LEGO-set uitverkocht? Geen paniek, hij wordt niet meteen heel duur

Article
maandag, 12 augustus 2024 om 16:00
Je hebt vast al eens gehoord dat een LEGO-set veel waard kan worden als hij eenmaal uit de handel is. Maar soms zie je al veel eerder dat een set is uitverkocht. Is hij dan ook meteen al zeldzaam?
LEGO is een vrij populair speelgoed, ook onder volwassenen. Als het publiek dat interesse heeft zo groot is, kan het gebeuren dat bepaalde sets vrij snel zijn uitverkocht. Maar je hoeft je daar in eerste instantie niet zo druk om te maken.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer

Niet iedereen zal er bovenop zitten wanneer een LEGO-set precies uitkomt, maar je zult vast wel eens gemerkt hebben dat zelfs iets dat pas uit is, snel uitverkocht kan zijn. Misschien dat de alarmbellen dan gaan rinkelen. LEGO-sets gaan uiteindelijk uit de handel, dus het zal voor je kansen om een set te kopen niet zo heel goed zijn als hij meteen is uitverkocht, toch?
Nou, dat valt dus wel mee. Net zoals één zwaluw geen zomer maakt, is snel uitverkocht iets heel anders dan uit de handel. Het gebeurt met gewilde sets vaak dat ze kort na lancering even zijn uitverkocht, gewoon omdat veel fans hem zo snel mogelijk willen hebben.
Dat kan zijn omdat het thema van de set een toegewijde fanbase heeft, of omdat hij bijvoorbeeld aansluit op een film die op dat moment heel populair is. Er zijn ook LEGO-fans die een set kopen omdat het een goede bron is van steentjes in een bepaalde kleur. Een set raakt dan al snel uitverkocht, maar het is niet zo dat er maar één oplage is.

Een jaar of twee in de winkel

Als vuistregel kun je ervan uitgaan dat een set ongeveer twee jaar na de lancering in de winkel blijft. Dat hij in eerste instantie even is uitverkocht, heeft daar geen invloed op. De productie stopt pas als de dag dat de set uit de handel gaat nadert. Wanneer dat precies is weet alleen LEGO en de datum kan soms op het laatste moment veranderen.
Als je wil weten of een set uit de handel is, of gewoon tijdelijk uitverkocht, kun je het beste even bij LEGO.com kijken. Veel oudere sets die uit de handel zijn, hebben daar namelijk nog steeds een productpagina, waarop dan “product uit de handel” of “retired product” te lezen staat. Bij een set die nog terugkomt, staat er “uitverkocht” of “sold out”. Er is ook een sectie "laatste kans om te kopen": de sets die daar staan gaan binnenkort uit de handel.
Het kan ook zijn dat er “nalevering” of “back order” staat. Dat betekent dat de set tijdelijk is uitverkocht, maar dat al bekend is wanneer de volgende lichting van de lopende band rolt. Je kunt je bestelling dan evengoed plaatsen en LEGO heeft al een schatting van wanneer je hem ontvangt.
Bij andere winkels is het vaak net iets minder transparant. Wel blijft gelden dat uitverkocht meestal betekent dat hij nog terugkomt. Als er geen enkele aanbieder meer is van een set, verdwijnt hij vaak stilletjes uit de schappen of de online zoekresultaten.

Wat als je maar een paar per klant mag kopen?

Net zoals een uitverkochte set niet meteen zeldzaam is, is een limiet op het aantal dat je mag bestellen ook niet iets om je echt druk om te maken. LEGO stelt zo’n limiet in op praktisch alle sets, ongeacht of ze in de markt gezet worden als bijzondere items of niet. Zelfs op Star Wars Battle Packs, die toch bedoeld zijn om vaker te kopen en er een legertje mee te bouwen, zit een limiet.
Dat is niet omdat LEGO er maar weinig heeft, of van plan is er maar een paar te maken. Waarschijnlijk is het eerder een maatregel om scalpers, mensen die producten opkopen om door te verkopen, tegen te gaan. De vraag van klanten die gewoon één of twee exemplaren van een set willen hebben, is beter bij te houden als ze niet door één persoon met tientallen tegelijk besteld worden.

Onmiddellijke populariteit kan wel een teken zijn

Als een set snel is uitverkocht, hoeft het dus niet te betekenen dat hij op dat moment zeldzaam is. Maar alle sets worden uiteindelijk zeldzaam en een run op een set die net uit is, kan wel een vroeg teken zijn dat hij, nadat hij uit de handel is, gewild wordt. Een set als Barad-dûr of Jaws (beide kort na lancering erg gewild) wordt vast wel wat waard als hij eenmaal niet meer gemaakt wordt
Maar de prijzen gaan pas stijgen als hij ook daadwerkelijk uit de handel is. Bovendien wordt het vaak pas een grote stijging als je de laatste resten van de voorraad ook niet meer tegen het lijf kunt lopen in fysieke winkels. Als je een set wil voor de eventuele doorverkoopwaarde is het trouwens wel slim om hem te kopen als hij nog in de handel is, het liefst in de aanbieding, anders heb je kans dat je in eerste instantie al meer dan de adviesprijs moet investeren.