Hollywood whitewashing, de laatste 10 films

Article
zondag, 24 september 2017 om 13:16
xgn google image
Hollywood whitewashing, een onderwerp waar steeds vaker over gepraat wordt. Met alle discussie rondom de nieuwe Aladdin film, kijken wij naar de laatste tien uitgekomen films die zijn beschuldigd voor whitewashing.
Whitewashing is tegenwoordig bijna wekelijks in het nieuws. De term staat voor het casten van een blanke acteur of actrice voor een personage dat niet blank hoort te zijn. Het is een onderwerp waar pas de in de laatste jaren meer aandacht voor is gekomen, maar wat zeker al langer bestaat dan 2017. Dit artikel zet de laatste tien films op een rijtje die zijn beschuldigd van whitewashing.

2 oktober 2015: The Martian

The Martian is de succesvolle verfilming van het boek The Martian van Andy Weir. In deze film wordt een astronaut per ongeluk op Mars achtergelaten en moet hij zien te overleven tot hij gered wordt. NASA heeft meegeholpen om de wetenschap in de film zo accuraat mogelijk te krijgen.
Alleen volgens het MANAA, het Media Actienetwerk voor Aziatische Amerikanen, was de casting minder accuraat. Ze hadden commentaar op het casten van de blanke actrice Mackenzie Davis voor het Koreaanse personage Mindy Park. Ook waren ze tegen het casten van de Afro-Amerikaanse Chiwetel Ejiofor voor het Hindoestaanse personage Venkat Kapoor.
De auteur van het originele boek, Andy Weir, heeft gereageerd op dit commentaar. Hij geeft aan dat hij in het boek nooit de fysieke beschrijving van de personages heeft gegeven. Ook geeft hij aan dat hij Mindy Park nooit expliciet Koreaans heeft genoemd en dat Venkat Kapoor best zwart en Hindoe kan zijn.
118089 1

26 februari 2016: Gods of Egypt

Gods of Egypt is een actiefilm en gaat over een alternatieve versie van Egypte, waar de aarde plat is en de goden vrij tussen de mensen leven. In de film werken Horus en een menselijke held samen om de kwaadaardige god Set te verslaan.
De cast van Gods of Egypt is grotendeels blank. En dat schoot bij velen in het verkeerde keelgat, want de inwoners van Egypte zijn grotendeels niet blank. Als reactie op al het negatieve commentaar hebben uitgever Lionsgate en regisseur Alex Proyas zich al verontschuldigd voor de cast voor dat de film uitkwam.
Reviews voor Gods of Egypt waren grotendeels slecht. De blanke cast was daar één reden voor. Ook noemden de recesenten de film saai, ongeïnspireerd en onbedoeld grappig. Eén recesent heeft zelfs gezegd dat hij niet begreep waarom mensen betaalden om deze film te zien in de bioscoop.
118091 1

4 maart 2016: Whiskey Tango Foxtrot

Whisky Tango Foxtrot is gebaseerd op het autobiografische boek The Taliban Shuffle: Strange Days in Afghanistan and Pakistan door KIim Barker. De film en het boek gaan over de tijd die Kim Barker (Kim Baker in de film) heeft doorgebracht als correspondent in Afghanistan en Pakistan.
De film kreeg kritiek om de casting. Ondanks dat de film zich afspeelt in Afghanistan, waren de acteurs voornamelijk blank. Ook de Afghaanse en Pakistaanse personages werden gespeeld door blanke acteurs en actrices. Zo werd bijvoorbeeld Christopher Abbot gecast voor het Afgaanse personage genaamd Fahim Ahmadzai.
Tina Fey, de producer van de film, verklaarde in een interview dat ze tijdens de casting zelf heeft aangegeven liever een acteur te hebben die uit Afghanistan kwam, maar dat de mensen verantwoordelijk voor het casten van acteurs vasthielden aan hun keuzes.
118092 1

19 augustus 2016: Kubo and the Two Strings

Kubo and the Two Strings is géén live-action film, maar een stop-motion film. Dit betekent dat de filmbeelden eigenlijk bestaan uit een serie aan foto’s van poppetjes die in elke foto net iets anders staan.
In een animatiefilm is casting een ander verhaal dan in een live-action film, maar toch werden de filmmakers beschuldigd van whitewashing. De voice actors die ze gebruikten voor hun personages waren namelijk blank, terwijl het verhaal zich afspeelde in Japan.
De beschuldigingen deden niets voor hoe de film het financieel deed, en filmrecensenten waren uitermate positief over Kubo and the Two Strings. Studio Laika, de productiemaatschappij van de film. heeft ook niet officieel gereageerd op de beschuldigingen.
118093 1

4 november 2016: Doctor Strange

Doctor Strange wordt gezien als een film vol actie en spektakel en is deel van het Marvel Cinematic Universe. Niet iedereen was blij met de visuele effecten van de film, maar recesenten waren over het algemeen positief over Doctor Strange.
Maar ook rond deze film hangt controversie. Het personage The Ancient One wordt gespeeld door de blanke actrice Tilda Swinton. The Ancient One is origineel een Tibetaanse man, en sommige mensen waren kwaad dat deze rol overgenomen was door een blank persoon.
De regisseur van Doctor Strange, Scott Derrickson heeft zijn beslissing uitgelegd als een oplossing voor stereotypes. Hij wilde niet dat het verhaal ging over een blanke man die van een Aziaat leerde om Aziatisch te zijn, en wilde graag een vrouw voor de rol.

