Is de smartphone de ultieme retroconsole?

Article
donderdag, 20 maart 2014 om 12:14
xgn google image
Nee. Vroeger was niet alles beter. Maar er waren wel een heleboel geweldige games die uitgegroeid zijn tot ware klassiekers en die het spelen nog steeds waard zijn. Mario, Sonic, Zelda, je kent ze vast. Maar wil je deze oude krakers spelen, dan heb je ook de oude consoles nodig. Zou het daarom niet veel gemakkelijker zijn als je ze gewoon op je smartphone kunt spelen?
Dat oude games nog veel gespeeld worden, is natuurlijk geen verrassing. Ondanks dat de graphics en het geluid het niet halen bij de hedendaagse standaard, is de gameplay van de toppers van toen nog steeds van zeer hoog niveau. Sterker nog, er is een enorme schare fans van deze klassiekers. En de smartphone zou zomaar de ultieme retroconsole kunnen zijn.
Is de smartphone de ultieme retroconsole?

Power genoeg

Hoewel de NES, SNES, Megadrive en dergelijke allemaal state-of-the-art waren toen ze voor het eerst verschenen, is de hardware van toen natuurlijk kinderspel vergeleken met nu. Een iPhone 5S bijvoorbeeld is vele male krachtiger dan welke console van toen dan ook. Het zou dus geen enkel probleem moeten zijn om alle toppertjes van toen te laten werken op een smartphone. Bovendien heeft een smartphone meer dan genoeg opslagcapaciteit om de games in op te slaan en bestaat er een geweldig distributiekanaal voor de games in de vorm van de Google Play Store en App store.

Klein maar fijn

Nog een voordeel van de smartphone is dat je alle retrogames overal mee naar toe zou kunnen nemen. Natuurlijk beschik je met een gsm niet over het grote scherm zoals je vroegere CRT-tv thuis. Maar een nieuwe Samsung Galaxy S5 beschikt over een 5,1” full hd-display. Flink meer dan het 2,6” tweekleurendisplay van de oude Gameboy. Combineer dat met de relatief eenvoudige knoppen lay-out van oudere consoles en het spelen van retrogames op je gsm moet geen enkel probleem vormen.

Nieuwe mogelijkheden?

Bij het verschijnen van oude titels, was de techniek natuurlijk ook beperkt. Internet was niet beschikbaar voor de massa en multiplayer was vaak beperkt tot 2 of maximaal 4 spelers. Zou het niet geweldig zijn om Mario Kart met 8 man tegelijk te spelen via mobiel internet? Of Bomberman met z’n vieren? Dat staat garant voor menig uurtje fanatiek gamen en bergen trash talk. Ook tussentijds saven zou mogelijk gemaakt kunnen worden evenals het eenvoudig vergelijken van je rankings en high scores met vrienden.
Is de smartphone de ultieme retroconsole? - Gameboy

Win-win voor uitgevers

Als laatste vormt de smartphone een unieke kans voor uitgevers. De games zijn namelijk al ontwikkeld én bekend bij het grote publiek. Natuurlijk moeten ze geport worden naar bijvoorbeeld iOS en Android, maar buiten dat is er nauwelijks ontwikkelwerk nodig. Op die manier brengen oude games dus opnieuw geld in het laatje. Ook geeft het ontwikkelaars een platform om reclame te maken voor hun nieuwste titels en consoles.
In theorie kleven er dus veel voordelen aan de smartphone als retroconsole. Je hebt alle oude klassiekers onder één dak, je zou ze eenvoudig kunnen downloaden als een app, (bijna) iedereen kan ze spelen en je neemt ze overal mee naar toe. Als de uitgevers dan nog zo vriendelijk zijn om de prijs lekker laag te houden, bijvoorbeeld € 0,89 per game, én ze geschikt te maken voor online multiplayer, dan zou niets het succes van de smartphone als ultieme retroconsole in de weg hoeven staan. En mocht het allemaal niet van de grond komen, dan kun je altijd nog zo je iPhone 4S omtoveren tot een Gameboy.

Populair Nieuws