deel dertien nog willen spelen, dan is het aangeraden om het volgende niet te lezen. We zullen namelijk het einde vertellen. Het eindigt namelijk met een chaos in Cocoon, waar Lightning moet voorkomen dat Cocoon niet vernietigd wordt. Maar daarmee is het gevaar niet geweken. Ze gaan naar Orphan, waar de Calvary wellicht het groepje kan helpen. Maar nee, zij zijn in de Cie’th (monsters die de l’Cie beschermen) veranderd. Alsof het niet erger kan!
Het monster Ragnarok dreigt gecreëerd te worden en maar dat wórdt voorkomen door Vanille en Fang, die gezamenlijk in Ragnarok veranderen, máár door hun goede wil wél voorkomen dat Cocoon en Pulse elkaar verpletteren. Doordat ze gezamenlijk in een grote kristallen pilaar veranderen, blijven Cocoon en Pulse met elkaar verbonden door het grote object, zonder dat ze elkaar aanraken. De l’Cie en fal’Cie verdwijnen en Lightning en hun kompanen zien tot hun grote vreugde dat onder andere Serah verandert in een menselijke vorm. Eind goed, al goed.
Final Fantasy XIII

Final Fantasy XIII-2

Helaas blijkt het er in XIII-2 erger aan toe te zijn dan de vermoedens eerst waren. Lightning, de hoofdpersoon uit het vorige deel, is namelijk zoek. De meesten denken dat ze zich toch heeft opgeofferd voor Cocoon en de planeet Pulse. Het is inmiddels drie jaar geleden dat het grote kristallen object geplaatst werd, maar toch is het gemis van Lightning groot. Haar jongere zusje, Serah, heeft echter last van dromen over Lightning en weet bijna zeker dat haar dromen iets betekenen. Ze is er haast zeker van zelfs.
Niemand gelooft haar echter, totdat de mysterieuze Noel haar ontmoet en zegt dat hij Lightning heeft gezien. Ondanks dat Serah Noel niet kent besluit ze met hem op avontuur te gaan. Het duo krijgt te maken met verschillende portalen, die als een soort van tijdmachine fungeren. Om gebruik te maken van die portalen kunnen Noel en Serah gebeurde gebeurtenissen toch enigszins veranderen, die er uiteindelijk voor zouden moeten zorgen dat Lightning terugkeert.

Spoilers!

Final Fantasy XIII-2 kent verschillende eindes. Al is er wel een standaard einde: daar waar Serah overlijdt door haar ‘Eyes of Etro’ vaardigheid, waarmee ze visies kan krijgen, maar Noel en Hope zien het afbrokkelen van de Nova Chrysalia, waar Lightning op de troon van Etro zit. Het beeld wisselt: to be continued.
Maar wie één van de acht andere eindes heeft gezien, weet dat Lightning wakker wordt uit haar slaap, en dat ze dus terug is. Maar hoe gaat het verder? Is het definitief afgelopen met Serah? We zullen daar allemaal achter komen in Lightning Returns: Final Fantasy XIII. Die game verschijnt op 14 februari voor de Xbox 360 en PlayStation 3.