Horrormaand - Top 10 beste hedendaagse horrorfilms

Article
donderdag, 03 oktober 2013 om 18:45
xgn google image
Het is oktober en qua films betekent dat horror! Halloween komt er aan, maar ook daarvoor komen mensen door het koude herfstweer in de stemming om lekker op de bank te liggen en te genieten van de psychotische karakters, gorigheid en enge situaties. De afgelopen jaren heb je in het horrorgenre genoeg keuze gehad, maar wij hebben de beste horrorfilms voor je uitgezocht waarmee je jezelf slapeloze nachten kunt bezorgen.
10. Tucker & Dale Vs. Evil
Horror hoeft niet per se eng te zijn en datzelfde geldt voor de ‘bad guys’. Tucker en Dale zijn twee simpele zielen die rustig van hun vakantie willen genieten met een biertje in hun hand. Hun vakantie wordt echter opgeschud als feestvierende studenten een voor een doodgaan. Tucker en Dale hebben geen flauw idee wat er aan de hand is en zijn dan ook geschokt als zij de schuld krijgen van dit alles. Het verhaal slaat eigenlijk nergens op, maar dat is in dit geval deel van de charme. De verwarring en het hoge tempo zorgen ervoor dat Tucker & Dale Vs. Evil een erg leuke film is die ook leuk blijft als je hem vaker kijkt.
9. Insidious
Over een paar weken draait het vervolg op Insidious in de bioscopen, maar voor dan verdoe je je tijd niet als je de eerste Insidious gaat kijken. Deze horrorfilm over een bezeten jongetje weet goed de spanning vast te houden. Als je deze in je eentje gaat kijken vlak voor het slapen gaan, dan heb je een groot probleem. Insidious houdt je in zijn greep terwijl je hier en daar goed op de stuipen gejaagd wordt. De film is niet perfect, maar weet genoeg angst op te wekken voor een negende plek in deze lijst.
8. Evil Dead
De film op plaats 8 scoort minder op de tastbare spanning, maar doet het uitstekend als een voorbeeld van een typische horrorfilm. Geen wonder eigenlijk als je je bedenkt dat Evil Dead een remake is van een cult-klassieker die veel films heeft geïnspireerd eenzelfde verhaal te vertellen. Het origineel is een fantastische horrorfilm, maar als je hem nu bekijkt zul je er ook om kunnen lachen. De special effects zijn niet al te geloofwaardig meer, en daarom klinkt een remake met de huidige technologie niet eens heel onlogisch. De Evil Dead remake is er een met een hoop kwaliteit waar zeker van te genieten is.
7. The Cabin in the Woods
De lijst met horrors waarbij een aantal vrienden in een hutje op een afgelopen plek zit, is vandaag de dag eindeloos. The Cabin in the Woods is zich daar bewust van en neemt al deze films op de hak zonder in het komediegenre te belanden. Eigenlijk moet je deze film gewoon kijken zonder er verder iets over te lezen zodat je er optimaal van kunt genieten. Voor een horrorfilm is The Cabin in the Woods erg leuk. Je zult met plezier en spanning toekijken hoe de karakters zich gedragen in de situaties waarin ze terecht komen.
6. I Saw The Devil
Zorg ervoor dat je nooit iemand boos maakt in Zuid Korea, want hun vorm van wraak is er eentje waardoor nachtmerries ontstaan. Aan de andere kant levert deze wraak een prachtige film op in de vorm van I Saw The Devil. Deze film zit vol actie en gorigheid wat tot een groot horrorspektakel leidt. Vooral het goorgehalte van I Saw The Devil ligt erg hoog. De horrorfanaat zal waarschijnlijk wel wat gewend zijn qua vadsigheid, maar deze film doet goed zijn best om een stapje verder te gaan. Juist omdat je soms even de andere kant op moet kijken om je maaltijd binnen te houden heeft I Saw The Devil deze plek in onze lijst verdiend.
