Indies onder de loep: Balancelot, Habroxia 2, Project Starship X

Article
zondag, 14 februari 2021 om 17:00
project starship xf1613126106
Natuurlijk spelen en reviewen we bij XGN veel grote games, maar regelmatig komen er ook leuke indie games voorbij. Wij laten jullie graag weten wat wij zoal gespeeld hebben. Deze keer met Balancelot van Ratalaika, Habroxia 2 van Lillymo Games en Project Starship X van Eastasiasoft.

Balancelot

Indie games kenmerken zich vaak door bijzondere gameplay-ideeën en vreemde twists aan iets bekends. Ook experimenteren ze graag met controls of andere elementen. Dat geldt zeker voor Balancelot.
In deze game neem je de rol aan van een schildknaap die graag deel wil nemen aan een steekspel, maar geen paard kan betalen. Dus pakt hij zijn eenwieler en doorkruist de middeleeuwse landerijen. Al wankelend op zijn eenwieler moet hij allerlei hindernissen overwinnen, vijanden zien te verslaan met zijn lans en een hobbelig parcours zien te overwinnen, waarbij zijn eigen instabiliteit zijn grootste vijand is.
Aardig is dat de graphics typisch passen bij middeleeuwse schilderijen. Het balanceren is een crime, maar dat hoort bij de typische gameplay, die een beetje doet denken aan Octodad of Freddy Spaghetti. Frustrerend of juist lachen, gieren, brullen, het is maar hoe je er tegenaan kijkt! Feit is dat dit een Ratalaika Game is, dan weten de fans wat dat betekent: een relatief eenvoudige Platinum of 100 procent gamerscore voor niet te veel geld!

Balancelot is te koop in de Nintendo eStore, MS Store en PSN Store voor 7,99 euro.

Habroxia 2

Wij houden van side scrolling twin stick shooters en Habroxia 2 is daar zeker geen uitzondering op. Start je de game op, dan wordt je meteen herinnerd aan de oude tijden van Nemesis/Gradius en R-Type. Hoewel er parallellen zijn met die games doet Habroxia 2 een aantal dingen anders. Zo kent Habroxia 2 geen upgrades tijdens het spelen van de levels.
Je verzamelt credits tijdens het spelen en tussen de levels door krijg je de mogelijkheid om upgrades te kopen, waardoor je volgende run net iets makkelijker wordt. Je speelt vijf levels tot je bij een eindbaas arriveert, maar in de levels kan je regelmatig aftakkingen kiezen. Zo heb je uiteindelijk vijf verschillende paden richting eindbazen te doorkruisen, waarna er nog een super eindbaas verschijnt.
De game kent een aantal leuke twists. Zo kan je, in tegenstelling tot zijn illustere voorgangers, met de rechter stick richten waar je hen vuurt. Je hoeft je dus niet langer in de vuurlinie te werpen in een poging om vijanden te beschieten, dat kan ook van de zij- onder- of bovenkant. Een andere aardige toevoeging is de secundaire vuuroptie. Deze wordt laadt langzaam op, om dan voor een moment superkrachtig te zijn.
Weet je dit goed te timen, dan is dit een uitstekend wapen om de linies van vijanden uit te dunnen. Je verdient relatief weinig credits, waardoor herspelen van levels noodzakelijk is, maar gelukkig hoef je lang niet alles volledig te upgraden wil je een kans maken. Sterker, zodra je de missiles ontsloten hebt wordt het spel een heel stuk makkelijker. Habroxia 2 is een waardige opvolger van het eerste deel dat belangrijke pijnpunten verbetert en leuke nieuwe gameplayelementen brengt. En dat is voor een stokoud genre als dit best bijzonder.
Habroxia 2 is voor 9,99 euro verkrijgbaar op Xbox, Steam, Switch, PS4 en -jawel- Vita.

Project Starship X

Nóg een scrolling shooter? Jazeker! Deze maand zag ook Project Starship X het daglicht. Deze game is een parodie op arcades en space shooters in het bijzonder, maar onder die grappige laag zit een prima shooter verstopt. De game is een remake van Project Starship en is eigenlijk op elk vlak verbeterd. De graphics, gameplay en muziek zijn overhoop gehaald en verbeterd, met een zo nu en dan chaotische game tot gevolg.
Al snel na het begin leer je een essentiële nieuwe techniek, je kan namelijk een hyperjump maken, waarbij je een stukje naar boven op het scherm teleporteert. Land je precies in/op en vijand, dan is dat einde oefening voor die vijand. Top! De sprongtechniek is inderdaad essentieel, aangezien je regelmatig over schermbrede hindernissen moet springen, of je snel uit de voeten moet maken om aanstormende vijanden te ontwijken. Er gebeurt heel veel op je scherm en de game is zeker niet makkelijk te noemen, maar heb je de mechanieken eenmaal onder de knie, dan kan je genieten van de vele game-referenties naar bekende oude game, waarvan Pac-Man de bekendste en meest in het oog springende is. Pac-Man in een space shooter? Ja, kijk zelf maar...
Project Starship X was al verkrijgbaar op Steam, maar is nu ook verkrijgbaar op de Nintendo Switch, Xbox en PlayStation.