Interview Miles Jacobson: 'Football Manager nu ook voor getrouwde mannen'

Article
woensdag, 14 november 2012 om 17:00
xgn google image
Een dikke week geleden kwam Football Manager 2013 uit en zoals verwacht deed het spel het gelijk ontzettend goed in de verkooplijsten. Hoe komt dat toch, dat zo'n spel met weinig grote veranderingen toch ieder jaar indruk maakt? XGN vroeg het aan Miles Jacobson, de geestelijk vader van de franchise.
Toch zijn er dit jaar heel wat grote veranderingen gebracht. Denk aan uitdagingen, een uitgebreide online modus én Football Manager Classic. Dat laatste heeft veel meer introductie nodig en Miles Jacobson is dan ook ongetwijfeld de aangewezen persoon om ons meer daarover te vertellen.
XGN: Wat was de gedachte achter het brengen van Football Manager Classic?
Miles Jacobson: Oké, de spelers van het eerste uur zijn nu een stuk ouder geworden. Ze hebben een baan, studeren dus niet meer en hebben een prachtige vrouw. Ze hebben gewoonweg niet meer de tijd om aan de slag te gaan met Football Manager. Het neemt te veel tijd voor hen in beslag. En dat is jammer. Daarom hebben we Football Manager Classic gebracht, wat uitstekend is aangezien we al twintig jaar deze games maken. Het neemt veel minder tijd in beslag, en daarom zul je als getrouwde man uiteindelijk geen boze vrouw achter je aan hebben.
XGN: Zijn er veel spelers de afgelopen jaren afgehaakt?
Miles Jacobson: Jazeker, heel veel mensen zijn gestopt met spelen. Dat is de doelgroep die we willen bereiken met Football Manager Classic. Er zijn behoorlijk wat nieuwe spelers bijgekomen, maar die kunnen allemaal het hele uitgebreide universum aan. Daarom willen we óók die oude garde terugbrengen.
XGN: Met het meer gangbaar maken voor de mensen die minder tijd hebben voor Football Manager, willen jullie dan ook de mensen van FIFA Manager trekken?
Miles Jacobson: Mensen die FIFA Manager spelen zullen Football Manager Classic absoluut leuk vinden. Maar dat eerstgenoemde spel is enkel populair in Duitsland, en wij brengen Football Manager daarentegen weer niet groots uit in het land van de bratwurst. Tevens heeft het een hele andere stijl, want sommige spelers vinden de graphics veel belangrijker. En dat is ook goed, die diversiteit. Daarom willen we Football Manager enkel wat makkelijker maken voor de persoon die wat minder tijd heeft, en dus niet makkelijker maken voor de casual gamer.
XGN: Laten we wat dieper ingaan op het geheel. Laten we het over de technisch directeur hebben. Wordt hij net als in het echt soms een enorme eikel?
Miles Jacobson: Ha-ha, zo vervelend is hij niet hoor, maar soms kan hij spelers aantrekken die jij niet eens wilt. Maar je kunt ook gewoon de directeur de opdracht geven om een speler te halen, zodat jij dat niet helemaal hoef te regelen. Als je jezelf slecht vindt in onderhandelen, dan heb je nu eindelijk een technisch directeur die dat voor jou doet. We hebben het enkele technisch directeuren voorgelegd – het spel in het geheel – en zij zeiden dat we het hebben geflikt. “WE NAILED IT!”
XGN: Hebben jullie ook, naast de toevoegingen, ervoor gezorgd dat het spel wat moeilijker wordt? Dat je pas met Go Ahead Eagles bijvoorbeeld in 2021 kampioen in de Eredivisie kunt worden?
Miles Jacobson: Als ik heel eerlijk ben, als er mensen zijn die verkondigen dat ze binnen acht jaar van de vijfde divisie in Engeland de kampioen van de Premier League worden, dan zeg ik dat ze valsspelen. Het is haast onmogelijk. Echt. Natuurlijk weet je als ervaren speler wel de bekende trucjes en dergelijke, want dan gaat het natuurlijk makkelijker. Het wordt nu wel moeilijker om dat ene speciale wonderkindje te kopen. Ze gaan niet meer zomaar naar je club.
XGN: Vorig jaar was ik al aan het vragen over de mogelijkheid om realistische graphics te laten mengen met mooi voetbal in Football Manager. Je had het zelf over het Match of the Day (Studio Sport in Engeland) gevoel. Nu stel ik je nog een keer de vraag, maar dan met het oog op de komst van de volgende generatie consoles en nieuwe computers.
Miles Jacobson: Het gaat echt nog heel lang duren tot het kan. We willen dat bijzonder graag, maar het gaat nog zeker tien jaar duren tot de gemiddelde – en daar ligt de nadruk op – PC zoiets aankan. We blijven het proberen, maar de verwachting is dat het nog ontzettend lang duurt. Geduld is een schone zaak!
XGN: Laatste vraag. Welk team, als ongelofelijke goede en ervaren manager, moet ik nemen? Ik wil een echte uitdaging.
Miles Jacobson: Wil je echt uitdaging? Neem dan de Braziliaanse competitie. Het liefst de tweede divisie. Probeer dat maar eens te overleven, terwijl heel Europa jouw talentjes wil kopen. Succes ermee!