5. Martyrs
We blijven nog even in een wraakzuchtige bui, want ook Martyrs gaat hierover. In deze film gaan twee vrouwen, die als kind mishandeld zijn, achter hun belagers aan. Het duurt niet lang voordat het verhaal compleet gestoord wordt en je de bruutste dingen voorbij ziet komen. Een origineel script dat erg goed verteld wordt helpt eraan mee om van Martyrs een bijzonder goede horrorfilm te maken. Zorg wel dat je een ijzeren maag hebt, want de gorigheid die je hier voorbij ziet komen zal nog lang op je netvlies gebrand zijn.
4. The Orphanage
Spanjaarden weten wat horror is. The Orphanage, ook wel El Orfanato genoemd, is daar een goed voorbeeld van. Deze horrorfilm, die zich niet heel verrassend afspeelt in een weeshuis, weet een fantastische sfeer neer te zetten waardoor je je een beetje ongemakkelijk zult voelen. Het enge in The Orphanage zit hem in suggestieve momenten (een krakende deur, bonken op een muur) waardoor je zelf, net als de hoofdpersoon, onzeker blijft over wat er nou precies aan de hand is. Je hoeft dus vrijwel geen goedkope schrikmomenten te verwachten in deze film om de spanning op peil te houden. Zover verhalen met geesten gaan, is dit een van de betere uit de recente geschiedenis. The Orphanage weet daarnaast op een geweldige manier af te sluiten zonder plotgaten over te laten voor de mierenneuker.
3. The Conjuring
Het paranormale wordt ook verantwoord door de meest recente titel in deze lijst. We kunnen wel stellen dat regisseur James Wan talent heeft, want hij is ook het brein achter Insidious die al eerder in deze lijst voorbij kwam. Dit jaar kwam hij met The Conjuring waarin een gezinnetje getergd wordt door demonische entiteiten. Het is ontzettend creepy, het is eng, het is vermakelijk en er hangt een geweldige, tastbare spanning in de atmosfeer die je bij de keel grijpt. The Conjuring is misschien wel een van de engste films van de afgelopen jaren en dat is een hele prestatie.
2. Let the Right One In
In Zweden kunnen ze films maken als de beste. Het gebeurt regelmatig dat er uit het Scandinavische land een film verschijnt die zich kwalitatief boven alles uit Hollywood plaatst. Het is niet voor niets dat Amerikanen het nodig vonden een Engelse remake te maken (met Chloë Moretz) zodat het Amerikaanse publiek – dat normaliter weigert een film met ondertiteling te kijken – kennis kon maken met deze fantastische film. In Let the Right One In (Låt den rätte komma in) staat een vampiermeisje centraal dat goed duidelijk maakt dat het eeuwige bestaan een eenzaam leven is. Het is een ontroerend verhaal dat je zal grijpen. Deze film doet een hele boel goed en heeft daarmee deze tweede plek zeker verdiend.
1. [REC]
We zullen [REC] 2 ook meteen een vermelding geven, want deze twee films spelen zich meteen na elkaar af in één verhaal. In dit verhaal volgt een televisieverslaggever samen met haar cameraman een brandweercrew die wordt opgeroepen naar een huis te komen. Eenmaal daar blijkt er veel meer aan de hand dan de inwoners willen geloven. Het huis wordt hermetisch afgesloten, terwijl iedereen die binnen zit aan zichzelf wordt overgelaten.
Wat deze film zo goed maakt, is het gevoel dat je echt in dat huis aanwezig bent. [REC] is een zogenaamde found-footage film waarbij je te zien krijgt wat de cameraman uit het verhaal gefilmd heeft. Geen mooie camerahoeken dus, maar een bewegend beeld waarmee je minder kunt zien. Je zult je al snel niet meer op je gemak voelen, en dit gevoel zal niet meer weggaan tot na de aftiteling. [REC] is een van de engste films van de afgelopen paar jaar en wint daarmee met gemak de eerste plek in onze top 10.

Populair Nieuws