Is het niet eens tijd voor De Sims 4?

Article
zaterdag, 23 juni 2012 om 12:00
xgn google image
Niet zo lang geleden verscheen in navolging van De Sims: Showtime uitbreidingsset een schijfje met daarop alleen maar accesoires voor het virtuele poppenhuis genaamd: Katy Perry Pakt Uit. Binnenkort kunnen we met geesten en andere paranormale wezens spelen in De Sims: Bovennatuurlijk. Inmiddels zijn er al aardig wat uitbreidingspakketten voor de derde Sims-game. Wordt het tijd voor De Sims 4?
De Sims heeft al meer dan tien jaar een enorme aantrekkingskracht op gamers van alle leeftijden. Dat is niet vreemd, aangezien er veel mogelijkheden zijn. Zo speelt de één het virtuele poppenhuisspel vooral om vrienden na te bouwen, terwijl een ander uren steekt in het nabouwen van het Witte Huis als Simshuis. En dan moet het Sims-leven nog beginnen, waarin vaardigheden te halen zijn, carrière gemaakt moet worden en misschien wel een baby geboren kan worden.

De eerste De Sims dateert uit 2000 en had zeven uitbreidingspakketten. In 2004 volgde De Sims 2, waarin de graphics duidelijk waren opgeschroefd. De Sims 2 kreeg acht uitbreidingspakketten. Inmiddels zijn we al sinds 2009 bezig met De Sims 3, een game waarin de Sims minder pop-achtig en meer menselijk lijken. Er zijn zes uitbreidingspakketten verschenen en de nieuwe, ‘Bovennatuurlijk’, is net aangekondigd.
Steeds zit er vier tot vijf jaar tussen Sims-games en dat betekent dat we in 2013 waarschijnlijk wel een nieuwe telg in de The Sims-serie kunnen verwelkomen. Op dit moment is de studio Maxis, die De Sims voor Electronic Arts ontwikkelt, nog druk met de vernieuwde versie van SimCity, maar als die eenmaal verschenen is in februari volgend jaar, dan is er weer ruimte voor een nieuw, groot project en dat zou natuurlijk zomaar De Sims 4 kunnen zijn. Misschien zal de game daardoor pas in 2014 verschijnen.
Al een jaar geleden registreerde EA de internetdomeinnaam www.TheSims4.com, dus dat de uitgever wel een vervolg in de planning heeft wordt hierdoor aannemelijker. Helaas is er nog niets te zien op de link. Bovendien moet Maxis wel vol bruisende, nieuwe ideeën zitten voor het vierde deel van de simulatiegameserie. Volgens gamesite IGN zijn er vijf dingen die met De Sims 4 kunnen worden gedaan: meer online spelen, een verhaalmodus, een nieuw uiterlijk, grotere steden en meer lifestyle opties.
Sociale Sims
Dat er meer met online spelen kan worden gedaan, is duidelijk. De Sims heeft een eigen Facebook game en tijdens de E3 is in alle drie de grote presentaties (Microsoft, Nintendo en Sony) minimaal een keer het woord ‘social’ wel gevallen. Het spelen met sociale netwerken of anderzijds sociaal gamen moet het de komende tijd helemaal worden en dan zou Maxis gek zijn om daar ook niet mee te experimenteren.

