Indies onder de loep - Freddy Spaghetti, Drunken Fist, Space Invaders Forever

Article
zondag, 10 januari 2021 om 8:00
h2x1 nswitch spaceinvadersforever image1600w1f1610119505
Op de XGN burelen spelen we natuurlijk veel games. Grote games van de grootste uitgevers, maar ook regelmatig kleinere games van indie developers. In deze rubriek vertellen we jullie graag wat wij de laatste weken zoal gespeeld hebben.

Freddy Spaghetti

Als we zeggen dat indie-games vreemde achtergrondverhalen hebben, bedenk je vast niet meteen dat het dan zou gaan om een spaghetti-sliert met zelfbewustzijn die door de tijd kan reizen. Toch is dat precies waar het bij Freddy spaghetti om gaat. Freddy is het resultaat van een mislukt experiment van een gekke professor, waardoor hij een zelfbewustzijn heeft ontwikkeld. In eerste instantie is alles nog vredig, maar als Freddy er achter komt dat mensen spaghetti doorgaans opeten, vliegt hij door het lint.
Hij gebruikt de vergroter, en eenmaal 1000x zo groot zaait hij chaos en verderf in de stad. Hij blijkt ook door de tijd te kunnen reizen, waardoor zijn strooptocht hem via de verre toekomst en het Wilde Westen voert. De besturing van Freddy is nogal apart, je kan namelijk alleen de uiteinden van je sliert een zwieper in een bepaalde richting geven. Door juist te timen kan je hiermee lopen, rennen en zelfs grote sprongen maken. Dat is ook nodig ook, want Freddy zal zich langs heel wat gevaren moeten banen.
Freddy Spaghetti is uitgekomen voor Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation 4 en 5, en de Nintendo Switch en kost 4,99 Euro.

Drunken Fist - Totally accurate Beat'em Up.

Als we het over games met een vreemde besturing hebben, moeten we zeker ook Drunken Fist noemen. Deze game van EastAsiaSoft draait om een dronken kerel die zich al knokkend een weg baant door de nachtelijke straten. Onze dronkaard zwalkt de straten door en kan, met een beetje geluk, hen die in de weg staan een flinke klap uitdelen. Door de dynamische physics van de dronkaard is raak slaan echter wel een behoorlijke uitdaging, zeker als hij onderweg de politie achter zich aan krijgt, en zijn honger en dorst steeds in de gaten moet houden.
Ook zal hij regelmatig zijn blaas moeten legen, waarna hij, met een beetje geluk zijn tegenstanders over de gele plassen uit kan laten glijden. Tactisch urineren dus! Drunken Fist neemt zichzelf niet heel erg serieus, maar is daarmee zeker leuk als tussendoortje. De prijs van Drunken Fist is met €7,99 best hoog, wellicht is het handig om de game in een sale te scoren.
Drunken Fist is beschikbaar op Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation 4 en 5, en de Nintendo Switch.

Space Invaders Forever

Space Invaders behoeft eigenlijk geen introductie. Deze klassieker van Taito maakte vorige eeuw furore in de spelhallen. Space Invaders Forever bestaat uit maar liefst drie opvolgers van deze legendarische arcade game, die ieder een heel eigen speelstijl kennen. Space Invaders Extreme is een sterk gepimptje versie van het standaard spel met een veel snellere speelstijl. De game bestaat uit vijf levels, die ieder ook nog eens trapsgewijs naar moeilijkere varianten vrij te spelen zijn. Elk 'level' bestaat weer uit zo'n 15-20 fases, die allen doorspeeld moeten worden om in de laatste fase de eindbaas te kunnen verslaan. Alleen als er een voldoende hoge score behaald wordt, wordt de moeilijkere vervolgfase ontsloten. Anders wordt je onverbiddelijk naar het 'easy' level gedegradeerd.
In Arkanoid vs Space Invaders speel je een combinatiespel van deze twee originele grootheden. Met je bat moet je de vijandelijke Invaders zien te verslaan. Door de bal steeds terug het veld in te schieten met je bat kan je de steeds afdalende vijanden te lijf gaan. Die verweren zich echter wel met hand en tand, waardoor het regelmatig meer een puzzel dan een snelle shootergame is.
Space Invaders Gigamax 4 SE lijkt van de drie het meeste op de originele Space Invaders uit de spelhallen, maar dan vier keer zo breed en geschikt voor 4 personen multiplayer. De graphics lijken sterk op die van het origneel en ook de speelstijl is hetzelfde. Alleen heb je in deze versie wel tot maximaal vier personen om alle vijanden op tijd weg te schieten. Alleen spelen is ook mogelijk, maar dan heb je wel een flinke uitdaging!
Space Invaders Forever kost 29,99 Euro en is verschenen op PlayStation 4 en Nintendo Switch