iOS 8.1 features: dit brengt de update vanavond

  iOS 8.0.2 is nu alweer een tijdje uit en daarvoor hadden we iOS 8.0.1, welke vlak na de release werd teruggetrokken. iOS 8 is nog maar anderhalve maand uit en iOS 8.1 wordt al de derde update en gelijk de grootste.

  Apple's senior vice president of Software Engineering Craig Federighi meldt dat iOS 8.1 vandaag uitkomt. Dat is goed nieuws, want iOS 8.1 brengt niet alleen bugfixes, maar ook een aantal nieuwe features. Wij hebben alle opties voor je op een rij gezet.

  Continuïteit in iOS 8.1

  Continuïteit is een belangrijke toevoeging in iOS 8. Het zorgt ervoor dat je workflow niet verstoord wordt en je altijd en overal verder kunt met wat je aan het doen bent. Onder continuïteit vallen verschillende opties zoals Handoff, Telefoneren, Instant Hotspot en SMS. Met de eerste twee zijn we inmiddels al bekend, omdat deze in de iOS 8 release zaten en de laatste twee zitten in de iOS 8.1 release die vandaag uitkomt.

  SMS versturen en ontvangen op al je iDevices

  De meeste Apple gebruikers zijn wel bekend met de applicatie Messages op Mac, iPhone iPad en iPod. Messages is een applicatie die ervoor zorgt dat je instant messages kunt versturen. Messages is door de komst van iOS 8 aardig veranderd, want het is nu mogelijk om gesproken berichten, video's en meer te versturen. Ook de mogelijkheid voor groepsberichten is nieuw.

  In tegenstelling tot Whatsapp is Messages alleen voor Apple-apparaten, maar daar komt met iOS 8.1 verandering in, omdat je nu ook SMS-berichten kunt versturen vanaf je Mac, iPhone en iPad. Je kunt in Messages vanaf al deze apparaten een bericht naar iemand versturen. Hebben ze een Apple-device dan wordt de achtergrond van het bericht blauw, en zodra ze geen Apple-device hebben, dan wordt de achtergrond groen. Het kost je dan wel een SMS, maar het zorgt wel voor een extra gemak.SMS iOS 8.1

  Instant Hotspot zorgt voor altijd bereikbaar zijn

  Het komt weleens voor dat je in de metro, tram, trein of bus zit en geen internet tot je beschikking hebt. Dan komt Instant Hotspot als geroepen. Als je dit inschakelt op je iPhone, dan kun je in de lijst met Wifi-verbindingen op Mac of iPad altijd je iPhone internet-verbinding zien. Zodra je de iPhone kiest uit de lijst heb je direct verbinding.

  Een soortgelijke functie zat al eerder in iOS maar zorgde er niet voor dat je altijd direct verbinding kon maken. Vandaar de naam Instant Hotspot. Het is een functie die al een tijdje bekend is en zou al in iOS 8 zelf zitten maar was vertraagd.

  Instant Hotspot iOS 8.1

  iCloud Photo Libary zorgt voor meer ruimte op je Apple-device

  De photo libary bestaat al sinds eerste iPhone maar deze kan nu ook verbonden worden met iCloud. iCloud is de online opslagruimte van Apple en zorgt ervoor dat je data online kunt plaatsen. Consumenten krijgen 5 GB gratis ruimte en kunnen dit tegen betaling uitbreiden.

  Door de iCloud functionaliteit in te schakelen zorg je ervoor dat je foto's en video's in iCloud worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je kleinere bestanden op je iPhone, iPod Touch en iPad hebt en dus meer ruimte overhoudt voor extra media. Naast kleinere bestanden is alles ook gesynchroniseerd dus kun je alle media op al je apparaten openen. Mocht je jouw Apple-device niet in de buurt hebben dan kun je zelfs op iCloud.com je foto's en video's bekijken.

  Photo Libary iOS 8.1

  Apple Pay in de Verenigde Staten

  Apple Pay is 1 van de grootste toevoegingen aan iOS 8.1. Het zorgt er namelijk voor dat je met je iPhone in winkels en restaurants kunt afrekenen. Door middel van een NFC-chip kan het Apple-device verbinding maken met het pinapparaat waardoor je met je vingerafdruk of PassBook de betaling kunt goedkeuren.

  De Apple-apparaten die over de NFC-chip beschikken zijn de iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2, iPad Mini 3 en de nieuwe Apple Watch die in 2015 uitkomt. Heb je bijvoorbeeld een ouder apparaat zoals een iPhone 5? Dan kun je die met de Apple Watch verbinden en toch van deze functie gebruik maken.

  In Nederland hebben we sinds kort iets soortgelijks als de nieuwe bankpassen die ervoor zorgen dat we draadloos kunnen betalen. Apple zegt dat er in de Verenigde Staten op dit moment al 220.000 ketens zijn aangesloten met bekenden bedrijven als McDonald's en Subway. Of Apple Pay ook naar Nederland komt is nog niet duidelijk.

  Camera Roll is weer terug

  Toen iOS 8 uit kwam is de Camera Roll vervangen door Laatst toegevoegd. Dat kopje zorgde ervoor dat je alleen de media uit de laatste maand te zien kreeg. Hier heeft Apple veel negatieve reacties op gekregen en daarom heeft het bedrijf in iOS 8.1 van Laatst toegevoegd weer de oude Camera Roll gemaakt.

  iCloud Drive op de iPhone en iPad

  Sinds de release van Mac OSX Yosemite is het mogelijk documenten te plaatsen in iCloud Drive. iCloud Drive kwam eerder samen met iOS 8 uit en toen werd gewaarschuwd om niet te upgraden naar iCloud Drive als je nog geen met Mac OSX Yosemite had en wel gebruik maakte van een Mac.

  Op dit moment is het wel mogelijk om bestanden te bekijken en plaatsen op je Mac, maar op de iPhone en iPad is er nog niks bekend over een dergelijke applicatie die ervoor zorgt dat je ook op die apparaten al je bestanden kunt bekijken. Nu voelt het nog als een versleutelde versie van onder andere Dropbox of Google Drive.

  iCloud Drive iOS 8.1

  Bug fixes en meer

  Naast alle nieuwe opties zorgt iOS 8.1 natuurlijk ook voor bugfixes. Een welbekend probleem is dat mensen na het upgraden naar iOS 8 moeilijk apparaten konden koppelen via Bluetooth. Dit is de grootste fix in iOS 8.1. Naaste deze fix zijn de meeste problemen nu verholpen.

  Er is momenteel nog niet bekend hoe laat de update online komt maar dit is vaak rond 19:00 in Nederland. Ga jij updaten naar iOS 8.1? Laat ons weten in de comments wat je van iOS 8.1 vindt.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.