Is Link dood in The Legend of Zelda: Majora's Mask?!

Article
zondag, 01 maart 2015 om 14:00
xgn google image
The Legend of Zelda: Majora’s Mask zit vol met deprimerende (side)quests, maar de volgende fantheorie slaat alles. Is Link, de held van Ocarina of Time, dood in The Legend of Zelda Majora’s Mask? XGN zoekt het uit!

De rouwfasen van Kübler-Ross

WAARSCHUWING: De volgende tekst heeft een extreem hoog nerd-gehalte. Lees verder met uiterste voorzichtigheid. Je bent gewaarschuwd.
XGN duikt diep de pyschologie in, want volgens de fantheorie staan de vijf gebieden in Majora’s Mask symbool voor de vijf fasen van rouw. Deze vijf fasen zijn bedacht door de psycholoog Elisabeth Kübler-Ross, en gaan over de mentale progressie van een persoon na een traumatische ervaring.
De fasen zijn ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en aanvaarding (acceptatie). Deze vijf fasen komen overeen met de vijf gebieden in Majora’s Mask: Clock Town, Woodfall, Snowhead, Great Bay en Ikana Valley.
Te beginnen met de eerste fase, namelijk ontkenning. Zoals jullie weten is het land Termina in constante dreiging van de maan die elk moment neer kan storten. De bewoners van Clock Town zijn alleen in ontkenning over de maan en ze zijn zelfs bezig met het voorbereiden van een carnaval! Verschillende personages ontkennen het neerstorten van de maan, de eerste fase dus.
In het Deku Palace in Woodfall is de Deku Princess ontvoerd en de Deku King geeft een aapje de schuld. Het aapje is onschuldig, maar volgens de koning moet hij sterven. Eigenlijk is de Deku King gewoon boos, fase twee dus. Hij weet niet hoe hij met de situatie om moet gaan, dus wordt hij maar boos op het onschuldige aapje.
In het ijzige Snowhead kom je de geest van de overleden Goron leider Darmani tegen. Hij smeekt aan Link om hem met zijn magie weer levend te maken, wat de derde fase onderhandelen is. Nadat het niet lukt om zijn leven te verlengen wordt Darmani depressief, fase vier van de rouw. Dit zien we ook terug bij Lulu in de Great Bay, die introvert is en niets zegt omdat haar eieren (kinderen) zijn gestolen.
Uiteindelijk komen we bij het laatste gebied, Ikana Valley. Hier klim je omhoog om naar de laatste dungeon te komen, symbolisch voor het stijgen naar de hemel. Ook krijg je hier de light arrows, een symbool voor verlichting. Link reist door de vallei van de dood, door de vier fases naar de laatste fase: aanvaarding.
67669

Is Link dood?!

Om wie rouwt Link dan precies? De populaire fantheorie gaat verder. Volgens de theorie zit Link in Majora’s Mask vast in purgatorium, de plek tussen hemel en aarde. De gebeurtenissen in de game zijn Link die zijn eigen dood moet accepteren, zodat hij door kan gaan naar het hiernamaals.
Als eerste is er de naam van de wereld: Termina. Terminaal betekent: laatste fase en kan dus gezien worden als precies dat, de laatste fase in het leven van Link. Als tweede is hoe je toegang krijgt tot Termina. We zien dat Link in een donker gat valt, waar de theorie er vanuit gaat dat hij het loodje legt.
Dit komt omdat vallen in de 3D Zelda games altijd realistischer wordt afgebeeld dan andere elementen. Je neemt bijvoorbeeld schade als je van te hoog naar beneden valt. Daarnaast krijg je tijdens het vallen in het gat ook een surrealistisch, bizar beeld te zien waardoor het lijkt alsof je naar een soort droomwereld wordt getransporteerd.
Links paard Epona zal deze val ook nooit overleefd kunnen hebben, maar zelfs als ze dat wel kon, zou ze nooit in een korte tijd door het verraderlijke gebied geloodsd kunnen worden. Later kom je Epona ineens tegen bij Romani Ranch, wat logisch gezien dus helemaal niet kan.
Naast Epona kom je in Majora’s Mask ook heel veel andere personages tegen die ook in Ocarina of Time voorkomen. Is dit toeval? Link vult zijn persoonlijk purgatorium met mensen die hij al eerder in zijn leven ontmoet heeft.
67670

Maskers en de Hero’s Shade

De drie maskers die je gebruikt om te transformeren, (Deku, Goron en Zora Mask) zijn alle drie gebaseerd op overleden personages. Je komt de Darmani de Goron tegen als geest, Mikau de Zora sterft voor je neus en het Deku Masker is de geest van de overleden zoon van de Deku Butler. Dit is interessant vanwege een lied die je leert spelen in de game: de Elegy of Emptiness.
De Elegy of Emptiness laat je namelijk een standbeeld maken van de drie personages die overleden zijn: de Deku, Goron en Zora maskers. Link kan met dit lied ook een standbeeld van zichzelf maken. Betekent dit dat Link zelf ook dood is?
In The Legend of Zelda: Twilight Princess komt Link een personage genaamd de Hero’s Shade tegen, die hem allerlei zwaard-technieken leert. Volgens Hyrule Historia,de officiële chronologie van de Zelda games, is dit de geest van de hero of time. Link uit Majora’s Mask dus. Hij werd een geest, omdat hij spijt dat dat hij nooit zijn vaardigheden aan iemand kon leren.
Volgens personages in Ocarina of Time veranderen mensen die verdwalen in de Lost Woods in Stalfos (skeletachtige wezens). Laat het nou net zo zijn dat de Hero’s Shade eruit ziet als een Stalfos! Dit kan dus betekenen dat de Link uit Majora’s Mask verdwaalde/stierf in de Lost Woods en daarna veranderde in een Stalfos. Zijn geest bleef ronddolen omdat hij zijn zwaard-skills niet aan niemand kon leren.
Niet overtuigd dat de Hero’s Shade Link is? Naast de vorige argumenten is hij linkshandig en hij gebruikt liedjes uit Ocarina of Time en Majora’s Mask. Toeval? Dacht het niet!
Link die aan het einde van Majora’s Mask de mist in rijdt, is Link die zijn eigen dood accepteert. Duister!
Ben je het met deze theorie eens of heb je een andere theorie? Laat het ons weten in de comments! Kan je geen genoeg krijgen van Majora’s Mask? Bekijk dan onze specials over de 5 beste maskers, de 5 meest opmerkelijke personages en nog veel meer!

Populair Nieuws