Alles wat je over de Lenovo Legion 7 moet weten

Article
donderdag, 26 mei 2022 om 9:00
lenovo 006f1653375254
‘Stealth style’ en ‘savage performance’ is wat Lenovo ons belooft met de nieuwe Legion 7 en 7i. Bedoeld voor de echte gamer die graag zijn portemonnee trekt voor een laptop met zware specs en high-end koeling. Leuke marketingtermen of voegt de fabrikant daad bij woord?
Lenovo kondigde onlangs de Legion 7 en 7i aan, inclusief Slim-modellen. Nog een stap hoger dan de Legion 5 en dus het nieuwe paradepaardje. In Milaan deed het bedrijf meer details uit de doeken over ‘de krachtigste 16-inch laptops ter wereld’. Om binnen de serieuzere gaming community alsnog zoveel mogelijk mensen aan te spreken, zijn er behoorlijk wat smaken om uit te kiezen.
XGN was bij de demo aanwezig en sprak met John Miedema, EMEA Sr. Business Development Manager van Lenovo Legion over de line-up waarmee het merk de wereld vanaf juni wil bestormen. Maar van de 5 naar de 7… Waar is de Legion 6 eigenlijk? “Bij Lenovo Legion zoeken we altijd naar Good, Better, Best”, aldus Miedema. “Kijk naar de auto-industrie, dan zie je dat BMW een 3, 5 en 7-serie heeft. Zo beginnen wij bij een IdeaPad Gaming 3, dan hebben we onder andere een Legion 5 en nu een Legion 7. Dat is onze Good, Better, Best-classificatie.”
lenovo 008f1653375512

Stealth style

Op het eerste oog zijn de gelijkenissen tussen de verschillende Legion 7-modellen erg sterk. Esthetisch is het allemaal minimalistisch en clean, bijna zakelijk ware het niet dat er RGB-verlichting uit het keyboard en de onderkant van de laptop komt. Die mooie kleurtjes zijn overigens synchroon af te stellen op wat er op het scherm gebeurt. Shiny!
Daarnaast bevat het keyboard nieuwe WASD Force Sensors, wat je controle geeft over bijvoorbeeld de acceleratie van jouw personage of voertuig. Niet langer slechts een kwestie van wel of geen gas geven; nu kun je daadwerkelijk doseren met het harder of zachter indrukken van de toetsen. Vooral handig tijdens racegames als je niet over een stuur beschikt, of niet altijd naar een controller wil grijpen. Of je er net zo handig mee kunt zijn, zal moeten blijken.
Zowel de 7, 7i als de Slim Modellen bevatten een donkergrijze behuizing, een 16-inch scherm met WQXGA-resolutie (van 2560 x 1600 pixels) en 16:10 verhouding, Dolby Vision-ondersteuning, tot aan 240Hz variable refresh rates en G-sync of AMD FreeSync Premium. Wat betreft de aansluitingen zit je gebakken, met links en rechts meerdere USB-C poorten en een hele rits extra poorten aan de achterkant. Denk aan vanzelfsprekend een voor de voeding, HDMI 2.1, audio jack en meer.
Het gewicht is relatief zwaar en hangt tussen de 2,1 en 2,5 kg, afhankelijk van het type dat je kiest. Maar van een laptop van dit kaliber kan je dat verwachten. Toch gaat het hier om een slanke laptop, maar 19mm maximaal.

Savage performance

Onder de motorkap is waar het grof geschut van Intel en Nvidia of van AMD wordt ingezet. Met deze specs hoeft een desktop al niet eens meer nodig te zijn voor velen. De Legion 7i beschikt over de 12e generatie Intel Core i9-12900HX of een i7-12800 HX. Wie de voorkeur geeft aan AMD, komt met de 7 uit op een Ryzen 9 6900HX of Ryzen 7 6800H.
Bij laptops die gericht zijn op het gaming segment is de GPU natuurlijk belangrijker dan de CPU. En daar is niet op bezuinigd, met keuze uit de NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti of 3070 Ti. Zet ray tracing dus maar aan!
De Slim-varianten doen niet eens zo erg voor dit alles onder. Naast de eerder genoemde mogelijke processors kan de Slim in zijn lichtste vorm beschikken over een Intel Core i5-12500H of Ryzen 5 6600H. Qua videokaart gaat het dan om een RTX 3050 t/m 3070 of AMD Radeon RX 6600- of 6800S. Iets minder rauwe kracht, maar ook een lager prijskaartje.
lenovo 010f1653375542

Batterij en koeling

Om al die processing power onder controle te houden en te voorzien van genoeg stroom, zijn ze bij de tekentafel de batterij en koeling niet vergeten. Een upgrade naar 99.9Whr zorgt ervoor dat de Legion 7 en 7i de grootste batterij ooit in een 16-inch laptop hebben en langere gamesessies geen probleem zijn. Wil je de meeste performance, dan blijft op het netstroom aansluiten natuurlijk het beste idee.
Hoe zit het dan met de koeling? Laptops kunnen soms opstijgen zodra de actie op het scherm wat té hectisch wordt. Wordt de videokaart te heet, dan kan je bovendien last krijgen van throttling met framedrops tot gevolg. Miedema: “Bij throttling wordt het systeem te warm en gaat de laptop koelen. Dat kan ten koste gaan van de performance, of de TGP (Total Graphics Power) is begrensd. Vergelijk het met jezelf als je buiten gaat rennen. Op een gegeven moment moet je wel stoppen, omdat je systeem overbelast raakt."

"Wij proberen om onze infrastructuur zodanig te ordenen dat - afhankelijk van het product - we altijd de maximale performance unlocken. Dat is het ‘savage’ verhaal.”

En een sleutelrol ligt daarin klaar voor liquid cooling, een trend die we ook terugzien bij onder andere Sony’s PlayStation 5, en geavanceerde software. Van machine learning tot een algoritme dat bijhoudt of de temperatuur niet te snel omhoog schiet en beter ingrijpt. “Je wilt dat een laptop koel blijft, maar ook dat het geluid binnen de perken blijft”, aldus Miedema.

“Wij hebben daarvoor vapor chambers geïnstalleerd, een stuk metaal waar liquid in zit. Wordt het warm, dan verandert het in gas en helpt dat de hitte het systeem uit te laten. Als het afkoelt, wordt het weer liquid. Een constante cyclus en ook nog een stil systeem, omdat hier niet zo hard ventilators hoeven te draaien.”

Prijzen en release

De Legion 7 modellen zijn krachtig, maar daardoor ook allerminst goedkoop. Daarmee laat Lenovo Legion zien dat de nieuwe lijn duidelijk op het high-end segment gericht is.
De Legion 7i met Intel Core processor heeft een startprijs van 2.999 euro en is met recht te beschouwen als het vlaggenschip. De Legion 7 met AMD-hardware is 2.599 euro . De adviesprijzen van de Slim-modellen van de 7i en 7 zijn respectievelijk 1.999 euro en 1.899 euro.
Vanaf juni zullen de verschillende modellen van de Legion 7-lijn verkrijgbaar zijn.