Huawei en Google's Android-problemen uitgelegd

  Onlangs was in het nieuws dat Google de Android-licentie van Huawei intrekt. Dit omdat de Chinese tech-fabrikant op een zwarte lijst van de Amerikaanse overheid komt te staan. Mocht je niet meer zo goed kunnen volgen wat er nu precies aan de hand is, hebben wij het voor je uitgezocht.

  De spanningen lopen al langer op

  Dat Huawei en de Amerikaanse overheid niet goed door één deur kunnen is niks nieuws. Al sinds 2012 zijn de meeste Huawei producten slecht beschikbaar in de VS wegens vermoedens van spionage. Maar ook recenter heeft de Amerikaanse regering de nodige moeite gehad met de Chinese telefoongigant.

  Zo is Huawei in januari 2019 aangeklaagd wegens een bedrijfstak in Iran. Huawei zou oneerlijk zijn geweest tegenover banken over de precieze aard van deze bedrijfstak, wat tegen sancties ingaat die de VS aan Iran had opgelegd. Daarnaast werd Huawei beschuldigd van het stelen van T-Mobile technologie. Huawei zou medewerkers systematisch aanmoedigen om vertrouwelijke informatie van andere bedrijven te stelen.

  Het verbod op Huawei apparatuur

  Het aanklagen komt niet alleen uit de hoek van Amerika. Huawei heeft op haar beurt plannen gehad om de Amerikaanse overheid aan te klagen. De VS had haar overheidsorganisaties namelijk verboden gebruik te maken van Huawei producten. Daar was Huawei het uiteraard niet mee eens. Volgens Huawei waren deze regels een vorm van straf zonder proces.

  Het moge duidelijk zijn dat spanningen tussen de VS en Huawei niet uit de lucht komen vallen. Wat er aan de hand is tussen Huawei en Google is dan ook geen onwil van één van beide bedrijven. Het probleem komt vooral voort uit de spanningen tussen de VS en het Chinese bedrijf. Wat er in dit geval aan de hand is, en wat daar de gevolgen van zijn zullen we uitleggen in de rest van dit artikel.

  Is Huawei een spionagewerktuig van de Chinese overheid?

  We zijn aanbeland bij de problemen met Huawei en Google. Eerder deze week werd het Amerikaanse bedrijven verboden om handel te drijven met bedrijven die veiligheidsrisico’s zouden zijn voor de VS. Huawei zou zo’n bedrijf zijn, wat betekent dat Google ze geen licentie voor Android meer mag geven.

  Volgens Huawei kan de Chinese overheid niet, zoals de VS vreest, van hun producten gebruik maken voor spionage. We weten niet welke kant er gelijk heeft, maar voor Huawei betekent hun plek op de ‘zwarte lijst’ dat de techreus het moeilijk gaat krijgen nadat hun Android-licentie komt te vervallen: Huawei heeft nog geen ander besturingssysteem klaarliggen.

  Scott Akerman

  Huawei geeft niet op

  Welke mogelijkheden heeft Huawei nog over? Nu haar Android-licentie ingetrokken wordt zal Huawei zonder Google te werk moeten gaan. Android is open-source, dus er zou een versie van Android op Huawei telefoons kunnen verschijnen waar geen licentie voor nodig is. Ook is het technisch gezien mogelijk dat Huawei een speciale licentie krijgt om handel te drijven met Amerikaanse bedrijven, maar die was zonder aanhoudende strijd al lastig te halen.

  Huawei lijkt ervoor te kiezen om de ontwikkeling van een eigen besturingssysteem prioriteit te geven. Logisch, want een open-source versie van android zou geen beveiligingsupdates van Google krijgen. Of alle Google-apps die je gebruikt zullen werken op Huawei’s eigen systeem is nog onduidelijk, maar Huawei lijkt vastbesloten om een belangrijke speler te blijven op de smartphonemarkt.

  Trump’s ‘trade war’

  Zit het probleem nu echt in een veiligheidsrisico richting de VS, of hebben de restricties die de Amerikaanse overheid Huawei oplegt alles te maken met Trump’s handelsoorlog? In een opvallende uitspraak heeft Trump onlangs bijna in één adem verkondigd dat Huawei een groot risico is en dat hij misschien een zeer voordelige handelsdeal met hen kan sluiten.

  Betekent die bereidheid tot een deal dat het veiligheidsrisico niet bestaat, of is Trump bereid om zijn nationale veiligheid op het spel te zetten voor een goede handelsdeal? Beide mogelijkheden zijn enigszins zorgwekkend, als wat Trump zegt klopt. Als er een deal komt kan het zijn dat Huawei en Google sneller dan verwacht toch weer mogen samenwerken.

  Wat betekenen de problemen met Huawei en Google voor jou?

  Als je al in het bezit bent van een Huawei telefoon met Android verandert er voorlopig nog niks. De huidige versie van Android zal Google blijven ondersteunen. Pas als er een nieuwe versie van Android uitkomt zul je geen updates meer uit kunnen voeren. Vanaf dat moment zal je telefoon een verhoogd veiligheidsrisico lopen. Hoe deze situatie zich verder gaat ontwikkelen moeten we even afwachten, maar tot er duidelijkheid is kan het verstandig zijn om plannen om een Huawei telefoon aan te schaffen te heroverwegen.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.