17 februari 2017: The Great Wall

The Great Wall speelt zich af in China en is geregisterd door een Chinese regisseur. En zoals de titel al suggereert speelt het verhaal zich af bij de Chinese Muur. De film heeft een grotendeels Aziatische cast en is de eerste Engelstalige film van regisseur Zhang Yimou.
Maar toch was er volgens sommige mensen sprake van whitewashing. Het hoofdpersonage wordt gespeeld door Matt Damon, een blanke man. Het personage zelf is bedoeld als blanke man, maar wat het probleem veroorzaakte was dat Matt Damon de held speelde in een Aziatische setting.
Maar toen de film uit kwam werd al snel duidelijk dat deze kritiek onterecht was. Het personage van Matt Damon was blank en heldhaftig, maar was niet de held van het verhaal. De film was een hit in China, maar flopte in de westerse markt, ondanks de gemixte recensies.

24 maart 2017: Power Rangers

Power Rangers is een film gebaseerd op de populaire serie uit de jaren negentig genaamd Mighty Morphin’ Power Rangers. Het gebruikt dezelfde personages als de serie, maar met een compleet nieuwe cast.
Eén van deze personages is Rita Repulsa. Rita is de vijand van de Power Rangers, maar dat was niet het probleem. Waar in de originele serie Rita Repulsa altijd werd gespeeld door een Latijns-Amerikaanse actrice, werd ze deze keer door een blanke actrice gespeeld.
De filmmakers hebben nooit gereageerd op de beschuldigingen. Wel hebben ze aangegeven dat ze de Power Rangers zo divers mogelijk wilden casten.
118096 1

31 maart 2017 - Ghost in the Shell

Ghost in the Shell is gebaseerd op een Japanse manga. De originele Ghost in the Shell serie wordt gezien als een klassieker in het cyberpunk genre dus toen Paramount Pictures aankondigde dat er een film zou komen lag de lat meteen hoog.
Waarschijnlijk wel het punt waar de film beroemd om is geworden is het casten van Scarlet Johansson voor de rol van Major Killian. Tegenstanders van Johansson vonden dat het originele materiaal op en top Aziatisch was. Wat olie op het vuur gooide waren de uitgelekte screenshots waarop de filmmakers visuele effecten testten om Johansson er meer Aziatisch uit te laten zien.
Toen er aan Japanse fans gevraagd werd wat zij vonden van Scarlet Johansson waren ze verrast om te horen dat er zoveel kritiek was rond haar. Mamoru Oshii, regisseur van de eerste twee animefilms van Ghost in the Shell, was onder de indruk van het acteerwerk van Scarlet Johansson.
118103 1

23 juni 2017: The Beguiled

The Beguiled is een dramafilm gebaseerd op het boek met dezelfde naam, geschreven door Thomas P. Cullinan. Het verhaal speelt zich tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog op een school voor meisjes.
Twee personages uit het boek waren niet blank. Eén van de personages was gemixt, maar door de filmmakers gecast als een blanke actrice. Het Afro-Amerikaanse personage werd door de filmmakers compleet uit het verhaal gehaald.
Als reactie op de beschuldigingen die volgden vertelde de regisseur dat ze het personage had verwijderd omdat ze een belangrijk onderwerp als slavernij niet als bijzaak op een bijzaak wilde laten lijken.
118104 1

25 augustus 2017: Death Note

De Death Note film op Netflix is een hervertelling van een Japanse manga uit 2003. Death Note is een immens populair verhaal over Light Yagami die een zwart boekje, een Death Note vindt. Wanneer Light iemands naam in het boekje zet dan sterft deze persoon.
De Netflix versie van deze film brengt het Japanse verhaal naar Seattle en heeft blanke acteurs in de rollen van Japanse personages. Lights naam werd zelfs veranderd naar Light Turner. Dit maakte een aantal fans van het origineel bijzonder kwaad.
Toen de film uitkwam, had het negatieve commentaar echter weinig te maken met de cast. Wat recensenten slecht vonden was hoe het verhaal te ver aangepast was. De schrijvers van de originele manga waren wel positief over de film.

Populair Nieuws