Horrormaand - Top 10 beste klassieke horrorfilms

Article
donderdag, 10 oktober 2013 om 18:00
xgn google image
Vorige week keken we al naar de beste horrorfilms van de afgelopen jaren. Het genre heeft in het verleden echter ook een hele lading topfilms mogen verwelkomen en daar richten we ons vandaag op. Voor het gemak hebben we 'klassieker' even gedefinieerd als een film die voor 1985 uitgekomen is. Laat ons ook weten welke film jij denkt dat op nummer 1 zou moeten staan!
10. Friday the 13th
In 1980 introduceerde Sean S. Cunningham ons voor het eerst aan Jason Voorhees. Zou hij toen geweten hebben dat Jason zo’n een enorme indruk zou achterlaten dat we 33 jaar later nog steeds over hem zouden praten? Vast niet. Maar hij is het zeker waard. Met zijn hockeymasker op en een machete in zijn hand is hij uitgegroeid tot een van de meest iconische moordenaars in de filmindustrie. Een horrorfilm die elf opvolgers heeft gekregen kan natuurlijk niet missen in deze lijst. Het feit dat het niet de beste slasher ooit is, is de reden dat het bij een tiende plaats blijft.
9. A Nightmare on Elm Street
Jason is misschien erg iconisch, maar Freddy Krueger is misschien wel nog bekender. Kruegers faam begon in de eerste A Nightmare on Elm Street. Hij was een perfecte slechterik omdat hij achter je aankwam waar niemand het verwacht: in jouw dromen. Als er een psychopaat rondloopt, kun je altijd nog je deur goed op slot doen, maar slapen moeten we allemaal en dat maakt van A Nightmare on Elm Street zo’n goede horrorfilm. Je bent nergens veilig. En als je je ooit hebt afgevraagd hoeveel bloed er door Johnny Depps aderen stroomt, dan krijg je in deze film het antwoord – genoeg om een kamer rood te verven.
8. Halloween
We gaan gewoon vrolijk door met de bekende moordenaars, want ook Michael Myers uit de Halloween franchise heeft veel roem mogen ontvangen. Samen met de nummer 10 op deze lijst wordt Halloween weleens de grote inspiratie genoemd voor de talloze slasher horrorfilms die volgden. Regisseur John Carpenter weet uitstekend hoe je een goede sfeer moet neerzetten waardoor je al snel zult zitten smullen van de moorden die Myers pleegt. Pas wel op als je niet tegen clichés kunt, want daar zit Halloween boordevol mee. Kun je daar wel mee leven, dan mag je deze klassieker eigenlijk niet gemist hebben.
7. The Texas Chainsaw Massacre
En we gooien er gewoon nog een icoon tegenaan: Leatherface. In The Texas Chainsaw Massacre zetten Leatherface en zijn kannibalenfamilie de boel op stelten door iedereen een voor een te vermoorden. De familie heeft een groot scala aan gereedschapswerktuigen waardoor de slachtoffers geen schijn van kans meer hebben. Het populairste gereedschap is natuurlijk de kettingzaag, waarmee Leatherface heel handig zijn slachtoffers in mootjes hakt. Het klinkt misschien als een goedkope slasher, maar The Texas Chainsaw Massacre weet genoeg angst op te wekken voor een plek op nummer 7 in deze lijst.
6. The Evil Dead
Vorige week noemden we de remake al dus in de lijst met klassiekers kan de originele The Evil Dead niet ontbreken. Regisseur Sam Raimi heeft met een minimaal budget een fantastische horrorfilm weten te maken. De eerste helft zul je regelmatig op het puntje van je stoel te vinden zijn omdat The Evil Dead oprecht eng kan zijn. Halverwege verandert de toon een beetje en kan er ook flink gelachen worden. Met een klein budget moet je soms creatief zijn en dertig jaar later ziet het er dan behoorlijk verouderd uit. Maar dat neemt niet weg dat The Evil Dead een fantastische horrorfilm is met enkele van de beste one-liners uit de filmgeschiedenis. Groovy!