Een verhaalmodus zou een leuke optie kunnen zijn in De Sims 4. Maar De Sims Middeleeuwen, dat vorig jaar verscheen en een andere manier van spelen kent (meer RPG-achtig), was ook geen daverend succes. Als het verhalend spelen van de simulatiegame optioneel zou zijn, dan is zo’n verhaal een enorme plus aan een nieuwe De Sims die de spelervaring enorm kan verrijken. Je zal De Sims toch weer van een andere kant zien.
Vanzelfsprekend zal ook het uiterlijk veranderen in een nieuwe game. Het is de vraag of we hierbij moeten denken aan de individuele poppetjes, of de hele spelwereld. Zo zou Maxis natuurlijk kunnen kiezen voor een stijl die meer overeenkomt met die van de gloednieuwe SimCity, zeker omdat een van de bazen in april heeft gezegd dat een connectie tussen de twee games een vrij logische keuze is. Het uiterlijk van de Sims zelf zal waarschijnlijk altijd tussen poppen en mensen blijven hangen, want dit is iets waar Maxis bewust voor gekozen heeft.
Of grotere steden een goed idee zijn voor De Sims 4, is de vraag. De game moet wel speelbaar blijven op de PC en menig PC heeft al moeite met De Sims 3. Bovendien heeft het naar de stad kunnen gaan sommige spelers afgeschrokken, die daardoor nog steeds De Sims 2 spelen. Het hele extra leven waarbij naar allerlei plekken kan worden gegaan en het huis verlaten wordt, ervaren deze gamers als iets ingewikkelds en het maakt De Sims nog meer werk dan het al is.
Fastfoodketens en Olympische Spelen
Vanzelfsprekend zullen er meer lifestyle-opties aan een nieuwe De Sims worden toegevoegd. Mensen willen altijd meer en meer en in De Sims 3 zijn nog steeds maar weinig loopbanen mogelijk. Meer keuze in voedingsmiddelen, banen, vaardigheden en toekomstdromen brengt meer afwisseling in de game. Juist omdat de meeste gamers zich specifiek op bepaalde elementen uit De Sims richten, zoals alleen maar huizen bouwen of een bepaalde Sim zo slim mogelijk maken, is het van belang dat op alle gebieden meer keuzemogelijkheden moeten zijn.
In ieder geval heeft XGN wel ideeën over spulletjespakketten. In De Sims 2 was het mogelijk om je huis helemaal volgens de laatste trends uit het Zweedse woonwarenhuis IKEA in te richten en voor arme Sims waren er speciale kledingstukken die alleen in de Hennes & Mauritz (kortweg de H&M) te vinden zijn. Wie weet heeft de vierde generatie Sims wel de mogelijkheid om allemaal fastfoodketens te bouwen: McDonalds, Burger King, Kentucky Fried Chicken, Dunkin’ Donuts, Krispy Kremes. Uiteraard heten ze dan waarschijnlijk SimDonalds en Simmy Kremes.
Een ander idee is een uitbreidingspakket waardoor je een groot sportevenement als de Olympische Spelen met je Sims kunt (her)beleven. Van het bouwen tot een stadium tot het uitnodigen, socialisen en strijden met andere Sims; de Olympische Spelen kan zelfs voor banen en een boel vaardigheden zorgen. Nu het door de Sims 3-uitbreiding Beestenbende mogelijk is om paard te rijden, is in ieder geval de sport dressuur vast goed te oefenen thuis. "Welkom op de oSimsische Spelen van 2013!"
De S van Supersim
De film Avengers heeft wel 1,5 miljard dollar in het laatje gebracht en dat wil zeggen dat zowel superhelden als films erg populair zijn. Waarom maakt Maxis geen uitbreidingspakketten waarin je Sim tot superheld kan verworden en onschuldige burgers uit de handen van schurken kan redden? Of een uitbreidingspakket Hollywood, waarmee je je Sims-stad tot filmstad kunt maken met bioscopen, acteerlessen, papparazzi, rampen enzovoorts.
Plannen genoeg dus voor een nieuwe Sims. Dat is bij de studios van Maxis vast niet anders. Sterker nog, waarschijnlijk is er op dit moment al een team bezig met het ontwikkelen van De Sims 4. EA houdt nog steeds de lippen stijf op elkaar wat betreft een nieuw deel in de serie en ook Maxis praat eigenlijk alleen over inspiratie en ideeën voor uitbreidingssets voor het derde deel. Al dat wachten doet ons balen dat we in de echte wereld leven, want in De Sims hadden we de tijd allang vooruit gespoeld.

Populair Nieuws