Is GTA 5 nog steeds een van de beste games ooit?

Article
zaterdag, 21 augustus 2021 om 11:00
gta 5 ps5f1617875143
Eén van de beste games aller tijden worden. Dat is nogal een grote klus, maar wel een titel die Grand Theft Auto 5 heeft verdiend. De game van Rockstar Games wist in 2013 al tal van fans te maken en heeft sindsdien eigenlijk alleen maar meer roem vergaard. Nu, met de remaster voor PS5 en Xbox Series X nog enkele maanden van ons vandaan zijn we alleen benieuwd: Is GTA 5 nog steeds een van de beste games ooit?
Toen Grand Theft Auto V in 2013 verscheen op de PlayStation 3 en Xbox 360 werd de game met lovende kritieken onthaald. Met een bijna perfecte score werd de game in 2013 onthaald, waarna de re-release in 2014 wederom hoge ogen wist te gooien. Ook toen werd de game op console onthaald met een 97 op Metacritic.

Probleem in de basis

Eén van de grootste plezieren van GTA 5 was dat de game een lust is voor het oog. Grafisch was de game fenomenaal waardoor de spectaculaire open-world een genot was om te verkennen. Het enige puntje van kritiek in 2014, een jaar na de oorspronkelijke release, was dat de ontwerptrucjes van de vorige generatie wel wat zichtbaar werden.
De manier waarop Los Santos in elkaar is gezet, werd namelijk in 2014 al wat verouderd geacht. Met de aankomende re-release in aantocht doet het dan ook direct afvragen of het verouderde design voor problemen gaat zorgen. Wat in 2013 het nieuwste van het nieuwste was, kan acht jaar later immers best wat glans hebben verloren.
Wat in het voordeel van de game spreekt is dat wat veroudering in het design niet een al te groot probleem hoeft te zijn. Wat belangrijk is, is immers of de game ondanks dat nog lekker speelt. Gameplay is de koning en zolang dat anno 2021 nog steeds goed is, maakt het niet super veel uit dat de game qua design in de open wereld wat ouder is.
gta 5 pc cheats 70313

Gameplay blijft koning

Op gameplaygebied staat GTA 5 dan ook nog als een huis. Tenminste, in grote delen werkt alles nog prima. Het schieten in GTA 5 was altijd al lekker, net als het rijden. Deze twee aspecten maakten het zo tof voor spelers om door de reusachtige Los Santos zandbak te struinen.
Voor de nieuwe PlayStation 5 en Xbox Series X versie worden een aantal updates toegevoegd die de game in een moderne speeljas moeten steken. Denk hierbij vooral aan een 60 fps framerate die de game een stuk soepeler laat spelen. Daarbij wordt de game ook met een 4K-resolutie aangeboden. GTA 5 gaat er op de nieuwe hardware dus beter dan ooit uitzien, terwijl de speelervaring ook verbeterd is via de framerate.
Waar spelers onder andere die verbetering in zullen aantreffen is het schieten en rijden door de stad. Doordat de beelden als het ware twee keer zo vaak ververst worden, voelen beide aspecten simpelweg soepeler. Als het goed is, moet de nieuwe versie in november dan ook nogmaals gaan benadrukken hoe uitstekend de open-world game wel niet speelt.
gta online next genf1625064825

GTA Online

Dat de gameplay op de last-gen versies nog als een huis staat wordt daarnaast via een ander aspect van de game nog maar eens benadrukt. Natuurlijk doelen we dan op GTA Online. Het multiplayeronderdeel van GTA 5 is anno 2021 populairder dan ooit, wat in grote delen te maken heeft met de constant ontwikkelende wereld die Rockstar Games creëert.
GTA Online blijft maar updates ontvangen waar spelers weer tientallen tot honderden uren in steken. Dit komt allemaal in de vorm van nieuwe modi, verhaallijnen en natuurlijk wagens en wapens. Spelers kunnen hun imperium maar blijven uitbreiden in een wereld waarin ze met vrienden samen door Los Santos chaos zaaien.
Het is dan ook dit onderdeel van GTA 5 dat meer dan ieder ander aspect laat zien dat GTA 5 nog steeds een van de beste games ooit is. In de geschiedenis van gaming zijn er weinig tot geen andere games te noemen die na zoveel jaar tijd nog steeds zoveel gespeeld wordt als GTA 5, iets wat in grote delen te maken heeft met GTA Online.
De enige manier om GTA Online te spelen is immers door GTA 5 te halen. Dat is ook een van de redenen waarom de game na acht jaar nog steeds vaak hoog in de maandelijkse MPD-lijsten verschijnt van best verkochte games van de maand. Gedurende de vorige generatie heeft de game hier bijna iedere maand gestaan van de levenscyclus van de PS4 en Xbox One.
gta 5 wereldwijd 33 miljoen keer verkocht 56277

Nog altijd een koning

GTA 5 is dan ook zeker nog een van de beste games ooit gemaakt, al ligt dat inmiddels niet per se meer aan het singleplayer-onderdeel. Deze vormde natuurlijk wel de basis van het succes en het verhaal rondom Michael, Trevor en Franklin is zeker nog vermakelijk, maar goede verhalen zien we inmiddels wel wat vaker de revue passeren. Wat GTA 5 daadwerkelijk een van de beste games ooit maakt, is GTA Online.
De community die zich rondom de multiplayer heeft gevormd is van een compleet ander niveau. Van rollenspellen die je op Twitch kunt volgen met creatieve verhaallijnen tot stunt races waarvan je mond van openvallen; fans vinden eindeloos plezier in GTA Online. Voor anderen is het simpelweg een lekkere verzamelplaats om na werk of school in rond te hangen met vrienden.
Hoe je het ook wendt of keert, GTA 5 is en blijft een van de beste games ooit ondanks wat verouderde aspecten. Gelukkig voor fans worden deze op 11 november met next-gen versies opgepoetst en worden fans ook nog eens met nieuwe content beloond. Wat dat betreft is het logisch dat Rockstar Games zo lang wacht met GTA 6, want ja, de hardcore fanbase geniet nog met volle teugen van wat er nu al is.

Populair Nieuws