Hoewel sommige bouwers zonder
instructies maken wat in hun hoofd opkomt, zullen de meeste
LEGO-fans de meegeleverde instructies volgen. Tegenwoordig zul je niet zo snel een boekje vinden dat onduidelijk is, maar dat was vroeger wel anders.
Hoe groot een
LEGO-set ook is, het lukt de meeste mensen wel om hem correct in elkaar te krijgen. De instructies van een set zijn daar een belangrijke factor in. Per stap krijg je bijvoorbeeld te zien welke steentjes je nodig hebt, zodat je ze van tevoren kunt uitzoeken en weet dat de stap voltooid is als ze allemaal in het model dat je bouwt zitten.
Je wordt bovendien gevraagd om het model regelmatig te draaien en keren, zodat je het altijd onder de beste hoek ziet om te weten welk steentje waar moet. Als dat niet helpt worden dingen in extra detail getoond, of zelf op ware grootte zodat je precies kunt afmeten of alles ver genoeg uit elkaar zit. Dat alles zorgt dat je een beetje je best moet doen om een LEGO-model verkeerd in elkaar te zetten.
Goed naar de plaatjes kijken
Maar dat is niet altijd zo geweest. Niet dat het vroeger extreem moeilijk was om LEGO te bouwen, maar de instructies waren niet altijd even helder. Het was bijvoorbeeld lang niet bij elk model gebruikelijk om aan het begin van elke stap een lijst te maken van alle steentjes die je nodig ging hebben.
Zo werd het opvolgen van LEGO instructies een soort Zoek de verschillen-puzzel waarbij je steeds de vorige stap en de huidige stap met elkaar en met je model moest vergelijken. Dat is natuurlijk redelijk te doen als je met heel verschillende kleuren werkt, maar als de huidige stap veel zwart toevoegt aan zwart is het niet vanzelfsprekend dat je in één oogopslag ziet waar de steentjes moeten komen.
De kwaliteit van de plaatjes was ook niet altijd ideaal. Tegenwoordig kun je de kleuren van steentjes meestal goed herkennen op de pagina’s van je instructieboekje. Maar het is nog niet zo heel lang geleden dat zwart en donkergrijs in sommige boekjes nauwelijks van elkaar te onderscheiden waren, tenzij je ze tegelijk op dezelfde pagina kon zien.
Elke hoek die je wil in de app
Hoe erg de LEGO instructies ook verbeterd zijn, de papieren instructies hebben altijd bepaalde beperkingen. Neem bijvoorbeeld de hoek waaronder je het model ziet. LEGO doet zijn best om te zorgen dat de hoek waaronder je een set ziet je alle nodige informatie geeft. Maar als er eenmaal een boekje gedrukt is en er is toch iets niet helemaal duidelijk, kun je het niet meer draaien om het beter te zien.
Gelukkig is daar een
app voor. Met je smartphone of tablet kun je de instructies ook zien via de
LEGO Builder app. Daarin kun je het model steentje voor steentje opbouwen en bij elke stap het model 360 graden draaien om te zien wat er nu precies gebeurt. Zo hoef je je echt nooit meer af te vragen of je je LEGO goed in elkaar hebt gezet. (Voor oudere sets is deze functie helaas niet altijd beschikbaar).
Ook handig: deze app heeft een functie om samen te bouwen. Dat kan een uitkomst zijn als je ouder bent van een kind dat nog wel eens hulp kan gebruiken, of heel grote bouwwerken aan het maken bent, waarbij veel handen licht werk maken. Als alternatief kun je van bijna alle sets, en in ieder geval alles dat recent is verschenen, ook de instructies
gratis als pdf downloaden.