5. Dawn of the Dead
Een lijst met klassieke horrorfilms kan natuurlijk niet zonder een werkje van George A. Romero. De ‘godfather of all zombies’ heeft grotendeels bepaald hoe wij zombies tegenwoordig zien. De schuifelende zombie die op zoek is naar een lekker mensenhapje krijg je overvloedig te zien in Dawn of the Dead uit 1978. Zombies gaan altijd gepaard met gorigheid en ook daarvan kun je smullen. Dawn of the Dead was een baanbrekende film in zijn tijd die veel heeft betekend voor huidige zombiefilms. De film heeft de tand des tijds goed weerstaan waardoor je ook nu nog uitermate kunt genieten van Dawn of the Dead.
4. Jaws
Als we praten over de beste horrorfilms waar haaien in voorkomen, dan zal er altijd één film zeker aan bod komen: Sharknado. Vond dit gesprek echter voor 2013 plaats, dan was het Jaws die genoemd zou worden. Deze horrorfilm heeft vele mensen panisch weten te maken voor de zee. Niemand is meer veilig in het water, je zult maar door een haai worden opgegeten. Tijdens de film zul je continu in spanning afwachten tot het volgende slachtoffer valt. Steven Spielberg heeft met Jaws bewezen dat hij ook prima een horrorfilm kan maken.
3. The Exorcist
De demonen uit de diepste krochten van de hel worden in deze lijst vertegenwoordigd door The Exorcist. Het bezeten meisje uit deze film is de reden geweest voor vele nachtmerries. Je ziet een onschuldig meisje in de duivel veranderen terwijl haar moeder wanhopig naar een oplossing zoekt. Je kunt niet anders dan hulpeloos toekijken hoe het meisje de meest gruwelijke dingen uithaalt. Het is fantastisch! Zelfs na zoveel jaar is The Exorcist nog steeds een erg sterke horrorfilm die voor een lichaam vol kippenvel kan zorgen.
2. Psycho
Een horrorlijst zonder Hitchcock is bij voorbaat al incompleet. Vandaar dat Psycho van ons een mooie notering heeft gekregen op de tweede plaats. Zodra je bij het Bates Motel aankomt, zul je je al snel ongemakkelijk voelen. Anthony Perkins is in de rol van Norman Bates de ultieme creeper. Zelden kregen we zo'n naar gevoel door iemands aanwezigheid. Later in de film wordt duidelijk dat die gevoelens niet voor niets zijn. Psycho is een van de beste horrorfilms aller tijden die zelfs 53 jaar na dato nog steeds kijkers met klamme handjes achterlaat.
1. The Shining
Dan is het tijd voor de absolute nummer 1 en daar vinden we The Shining. Deze film, die losjes gebaseerd is op een boek van Stephen King, had last van een moeizame start, maar is na verloop van jaren uitgegroeid tot een van de beste en meest iconische horrorfilms. Wie kan zich niet het gezicht van Jack Nicholson voor ogen halen wanneer hij gestoord door een deur kijkt? The Shining is deel geworden van ons bewustzijn waar het ons nog jaren zal beïnvloeden.
In The Shining vertrekt Jack Torrance samen met zijn vrouw Wendy en zoon Danny naar een verlaten hotel. De isolatie wordt het gezinnetje echter te veel en vooral Jack lijdt hieronder. Hij draait helemaal door. Voor je het weet is hij in een psychopaat veranderd en gaat hij met een bijl tekeer. Heerlijk hoor, zo’n overwerkte schrijver die aan het einde van zijn Latijn is. “All work and no play makes Jack a dull boy.” Met dat in gedachte is het hoog tijd voor een pauze, inclusief horrorfilm. Wij kunnen The Shining wel aanraden…

Populair Nieuws