Kijk gratis de Grand Prix van Imola zonder Viaplay-abonnement

Article
vrijdag, 17 mei 2024 om 11:00
gp imola 2022 race
Dit weekend racet de Formule 1 weer op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Wil je de Grand Prix van Imola gratis kijken, dan kan je dat op deze manier doen.
Lange tijd was het circuit in Imola een klassieke locatie voor de Formule 1. In 1980 werd de sport er voor het eerst georganiseerd als de GP van Italië, gevolgd door de GP van San Marino van 1981 tot 2006. Dat laatste jaar werd bekendgemaakt dat de race geschrapt zou worden om ruimte te maken voor de GP van België en sindsdien leek het circuit nooit meer terug te komen op de F1-kalender.
Maar door het coronavirus kwam daar verandering in. Er moesten haastig nieuwe plannen gemaakt worden en de hulp werd ingeroepen van de organisatie achter het Autodromo Enzo e Dino Ferrari. Sindsdien is het circuit weer terug, op 2023 na. Toen moest de race namelijk afgelast worden door zware regenval en overstromingen.
De kans was zeer groot dat Max Verstappen de editie vorig jaar zou hebben gewonnen. De Nederlander was op dat moment namelijk bezig aan zijn opmars om tien overwinningen op een rij te boeken en de voorgaande edities heeft de Nederlander al bewezen goed uit de voeten te kunnen op de thuisbasis van Ferrari.
De verhoudingen liggen dit jaar alleen iets anders. Red Bull Racing is nog steeds een grote favoriet, maar de concurrentie is een stuk steviger geworden. Tijdens de GP van Miami heeft McLaren namelijk bewezen dat de geïntroduceerde upgrades goed werken. Niet alleen won Lando Norris met een beetje hulp van de safety car, de Brit was de hele race de snelste man op de baan. En volgens McLaren moeten de upgrades nog beter werken in Imola.
Red Bull komt ook nog met een aantal updates dit weekend, maar het grootste vraagteken is Ferrari. Voor de eerste Italiaanse race van het seizoen heeft het team uit Maranello namelijk een flink aantal upgrades gepland staan. Het is de vraag of Ferrari daarmee op gelijke hoogte kan komen als McLaren en Red Bull Racing, waarmee we misschien een driestrijd krijgen om de overwinning. Dat hebben we al lang niet meer gezien in de Formule 1.

Gratis GP van Imola kijken

Om alles live te volgen in Imola, heb je een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro. Dat zijn de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 weer anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie - tot in ieder geval het einde van dit seizoen - in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. En in andere landen is F1 helemaal gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Luxemburg. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via RTL Zwee. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Luxemburg wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent met een server en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Imola volgen.

Populair Nieuws