Koen van Herk mag dankzij CampZone naar de Cosplay World Masters in Portugal

Article
donderdag, 27 februari 2020 om 12:13
koen van herkf1582203055
Cosplayer Koen van Herk (27) kan zijn geluk niet op. Vorig jaar sprong hij een gat in de lucht omdat hij zich op CampZone kwalificeerde voor de Cosplay World Masters. Nu kriebelt het bij hem dat die wedstrijd steeds dichterbij komt. Koen: "het is geweldig om straks Nederland te vertegenwoordigen." Hij is de organisatie van CampZone erg dankbaar dat hem deze kans wordt geboden.
Sinds Koen CampZone heeft ontdekt, kan hij zich hier elke keer weer opnieuw uitleven. Hij mengt zich helemaal tussen een menigte gelijkgestemde mensen. Voor hem is het net één grote camping met mensen die ondertussen vrienden zijn geworden. Koen: “Iedereen heeft een passie voor games en ik heb er een heleboel vrienden gemaakt.” Ook dit jaar gaat Koen naar het campingterrein om meerdere dagen van een lange game-vakantie in de buitenlucht te genieten. Niet alleen voor de games, maar ook voor de cosplays. CampZone is voor hem door de cosplays net een camping uit een fantasiewereld.

Cosplay is acteren

Al sinds de middelbare school vormt cosplay een essentieel onderdeel van zijn leven. Met pagina’s aan zelfgeschreven filmscripts op zak, trokken hij en zijn vrienden erop uit om filmpjes te maken. De James Bond- en The Witcher-franchises dienden als voornaamste creatieve inspiratie. In de filmpjes probeerden ze personages zo geloofwaardig mogelijk na te maken. “Cosplay is niet alleen in een ‘raar’ kostuum rondlopen, maar ook helemaal opgaan in het karakter. Eigenlijk acteren!”
Eerst vond hij dat maar eng. “Op comic cons droeg ik al een cosplay, maar ik voelde mij niet echt alsof ik dat personage was.” Dankzij CampZone heeft hij dat acteren naar een hoger level kunnen tillen. Geïnspireerd door een scene uit de DLC van The Witcher 3, voerde hij een monoloog op die de aandacht van het publiek duidelijk wist te vangen. Verkleed als de onsterfelijke Olgierd von Everec, startte hij zijn stuk al met een doorgezaagd zwaard door zijn lijf. “Ik was zenuwachtig. Voordat ik het opvoerde, heb ik de monoloog honderden keren doorgenomen.” Uiteindelijk won hij de competitie en daarom mag hij in mei naar Portugal om het tegen cosplayers uit andere landen op te nemen.
koen van herk 2f1582203224

Een kostuum van ‘troep’

Het talent is hem niet komen aanwaaien. Dat heeft hij moeten leren! In het verleden maakte hij zijn kostuums zelfs van ‘troep’ zoals karton en papier. Zo werkte hij ooit aan een Pip Boy uit Fallout 3 die helemaal uit papier-maché en karton bestond. “Je hebt geen dure materialen nodig om een grappig kostuum in elkaar te zetten.” De werkwijze die hij hierbij hanteerde doet denken aan de Low-tech Cosplay Competitie op CampZone. Deze wordt naast de Cosplay Contest georganiseerd en prikkelt je om met karton, vuilniszakken, ducttape etc. een kostuum te maken. “Je wordt creatief uitgedaagd.”
Natuurlijk pakte Koen tijdens de CampZone Cosplay Contest niet met een kartonnen kostuum uit. Dat deed hij in het begin, maar inmiddels maakt hij professionele kostuums. Soms is hij maanden bezig met het perfectioneren van één ontwerp. Hij begon vorig jaar in mei al aan zijn Olgierd kostuum en was pas in september klaar. “Door al die tijd die je erin steekt, wordt het moment dat je erin mag stralen alleen maar bijzonderder.” Hij weet dat andere cosplayers er ook zo instaan. Hij geniet dan ook vaak van de werken van anderen.
koen van herk 3f1582203289

Portugal, ik kom eraan!

Ondertussen is Koen al gestart met de voorbereidingen voor Portugal. Dit wordt nog een tijdrovende klus, omdat hij het moet combineren met een zware baan en een verhuizing. “Ik wil nog niet vertellen wat ik aandoe, maar ik heb spectaculaire plannen.” Uiteindelijk wil hij ook deze keer zo groot mogelijk uitpakken, omdat hij verwacht dat het niveau nog vele malen hoger zal liggen dan het geval al was bij de CampZone Cosplay Contest. In mei moet zijn creatie al af zijn. “Dat wordt een uitdaging!"
Uiteindelijk gaat Koen na zijn bezoekje aan Portugal, ook in juli naar de nieuwe editie van CampZone. Hij kijkt er vooral naar uit om de kostuums van anderen te zien. “Er zitten altijd gave creaties tussen die je ‘wauw, dit is ook nog mogelijk’ laten denken.” Doordat hij met anderen in gesprek gaat over hun creaties, heeft hij al een heleboel vrienden gemaakt. Voor hem is CampZone alsof hij ontspannen op vakantie gaat met kameraden die hij de rest van het jaar niet kan zien. Hij gaat nog wel eens naar verjaardagen, maar ziet ze te weinig. "Mijn drukke agenda laat het helaas niet toe."

Goedkopere kaartjes

Dit jaar gaat Koen zijn maten tussen 26 juli en 3 augustus weer zien. Dan worden er op CampZone diverse leuke activiteiten en spannende competities georganiseerd. Voor Koen kan het niet snel genoeg komen. Wil jij net als Koen naar CampZone, dan is de tip om je kaarten snel te bestellen via de webshop van CampZone. Kaarten zijn goedkoper wanneer deze ruim van tevoren worden aangeschaft.

Populair Nieuws

Laatste Reacties